• 2

Intern solliciteren: een eitje of juist extra lastig?

De laatste weken heb ik, misschien bij toeval, een aantal keren contact gehad met mensen die intern wilden solliciteren bij de organisatie waar zij al werkten. Gek of niet, deze mensen leken wel meer moeite te hebben met het zetten van die stap dan de mensen die solliciteren bij een nieuwe organisatie. Is het dan ook moeilijker? Of zien zij beren op de weg die er niet zijn?

De grootste misvattingen over intern solliciteren 

Als er een interne vacature is, dan kunnen er direct allerlei gedachten door je hoofd spelen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het is alleen maar een formele stap, ze zoeken toch iemand van buiten
 • Ik weet wel waarom die vacature er is; het botert niet op die afdeling (of andere “ingebeelde” redenen)
 • Als ze mij op die plek zouden willen, dan had de manager mij toch zeker wel rechtstreeks gevraagd? Ze zien het dus blijkbaar niet in mij zitten
 • Ze hebben al iemand op het oog, ik ben bij voorbaat kansloos
 • Als ik op deze functie solliciteer, dan zullen ze wel denken…
 • We kennen elkaar toch, een brief en een gesprek is alleen maar een formaliteit
 • Als ik het niet wordt, dan sla ik een modderfiguur richting mijn collega’s
 • En last but not least: Ik weet eigenlijk alles al over de functie

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er kan dus nogal wat door je hoofd spelen bij een interne sollicitatie. De kunst is om al die gedachten die je hebt, als het ware onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door ze op te schrijven en je dan af te vragen of jij zeker kunt weten dat jouw gedachten kloppen.

Vervolgens kun je een aantal dingen navragen, net als bij een externe sollicitatie. Hoe is de vacature ontstaan, wat is de procedure, wat verwachten jullie van mijn brief/cv. Vraag aan de collega die de functie nu heeft,  hoe een doorsnee dag eruit ziet, wat belangrijk is voor de functie. Hij heeft vast een aantal tips voor je.

Je kunt bespreken met jouw leidinggevende hoe deze aankijkt tegen een eventuele stap. Past het in jouw ontwikkelplan, hoe kijkt hij/zij aan tegen jouw kwaliteiten. Wees open, waar je open kunt zijn.

Een interne sollicitatie is ook een mooi moment om te checken of jouw personeelsdossier helemaal bij is. Grote kans dat de sollicitatiecommissie een uitdraai uit dit dossier op tafel heeft liggen. Het is belangrijk dat zij dan de goede informatie hebben om zo misverstanden te voorkomen.

De interne sollicitatie: brief, cv en gesprek 

Na al dit voorwerk kun je aan de slag met jouw motivatiebrief en cv. Doe dat met de gedachte dat zij nog niet alles van jou weten. Aspecten waarvan jij denkt dat ze vanzelfsprekend zijn, kunnen voor de sollicitatiecommissie eyeopeners zijn. Schrijf jouw brief vanuit de overtuiging dat jij de beste persoon bent voor deze functie en laat merken dat je echt gemotiveerd bent. Prikkel de lezer, waardoor zij mogelijk een kant van jou zien, die zij nog niet kenden.

Tip: lees meer over de intern solliciteren

Als je dan vervolgens wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek stel je dan ook in op zo’n gesprek. Wees op tijd, zorg voor passende kleding, net zoals je zou doen bij een externe sollicitatie.

Naar een externe sollicitatie ben je altijd even onderweg. In de auto, op de fiets heb je tijd om je in te stellen op het gesprek. Het helpt als je ook bij een interne sollicitatie hiervoor tijd neemt. Bijvoorbeeld door even naar huis te gaan om je op te frissen of door een flinke wandeling te maken. Je maakt op die manier je hoofd vrij van de beslommeringen van het werk en kan fris het gesprek in.

Veel succes!

Over Jan Olijve

“Ik zag mijzelf als gewoontjes en zie nu dat ik bijzonder ben” hoor ik regelmatig van de mensen die ik begeleid. Mensen in contact brengen met hun talenten, zodat zij hierover zelfverzekerd en enthousiast kunnen spreken. Met als doel het vinden van een mooie baan. Ik werk vanuit rust en diepgang en tegelijkertijd met oog voor een tastbare vertaling naar de praktijk van alledag.

