• 4

Ja maar… ik ben boven de 50!

Vijftig lijkt een magische grens voor het vinden van een baan. Vóór de leeftijd van 50 lijk je meer kans te maken dan voorbij die grens. Wat moet je ermee?

Je fysieke leeftijd is een gegeven waar je geen invloed op hebt. Ik denk dan ook dat je je daar maar beter niet al te druk om kunt maken. Dat maakt toch geen verschil. Waar je wel invloed op hebt zijn de gedachten die jij hebt bij je leeftijd. En je gedachten hebben een directe invloed op je gedrag, en daarmee hoe je overkomt op anderen. Je moet je ervan bewust zijn, dat jouw eigen gedachten over jezelf belangrijker zijn dan wat er in de krant staat over mensen van boven de 50. Laat je niet ontmoedigen door wat er geschreven staat.

Jij bent jij en je zoekt een baan.

Er is een uitdrukking die zegt “een man is zo oud als hij zich voelt”. Als gevoel = gedrag = uitstraling, dan is het gevoel dat je over jezelf hebt, het eerste om aan te werken. En je gevoel over jezelf wordt gevoed vanuit je gedachten.

Plan van aanpak voor de banenjacht

Ga er eens voor zitten en formuleer de antwoorden op punt 1 en 2. Stel vast waar je je acties en koers zou moeten bijstellen.

 1. Wees helder over wie je bent en wat je vaardigheden of competenties zijn.
 2. Wees helder over de baan die je zoekt:
  • hoeveel uur/week?
  • in welke context?
  • hoe ver ben je bereid te reizen?
  • waar word je blij van?

Zet alles in het teken van dat plan:

 • van daaruit zoek je naar functies
 • van daaruit schrijf je je brieven
 • binnen die context ga je vrijwilligers werk doen of stage lopen
 • bij dat profiel kies je welke cursus je gaat volgen
 • en vanuit die lijn presenteer je jezelf

Komt jouw image overeen met dit plan?

Nu je helder bent over je eigen vaardigheden en competenties, de praktische condities van de baan die jij zoekt, en je koers, is het tijd om de volgende stap te zetten en eerlijk te kijken naar een paar dingen:

Hoe is je taalgebruik?

Schrijf je actuele taal, gebruik je de nieuwe spellingregels?

Wat stralen je online profielen uit?

Laten je foto’s jou zien zoals je op je best bent? Gezond en vitaal?  Je hoeft er nooit oud en vermoeid uit te zien op een foto. Vertel je kapper en de fotograag in 3 woorden welke uitstraling je nodig hebt. “Eigentijds” hoort in elk geval in het lijstje thuis. Vertel je het juiste over jezelf, of vertel je tussen de regels door iets anders? Bewerk je headlines en de beschrijvingen, zodat je doel en de lijn in je carrière helder zijn.

Hoeveel mensen ontmoet je eigenlijk in levende lijve?

Met andere woorden: weten die mensen wat voor baan jij zoekt? Nieuwe mensen ontmoet je door vrijwilligerswerk te doen, actief te zijn in het verenigingsleven en op verjaardagen. Door steeds met dezelfde mensen te praten kom je ook niet verder. Maak daarom eens wat vaker kennis met mensen die je niet kent, en knoop eens een gesprek aan met een vreemde. Je weet immers nooit welke mensen iets voor je kunnen betekenen… Besluit bijvoorbeeld om elke dag minstens 2 nieuwe mensen te ontmoeten. Zie het als een spel. Wat kun je doen om het voor elkaar te krijgen?

Hoezeer ben je met de tijd meegegaan?

Bang blijven voor automatisering gaat je niet aan een baan helpen. Computers horen er nu eenmaal bij, in allerlei vormen. Bedenk een plan om een snelle inhaalslag te maken, en begin.

Hoe spreek je over jezelf?

Bedenk dat zelfs het woord “herintreder” al de indruk kan wekken, dat je achterloopt, en niet meer op de hoogte van de huidige manieren van werken. Kies daarom liever woorden die positieve associaties oproepen als “werkzoekend”.

Hoe presenteer je je?

