Skip to main content
“Waar ligt jouw talent?” of “Waar ben jij goed in?” In elk sollicitatiegesprek krijg je dat type vraag. Ook in je motivatiebrief en het profiel dat je schetst in je cv doe je er goed aan om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf met het antwoord op deze vraag een ‘plus’ bezorgt? In het vervolg geef ik je hiervoor een aantal tips.

Talent is meer dan ‘iets waar je goed in bent’

Veel mensen staan wel eens langs de lijn bij een voetbalwedstrijd. Dan hoor je ze zeggen over een spelertje: “Dat is een echt voetballertje, hij staat altijd op de goede plek”. Er is ook nog een ander spelertje. Ook hij staat vaak op de goede plek, zoals hij dat heeft geleerd, maar zodra het elftal onder druk komt te staan weet hij het niet meer. De jongetjes voetballen in hetzelfde elftal.

Als de tegenstander zwakker is, dan zie je niet zoveel verschil. Maar bij jongetje 1 is het talent ‘ingebakken’ wat ervoor zorgt dat hij en zijn team daar altijd op kunnen rekenen. Bij jongetje 2 is het gedrag aangeleerd. Hij heeft moeite met situaties die verschillen van het trainingsveld. Dit verschil is dus niet altijd goed te zien, maar het is er wel degelijk. Hoe werkt dit bij een sollicitatie?

Het is bij een sollicitatie belangrijk dat de sollicitant zich bewust is van talenten waarop hij altijd kan terugvallen en om dit vervolgens pakkend te verwoorden. 

Tip 1: Vraag een ander om jouw talent te benoemen

Omdat talent een ‘ingebakken kwaliteit’ is, is dit voor de bezitter van dit talent vaak de normaalste zaak van de wereld. Een ander, bijvoorbeeld een collega, een vriend, je partner of een klant, ervaart vaak veel preciezer wat jou speciaal maakt.

Wanneer je een ander vraagt jouw talenten te benoemen, vraag dan direct om een aantal voorbeelden en situaties waarin jouw talent zichtbaar is.

Een antwoord dat je zou kunnen krijgen:

“Je bent goed in het omgaan met vervelende situaties. Zoals laatst op het voetbalveld toen er een opstootje ontstond. Omdat je op dat moment zo rustig bleef, wist je iedereen tot bedaren te brengen. Dat gaf mij een veilig gevoel.”

Tip 2: Kijk naar dat wat jou energie geeft

Als jouw talenten aan het werk zijn, dan merk je dat dit je energie geeft en dat je er plezier aan beleeft. Als je je voorbereidt op een sollicitatie, dan kun je een lijstje maken van werkzaamheden, taken en situaties waarin je het gevoel had dat dit je min of meer moeiteloos afging. Je beleefde er zelfs lol aan. Waarschijnlijk ontdek je in zo’n lijstje al vrij snel een rode draad.

Een voorbeeld zou kunnen zijn dat jij in complexe situaties altijd degene bent die de leiding neemt, dat anderen jouw leiding accepteren en dat je op die momenten bruist van energie.

Tip 3: Beschrijf het effect dat jouw talent heeft

Vaak beantwoorden sollicitanten de vraag waar ze goed in zijn nogal eendimensionaal: “Ik ben goed in plannen en heb visie.” Met zo’n antwoord laat je een uitgelezen kans liggen om jouw kwaliteit kleur te geven. Een mogelijkheid waarin jij je kunt onderscheiden van andere kandidaten.

Eén manier om dit te omschrijven is een situationeel voorbeeld van hoe jouw omgeving jouw kwaliteit ervaart. Hier volgen een paar illustraties van het verschil tussen een eendimensionale omschrijving en een situationele omschrijving:

Eendimensionaal: Ik kan goed luisteren
Situationeel: Als iemand mij iets vertelt, dan voelt deze persoon zich daarna vaak begrepen en gehoord.

Eendimensionaal: Ik ben stabiel
Situationeel: Wanneer ik in een hectische omgeving kom, dan weet ik vaak de rust terug te brengen.

Eendimensionaal: Ik ben erg ondersteunend
Situationeel: Ik zie vaak goed waar de ander ondersteuning kan gebruiken en zorg er dan voor dat hij of zij zich weer met een gerust hart op zijn kerntaken kan richten.

Tip 4: Beeldspraak helpt om jouw talent scherper in beeld te krijgen

Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Het kan daarom helpen om jouw talenten te omschrijven met behulp van een beeld. Leiderschapstalent zou je kunnen omschrijven als: “Ik zie mezelf soms als een kapitein die vanaf de brug alles overziet en de grote lijnen uitzet.” Of een een hele andere: “Ik ben als een dirigent, die talentvolle individuen samenbrengt tot een uitgebalanceerd orkest, waarin ieders eigen klank het beste uit de verf komt.”

Als je beeldspraak gebruikt dan is het belangrijk dat je gesprekspartner die beeldspraak ook begrijpt zoals jij het bedoelt. Verzin je zelf een mooi beeld, probeer het dan eerst uit in eigen kring en vraag of duidelijk is wat je ermee bedoelt. Probeer ook clichés en dooddoeners te vermijden.

Tip 5: Stem jouw verhaal af op de functie en je gesprekspartners

Welke kanten van jezelf je extra wilt belichten, verschilt van keer tot keer en hangt af van de functie waarop en de organisatie waarbij je solliciteert. Houd bij het vertellen van je verhaal rekening met je gesprekspartners. Niet iedereen is bijvoorbeeld ontvankelijk voor beeldspraak zoals in tip 4.

Het begint er allemaal mee dat je goed weet wat je in huis hebt. Vervolgens verwoord je dit op een precieze en persoonlijke manier. Deze vijf tips kunnen je hier ongetwijfeld bij helpen. 

Geef een reactie