 • Bert Huberts

  Beste Jan Olijve,

  Ik wil graag mijn ervaring met intern solliciteren delen. Ik heb ruim een jaar via een uitzendbureau bij een bedrijf in een project gewerkt. Het was niet helemaal mijn richting maar het was een technisch innovatief en duurzaam project en dat sprak me aan. Ik vertelder dat ook in mijn 1e gesprek voor die functie en mijn betrokkenheid daarbij en dat was een belangrijke reden om mij te kiezen voor die baan. Er was ook een zekere haast bij die baan ivm. oplevering van het project en dat speelde ook wel mee. In dat jaar heb ik de interne vacatures ontdekt en omdat ik ook op het intranet kon komen waren die vacatures ook zichtbaar voor mij. Het is een landelijk opererend bedrijf met +/- 4400 personeelsleden, elke 2 weken is er een nieuwe lijst met vacatures. Navraag leerde dat ik ook kon reageren. Na 6 maanden uitzendwerk heb je als extern medewerker voor interne vacatures dezelfde rechten als interne kandidaten.
  Omdat ik zeer goede ervaringen had met het werk en diverse medewerkers wilde ik daar graag blijven na afloop van het project. Ik heb op diverse vacatures gereageerd die helaas geen resultaat opleverden, maar in de laatste maand (jan-2013) kwam weer een vacature die erg goed aansloot bij mijn c.v. Ik heb toen met iemand van personeel die over de interne vacatures gaat gesproken en in een eerder stadium al met de afd. manager om mij te ondersteunen bij mijn wens om bij het bedrijf te blijven. Ik heb daarbij mijn redenen om te blijven ook aangegeven. Ik vond en vind het nog steeds de beste plek die ik ooit gehad heb en dat heb ik duidelijk kunnen maken. Ik denk ook dat mijn enthousiasme wel is overgekomen, het bedrijf is geweldig en het werk ook dus dat moet te zien zijn in hoe je functioneert.

  In mijn geval had ik een streep voor, omdat interne vacatures echt alleen intern te zien zijn. Pas als daar geen resultaat uit komt wordt de vacature ook extern vrijgegeven. In dit geval waren er 2 vacatures (identieke) en 3 reacties. Dan heb je heel andere kansen dan als je in de gewone buitenwereld op een vacature reageert.

  Ik had tegen het eind van het project een LinkedIn aanbeveling gekregen van de projectleider, die over mijn werk en hoe ik daarin functioneerde, objectief keek, maar ook zeer lovende woorden heeft geschreven. In welke mate dat heeft bijgedragen kan ik nog niet inschatten, maar het heeft mij persoonlijk wel ondersteund en dan zit je wel lekker in je vel.
  Daarnaast heeft de afd.manager zich bereid verklaard zonodig als referent op te treden. Ook een leuke morele ondersteuning.

  Ik heb me verder voorbereid zoals ik op een “gewone” vacature zou doen, hoewel ik wist dat er ook bij sollicitaties informeel wordt omgegaan met gesprekken.
  Het resultaat van mijn inspanningen is dat ik onlangs ben aangenomen bij het bedrijf op die vacature. Ze wilden mij graag hebben.

  In het algemeen kan ik zeggen dat ik niet eerder zo aan netwerken heb gedaan als in dit geval. Ik had natuurlijk intene connecties en dat heb je als externe minder.
  Aangeven wat ik wilde, info vragen bij personeel en leidinggevenden vragen hun mening te geven over mij en mijn werkzaamheden. In mijn geval heeft het resultaat gehad, maar ikzelf denk dat vooral mijn enthousiasme een grote factor was, naast de inhoudelijke aspecten van de functie die ook goed pasten.

  Last but not least. Ik zit in de +55 leeftijdsgroep en dat bevestigt bij mij de manier hoe men bij dit bedrijf tegen de mensen aankijkt die reageren. Tegelijk laat het zien dat er nog kansen zijn als je in deze categorie valt, al ben ik het er wel mee eens dat die kansen kleiner zijn dan als je nog in de 30-jes bent.

  Ik hoop dat je er iets aan hebt, je mag dit bericht gebruiken om anderen van info te voorzien en hopelijk te motiveren.

  Met vriendelijke groet,

  Bert Huberts

  • Beste Bert,
   Wat een fijne reactie. Omdat deze zo persoonlijk is en vooral ook omdat je daarmee aangeeft dat het nog steeds mogelijk is om werk te vinden, zelfs voor 55+.
   Tegelijkertijd: je hebt er ook wel wat voor gedaan. Natuurlijk, als je binnen een organisatie tijdelijk werkt, dan heb je wat meer zicht op interne vacatures. In feite onderschrijf je daarmee iets dat wat mij betreft wezenlijk is in het vinden van werk. Namelijk zorgen dat je, voor dat de grote meute het weet, vacatures op het spoor bent. Voor een ieder die dit commentaar leest: dat betekent netwerken, zorgen dat je contacten hebt binnen organisaties waar je graag wilt werken en die contacten laten weten voor wat jij in huis hebt en voor welke vragen jij de oplossing bent.
   Ik verwijs graag via facebook en twitter naar jouw positieve verhaal en wens je veel plezier in de baan die je hebt.
   Hartelijke groet, Jan