Het is niet alleen belangrijk je tijdens een sollicitatiegesprek goed te presenteren. Je presenteert je de hele dag door aan alle mensen die je ontmoet. Door er aantrekkelijk uit te zien, vergroot je je eigen kansen. Is jouw garderobe in lijn met je doel?

Ga niet bij de pakken neerzitten als je de magische grens van 50 jaar hebt bereikt. Wees liever alert op kansen, en doe wat je kunt om een uitstekende kandidaat te zijn door bovenstaande tips serieus te nemen. Veel succes gewenst!

Over Riet de Vlieger

Als Image Consultant adviseer ik je om je uiterlijk in lijn te brengen met je innerlijk, je kwaliteiten en je doelstellingen. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, dan sta je voor vragen als: "Hoe kom ik over?" en "Wat moet ik aan?" Daarbij geef ik je graag een steuntje in de rug, met als doel dat je sneller en met meer gemak en plezier je doel bereikt.

 • Carl

  Ik ben 56. Ik heb de afgelopen 3 jaar invalwerk gedaan in het onderwijs. De afgelopen 2 jaar heb ik in Lelystad gewerkt, door de week heb ik daar een kamer. Ik heb mijn vaardigheden en mijn werkopvatting en mijn werkgever wilde mij graag houden, maar dan moest ik wel twee opleidingen doen. Dus ga ik in september 3 avonden in de week in Leeuwarden 2e graads Maatschappijleer studeren en een kopstudie voor Omgangskunde, betaald door mijn werkgever. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik op deze leeftijd op kamers zou wonen en weer zou moeten gaan studeren, naast 90% werken. Maar dit zijn harde tijden. Leeftijd is voor de maatschappij geen excuus meer om iets niet te doen. Maar natuurlijk spelen ook andere gevoelens en gedachten in mijn hoofd. Ik word vergeetachtiger en maatschappijleer is een leer-studie, 80% bestaat uit blokken. Ik ben geestelijk sneller vermoeid. Faalangst onderdruk ik daarom met moeite. Mijn levenservaring helpt mij daarbij.

  Ik zeg niet dat 50 plussers niet moeten zeuren en alles moeten aanpakken. Ieder mens is anders en zo liggen de grenzen voor wat iemand aankan voor iedereen anders. Ikzelf ga redelijk ver in wat ik doe en in mijn werkopvatting. Maar ik geloof wel in mijzelf en probeer mijn werk altijd goed te doen en dat komt over. En dat komt over. Verder wordt ik ook gewaardeerd en dat is voor mij de motivatie om dit alles te doen. Wat voor iemand anders geen optie was, was voor mij juist een uitdaging en kans……..

  • Riet de Vlieger

   Beste Carl,

   Wow, dank je wel voor je verhaal. Een mooi voorbeeld, dat “ze moeten me maar namen zoals ik ben” niet meer opgaat. Iedereen zal moeten voldoen aan de eisen die de baan aan je stelt, of je nu jong bent of wat ouder. Jij gaat daarin inderdaad ver.

   Ik wens je veel succes met je studies. Heb er plezier mee. Dat is de beste remedie tegen de spinnenwebben in je hoofd…

   Riet de Vlieger

 • Carl, ik vind je een topper! En met je doorzettingsvermogen kom je ver. Ik wens je erg veel succes met je studies. En natuurlijk ook veel plezier.
  In ieder geval geldt dit verhaal ook enigszins voor mij. Ik ben 57 jaar en ben vorig jaar januari een eigen bedrijf begonnen. De afgelopen 5 jaar heb ik verschillende studies gevolgd: digitale communicatie en grafische vormgeving. Dat heeft me enorm veel energie gegeven. Samen met jongere studiegenoten in een klas, was voor mij erg inspirerend. En nog steeds leer ik elke dag en geniet van het werk dat ik nu doe.
  Hiltje van Gijssel

 • Carl en HIltje, jullie zijn prachtvoorbeelden van hoe het ook kan! Echte rolmodellen. Goed om te lezen, dat je daardoor wel aan het werk bent.
  Aletta van ‘t Hoog, VIANOVAwerk