• 2

Vijf salarisonderhandelingsspelregels

De salarisonderhandeling is een strategisch spel: je doet onderzoek, formuleert doelstellingen en gaat vervolgens gecalculeerd te werk. Lees de vijf spelregels voor de salarisonderhandeling.

Alsof een sollicitatiegesprek nog niet moeilijk genoeg is, is de salarisonderhandeling voor veel mensen nog veel moeilijker. Over geld praten is voor veel mensen niet makkelijk. Dit mondt vaak uit in teleurstellingen omdat men bang is te vragen wat men echt verlangt.

Om dit te voorkomen, heb ik vijf spelregels opgesteld die je helpen om het maximale uit je salarisonderhandeling te halen.

1. Praat pas over geld wanneer je veilig zit

Het salaris is een onderwerp dat een sollicitatie kan maken of breken. Toch is het ondanks het relatief grote belang niet verstandig om hier in een vroeg stadium al over te beginnen.

Net zoals jij graag zo snel mogelijk wilt weten wat je kunt verdienen, is het bedrijf geïnteresseerd in jouw salariswensen. Het kan dan ook voorkomen dat al in een vroeg stadium in de sollicitatieprocedure de salarisvraag opduikt.

“Wat voor salaris heb je in gedachten?”

Een concreet antwoord op deze vraag kan je kansen op een rianter salaris in een verder stadium dwarsbomen. Ze kennen immers je ondergrens nu. Hogere eisen stellen in een later stadium is dan moeilijk.

Een goed antwoord zou dan ook kunnen zijn: “Ik verlang een salaris dat past bij de functie, mijn vaardigheden en kennis. Ik zou eerst iets meer moeten weten van de functie om daar een goed antwoord op te kunnen geven”.

2. Bekijk wat anderen verdienen

Het is verstandig om een goede schatting te hebben van je marktwaarde voordat je de onderhandeling ingaat. Zo weet je wat een gebruikelijk salaris is voor iemand in eenzelfde soort functie met dezelfde ervaring als jij.

Een goed medium om snel een salarischeck te doen is: Loonwijzer.

3. Geef een salarisbereik aan

Wanneer je het gevoel hebt in een situatie te zitten waar het nodig is om een salarisindicatie te geven, geef dan een bereik aan. Zo vergroot je de kans op een hoger salaris.

Voor het bepalen van je bereik heb je allereerst een basissalaris nodig. Enkele vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden?
 • Hoe ziet de arbeidsmarkt er nu uit?
 • Hoe hoog zijn mijn vaste lasten?

Bepaal je onder- en bovengrens door de volgende twee zinnen af te maken:

 • “Ik accepteer absoluut geen salaris onder de € .. per maand”
 • “Ik zou een gat in de lucht springen bij een salaris van €.. per maand”

Voorbeelden van een bandbreedte:

 • Verwachting: €35.000,- per jaar – [€33.000 – €41.000]
 • Verwachting: €45.000,- per jaar – [€42.000 – €50.000]
 • Verwachting: €60.000,- per jaar – [€57.000 – €65.000]

4. Rechtvaardig je salariseisen

Rechtvaardig het voor de onderneming om jou een bepaald salaris toe te kennen. Dit doe je door jouw toegevoegde waarde duidelijk kenbaar te maken. Denk hierbij aan speciale kennis waarover je beschikt of successen die je hebt gehad in je loopbaan, zoals het boeken van extra winsten.

Geef je onderhandelingspartner een reden om je een bepaald salaris te geven. Een dure hypotheek, studiekosten van je kinderen of een dure verzekering rechtvaardigen waarom jij een hoog salaris wilt maar niet waarom een bedrijf dat aan jou zou moeten uitkeren. Rendement is de enige valide rechtvaardiging.

Een verkoopmedewerker die omzet van €300,000 genereert op jaarbasis rechtvaardigt een hoger salaris dan iemand die ‘slechts’ een omzet van €150,000 genereert.

5. Compensatie eindigt niet bij het salaris

Wanneer we denken aan een inkomen gaan de gedachten vrijwel automatisch uit naar het salaris. Maar hier houdt het natuurlijk niet op. De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk goed als compensatie dienen wanneer er niet aan je salariseisen kan worden voldaan.

Over het algemeen heeft het salaris de meeste onderhandelingsruimte, de secundaire voorwaarden liggen vaak moeilijker. Toch is het zeker de moeite waard om hiernaar te vragen wanneer je het gevoel hebt er niet uit te komen wat betreft salaris. Wat dacht je van:

 • Een auto van de zaak
 • Gratis ziektekostenverzekering
 • Een dertiende maand
 • Extra vakantiedagen
 • Winstdelingen
 • Opleidingsvergoedingen

Zoals je ziet, zijn er genoeg zaken die prima als compensatie kunnen dienen voor een inkomen dat in eerste instantie niet toereikend lijkt.

Over Perry Kroes

Sinds 2010 heb ik duizenden werkzoekenden geholpen om de baan van hun dromen te veroveren. Dit doe ik vrijwel uitsluitend digitaal: via deze website, email, telefoon, Skype en mijn e-books: ‘het sollicitatiebriefhandboek’ en 'het cv-handboek’. Ik geloof dat iedereen een baan verdient waar hij of zij gelukkig van wordt. Ook jij. Mijn missie is om jou deze baan te helpen veroveren.

 • Pieter Lanser

  Over het algemeen valt er niet veel te onderhandelen. Functies zijn bijna allemaal opgenomen in een functieclassificatiegebouw, waarin zorgvuldig staat omschreven wie na zoveel tijd hoeveel verdient. Ik ben tweemaal van baan veranderd, waarbij ik ongevraagd een flinke opslag kreeg. Aan het eind van mijn loopbaan werd met voor de voeten gegooid, weet je wel hoe duur je bent? Ik kon daar maar een antwoord op verzinnen: wie heeft mijn salaris vastgesteld? In Nederland is praten over salaris een groot taboe. Dat is in Angelsaksische landen wel anders! En in landen met een meer corporatistische inslag valt er misschien niet veel te onderhandelen, maar weet iedereen wel van elkaar wat men verdient.

 • Timmie Smet

  Interessante tips die ook logisch klinken. Ik ben nu 6 jaar actief op de arbeidsmarkt, en ik zit nu aan mijn vijfde job. Onderhandeling over salaris ben ik toch nog niet tegengekomen. Wellicht omdat ik in 4 van de 5 gevallen via interimkantoor gegaan ben. Daar vragen ze altijd een salarisindicatie, en meestal spelen zij dat als tussenperson gewoon door aan de ‘klant’ en hebben ze geen mandaat om zelf de onderhandeling te voeren.
  En tijdens mijn werkloosheid ben ik tientallen keren ook bij een potentiële werkgever op gesprek geweest, en meestal kwam het salarisonderwerp al vroeg aan bod. De vraag ontwijken hielp meestal niet, dus ik gaf steeds een bepaalde range op, en daarmee was de kous af. Bovendien merkte ik achteraf vaak dat er voor die ene positie tientallen sollicitanten waren, en dan sta ik met mijn gebrekkige ervaring niet zo heel sterk he…
  Maar voor mijn volgende job ga ik wel iets strikter zijn in de onderhandeling. Ik heb nu immers onroerend goed gekocht, en ik weet ongeveer wat ik minimum moet hebben om fatsoenlijk rond te komen. Deze tips ga ik dan zeker proberen te gebruiken.