• 7

Een ster worden in STARR?

Jaren geleden kwam ik bekaf uit een sollicitatie-gesprek. En dat terwijl ik solliciteren altijd 1 van mijn hobby’s had genoemd! Leuk bij bedrijven op bezoek, klein kijkje in de keuken nemen. Dat dit gesprek anders was, is een understatement.

Met strakke hand werd ik geleid door de recruiter, een dame. De ene vraag na de andere vuurde ze vrij emotieloos, dat vond ik in ieder geval, op me af. Een paar dagen later hoorde ik dat ik niet was aangenomen. Gelukkig maar dacht ik , ik wist dat het niet aan mij lag maar aan de robot-interviewster.

Fijn vond ik het op dat moment om iemand de schuld te kunnen geven. En stiekem was ik teleurgesteld, tot nu toe was ik degene geweest die ‘nee’ zei tegen aan baan aanbod van een werkgever.

Maar goed; Wat was eigenlijk mijn rol geweest in dit sollicitatiegesprek die een afwijzing tot gevolg had? Waarom liep het gesprek totaal niet? Daar kwam ik een tijdje later achter. Ik realiseerde me dat de recruiter de STARR techniek had gebruikt. En daar was ik als sollicitant duidelijk niet op voorbereid geweest. Tijdens het gesprek kwam ik er niet uit en voelde ik me in een hoek geduwd door haar vragen.

Nu jaren later ben ik fan van de STARR methode

Als manager in het bedrijfsleven heb ik veel sollicitatiegesprekken gevoerd met sollicitanten en heb ik STARR gebruikt. Het geeft de interviewer richting en verdieping in het gesprek. De kandidaten zijn op het gebied van kennis en ervaring gemakkelijker van elkaar te onderscheiden.

En evenzo zie ik nog de verbaasde blik van 1 van de sollicitanten. Hij was vrij breedsprakig en enthousiast aan het vertellen over wat de afdeling waar hij werkte allemaal deed. Op mijn vragen: Wat is jouw rol daarin precies? Wat doe jij? Wat is jouw taak? en of hij een voorbeeld kan noemen? kreeg ik een verbaasd gezicht te zien. Hij leek iets te denken in de trant van: Huh IK? Mijn rol? De sollicitant was duidelijk uit het veld geslagen. Ik voelde mee met de sollicitant, want ik herkende het. We zijn zo gewend aan het praten in de ‘we-vorm’, dat het uitspreken van ‘ik’ ons laat schrikken.

In mijn loopbaanadvies zet ik de STARR techniek veelvuldig in

Het is goed mogelijk je als sollicitant met STARR voor te bereiden op het gesprek, door bijvoorbeeld een paar STARR voorbeelden concreet uit te werken. Formuleer concrete werksituaties en spreek ze hardop uit voor jezelf. Gebruik die paar aansprekende anekdotes om het voorbeeld nog meer levend te maken. En echt, dan zijn sollicitatiegesprekken best leuk en sowieso meer ontspannen. Dat hoor ik ook van kandidaten die ik hierin begeleid in mijn praktijk. Je komt erachter: Ik kan eigenlijk best veel en ik heb een ruime ervaring.

Niks opscheppen, het is daadwerkelijk zo!

Over Karin Tibben

Als loopbaanprofessional ben ik enthousiast over het ondersteunen van mensen bij hun persoonlijke ontwikkeltrajecten. Eerlijk is eerlijk: Iedereen kan weleens een steuntje in de rug gebruiken, of heeft net dat ene duwtje nodig met als doel weer fris en zelfsturend in je loopbaan te staan. Mijn motto: liever samen bruggen bouwen dan in je eentje verzuipen.

 • Daniel Blank

  Leuk verhaal maar niet echt behulpzaam.. zo vertel je niet wat Starr is en hoe dat dan werkt..

 • Iris

  Eens met Daniel Blank. Nog steeds geen idee wat STARR is en hoe je je daarop kunt voorbereiden als sollicitant…

 • Bertio

  Zowel de hyperlink als de koptekst geven een andere verwachting dan het daadwerkelijke verhaal. En dat over een artikel wat juist verduidelijking wil geven hoe je iets duidelijk kan maken.

 • John

  Volledig mee eens! Ik heb nog geen idee wat die STARR inhoudt, dan maar een andere ‘dokter’ op het web zoeken, hmmm…!? Of, misschien is ze niet zo’n “STARR” in iets concreet uitleggen…;-)

 • Jelmer

  Ik ben het eens met mijn 5 voorgangers. Nergens komt naar voren waar Star(r) nu eigenlijk voor staat. Na een klein Google momentje weet ik nu wat het betekend.

  http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/gesprekstechnieken/star

 • Martin

  Karin bedankt voor dit persoonlijke verhaal.
  STAR zie “http://nl.wikipedia.org/wiki/Situatie,_Taak,_Actie,_Resultaat”
  Overigens als een sollicitatiegesprek niet loopt is de sollicitant nooit ‘schuldig’.
  De gastheer/dame/commissie is verantwoordelijk voor een prettig gesprek en voor de structuur.
  —–
  Als de sollicitant bij STAR zelf geen voorbeelden van een situatie kan bedenken, hoort de uitnodigende partij die aan te dragen. Maar voorbereiding is altijd beter. Werk al je beweringen over jezelf uit met STAR en zet ze in een tekstbestand. Probeer voorbeelden te gebruiken uit je eigen werksituatie.
  ===
  Een voorbeeld: “Je zegt dat je zorgvuldig bent, waar blijkt dat uit?”
  Situatie = verpakken van artikelen om die met Van Gend & Loos te versturen
  Taak = het verpakken
  Actie = verpakken
  Resultaat = na één jaar was er nog geen enkel artikel kapot gegaan in de post. Dat gebeurde bij mijn voorganger wel regelmatig.
  Ik probeer mijn werk altijd goed en nauwkeurig te doen. Ik houd de kwaliteit in de gaten. Als ik mijn eigen werk controleer kom ik soms fouten tegen. Maar ik hoor haast nooit anderen over onzorgvuldige fouten van mij.

  • Bart

   Mooi Martin, hier heb ik wat aan.