Skip to main content
Het assessmentinterview: bijna iedere assessmentprocedure begint ermee. Hier lees je hoe de meeste assessmentinterviews verlopen, welke fasen het heeft en hoe jij je kan voorbereiden.

Je assessmentinterview is het eerste onderdeel van je assessment. Vaak is het daarom ook de eerste kennismaking met je assessoren. Net als bij een sollicitatie is het logisch dat je hier nerveus voor bent. Het assessmentinterview begint dan ook vaak met een gezellig gesprek over koetjes en kalfjes.

Het assessmentinterview lijkt erg op een sollicitatiegesprek in de eerste ronde. Je vertelt over de rode draad van je carrière, je ambities en ook je vaardigheden komen aan bod. Er is echter een groot verschil. Want dit keer zit er niet een recruiter of een hr-medewerker aan de andere kant van de tafel, maar een gedragspsycholoog.

Hoe verloopt een assessmentinterview?

Een assessmentinterview bestaat meestal uit de volgende zes onderdelen:

  1. De kennismaking
  2. “Vertel eens wat over jezelf”
  3. Studie en loopbaan
  4. Ambities en motivatie
  5. Je competenties
  6. Afsluiting en verdere verloop

De kennismaking

De kennismaking is het eerste moment waarop jij en de assessors elkaar ontmoeten. Om het ijs te breken wordt er vaak wat gepraat over alledaagse zaken, zoals je reis naar het interview en het weer. Wanneer je eenmaal op je gemak bent, beginnen je assessoren meestal met je studie en loopbaan.

Het is van belang om al tijdens deze eerste kennismaking een goede indruk te maken. De eerste indruk bepaalt namelijk vaak het verdere verloop van een ontmoeting. Dit fenomeen wordt het halo- en het horn-effect genoemd.

Vertel eens wat over jezelf

Na de kennismaking verschuift het middelpunt van de aandacht naar jouw persoon. Ongetwijfeld heb je het volgende verzoek ook al gehad tijdens je sollicitatiegesprek: “Vertel eens wat over jezelf”.

De assessor wil graag dat je wat vertelt over wie je bent, wat je hebt gedaan en waarom de functie waarop je hebt gesolliciteerd je zo interessant lijkt. Je communicatieve- en reflectieve vaardigheden worden daarmee direct op de proef gesteld.

Iets over jezelf vertellen kan moeilijk zijn zonder een goede voorbereiding. Ga hier dan ook van tevoren al mee aan de slag zodat je het maximale haalt uit deze mogelijkheid.

Studie en loopbaan

Nadat je wat over jezelf hebt verteld, zal er gekeken worden naar je studies en loopbaanontwikkeling. De assessor is vooral geïnteresseerd in je kennis en hoe je die hebt ontwikkeld. De assessor zal inhaken op je cv, een aantal momenten uit je loopbaan kiezen en je vragen om wat meer te vertellen over de functies die je uitvoerde. Er worden vragen gesteld over wat je taken en je verantwoordelijkheden waren en hoe je om bent gegaan met verschillende situaties.

Met name de ontwikkeling in je loopbaan is voor de assessor interessant. Hoe ben je gegroeid en op welke punten? Waar zit nog rek in en welke vaardigheden lijken te zijn gestagneerd? Waar ligt jouw kracht en wat zijn je zwakke punten?

Ambities en motivatie

Werving en selectie is tot op zekere hoogte een kwestie van sorteren. Daarom kijkt een recruiter in eerste instantie naar je achtergrond, je ambities en motivatie zijn op dat moment nog niet erg relevant. Maar ben je een van de laatst overgebleven kandidaten? Dan kunnen deze factoren doorslaggevend zijn.

Aangezien je uitgenodigd bent voor een assessment – dat betekent dat je potentiële werkgever flink in je investeert – mag je ervan uitgaan dat je cv geen issue meer is. Je motivatie en ambitie zijn nu de doorslaggevende factoren.

Vragen die je kunt verwachten:

  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • En over 10 jaar?
  • Wat zijn je carrièredoelen?
  • Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?
  • Waar krijg je energie van in je werk?

Het is vooral belangrijk dat je enthousiast bent voor de functie. Gebruik concrete voorbeelden waaruit dit enthousiasme blijkt en vertel over je carrièredoelen. Je ambitie kun je overbrengen door je leergierigheid te tonen. Laat zien dat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor je en dat je ontzettend graag wilt blijven groeien. Wees echter wel realistisch en probeer niet meedogenloos over te komen.

Je competenties

Je competentieprofiel is het geheel aan vaardigheden en kennis dat jou maakt tot wie je bent. Competentie – ook wel bekwaamheid genoemd – betekent letterlijk vaardig zijn. Vaak verraadt het functieprofiel uit de vacature al naar welke competenties specifiek gekeken wordt tijdens je assessments.

Wanneer er vragen gesteld worden over competenties, is het verstandig om antwoorden te geven met praktijkvoorbeelden.

Stel, je wordt gevraagd naar je leidinggevende kwaliteiten. Dan is een bewering als “ik kan erg goed leidinggeven” minder geloofwaardig dan: “In mijn vijf jaar als manager heb ik enkel goede functiebeoordelingen gehad, met name op het gebied van managen. Ik kenmerk me vooral als een echte ‘peoplemanager’, omdat ik de zachte elementen probeer te combineren met een sterke focus op efficiëntie.”

In wezen ontneem je zo al een gedeelte van het werk van de assessor, wat zorgt voor een prettig gesprek. Een extra bonus: je komt ermee communicatief vaardig over. Deze techniek is een onderdeel van de STARR-methode.

De afsluiting en het verdere verloop

Nadat het inhoudelijke deel van het interview is afgerond, krijg je informatie over het verloop van de rest van de dag. Je krijgt hierbij informatie over de verschillende onderdelen van het assessment en hoelang die ongeveer zullen duren.

Andere assessmentonderdelen

Er zijn verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.

Wil je meer lezen over wat een assessment precies is, waarom werkgevers ze houden en hoe je wordt beoordeeld? Klik dan op deze link!

Geef een reactie