Skip to main content
Een sollicitatiebrief schrijven is erg lastig, zeker als het al even geleden is. Dus: schrijf jij een sollicitatiebrief als arbeidsmarktherintreder, bijvoorbeeld omdat je ziek bent geweest of omdat je een paar jaar voor je kinderen hebt gezorgd? Dan helpen we je met deze tips op weg.

Als je na jaren opeens weer een sollicitatiebrief moet schrijven, kun je tegen een aantal dingen aanlopen. In dit artikel vind je tips voor als je geen idee hebt waar je moet beginnen.

1. Begin vanaf nul

Je hebt vast nog wel ergens een oude sollicitatiebrief liggen die je zou kunnen aanpassen. Misschien ergens in je mailbox of op de harde schijf van je computer. Hoewel dit idee aantrekkelijk lijkt, is het niet slim om van dat oude vod gebruik te maken. Door een oude sollicitatiebrief als leidraad te gebruiken, beperk je jezelf namelijk. Het is al een tijd geleden dat je deze brief schreef en sindsdien heb je ongetwijfeld nieuwe dingen geleerd en meegemaakt. Jij bent dus veranderd, maar je brief is hetzelfde gebleven.

Niet alleen jij bent nu anders, overigens. De wereld om je heen heeft zich ook ontwikkeld. De zakelijke communicatie bijvoorbeeld, met name op het gebied van formaliteit. Door je oude brief als leidraad te nemen, loop je het risico terug te vallen op een stijl die niet meer van deze tijd is.

Gun jezelf dus de vrijheid van een nieuwe start en begin met een leeg document: hoe moeilijk dat ook lijkt.

2. Doe wat professionele schrijvers doen

Goed, je hebt een leeg document maar geen idee waar je moet beginnen. Wat nu?

De elementen van een sollicitatiebrief zijn stuk voor stuk lastig. Van een goede openingszin en een pakkende kernalinea tot bondig vertellen wat je kunt en het tonen van je enthousiasme. Door deze druk kun je makkelijk blokkeren – vaak al bij de eerste zin.

Maak je geen zorgen: een schrijversblok overkomt zelfs professionele schrijvers. De kunst is dan ook om gewoon te beginnen met schrijven, of je nu inspiratie hebt of niet. Deze techniek – gewoon maar beginnen met schrijven – heet free writing.

Bij free writing begin je simpelweg met schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft of waar het over gaat, zolang er maar woorden op je beeldscherm verschijnen.

In de ideale situatie begin je met de onderwerpen die je zou willen aanstippen in je brief maar als je echt inspiratieloos bent, wees dan niet bang om iets willekeurigs op te schrijven. Dat kan van alles zijn: van wat je ziet in de kamer waarin je je bevindt, tot wat je hebt gegeten als ontbijt. Je zou zelfs kunnen schrijven dat je simpelweg geen idee hebt waarover je moet schrijven. Wat het ook is dat in je opkomt: schrijf het op.

Waar het in dit stadium om draait, is dat je momentum creëert; dat er woorden vanuit je vingers op het scherm tevoorschijn komen.

De ervaring leert dat op een gegeven moment de ideeën als vanzelf zullen opborrelen. Zodra dit gebeurt, noteer ze dan maar probeer hierbij niet te perfectionistisch te werk te gaan. Je teksten hoeven nog niet perfect te zijn – dat komt pas in stap vijf aan bod.

Zodra je het gevoel hebt dat je een aantal werkbare ideeën hebt, ga je over op de volgende stap.

3. Schrijf voor een vriend of vriendin

De gedachte dat elk woord in je brief met een kritische blik zal worden gelezen door een recruiter kan erg verlammend werken.

Een methode om hier overheen te komen, is door je voor te stellen dat je de brief schrijft aan een vriend of vriendin – iemand die jou al kent en weet dat jij een topper bent. Beeld je in dat deze persoon al lang weet dat jij geschikt bent voor de functie maar toch nog graag net een klein beetje meer van je wil weten, bijvoorbeeld waarom je hebt besloten te reageren op deze specifieke functie?

Begin je brief met ‘Beste [naam vriend/vriendin]’ en kijk wat er uit je vingers vloeit.

4. Beantwoord de belangrijkste vraag

Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zal je in je brief de belangrijkste vraag moeten beantwoorden die in het hoofd rondspookt van elke recruiter: ‘Wat is jouw specifieke toegevoegde waarde voor de onderneming?’

De wijze waarop je deze vraag precies beantwoord, is niet zo van belang, zo lang hij maar wordt beantwoord.

Als je hierop niet direct het antwoord weet, stel jezelf dan de volgende vier vragen:

  • Over welke talenten beschik jij die handig zijn voor het uitoefenen van de functie?
  • Hoe vertalen deze talenten zich in meerwaarde voor de onderneming?
  • Heb je voorbeelden van situaties waarin je deze meerwaarde hebt gedemonstreerd?
  • Wat heeft dit de onderneming opgeleverd?

Probeer je bij het beantwoorden van deze vragen vooral te richten op de inhoud en niet op de bewoording. Het is belangrijk dat de lezer begrijpt wat jij kunt betekenen voor het bedrijf, hoe jij van toegevoegde waarde bent en dat investeren in jou voordelig is voor hen.

5. Bedenk wat je afgelopen jaren hebt gedaan

Of je nu herintreder bent of na twintig jaar weg wil bij je huidige werkgever: na jaren weer een sollicitatiebrief schrijven is moeilijk. Als het gaat om een gat in je cv, is het verstandig dit te benoemen om jezelf in te dekken.

Het is van belang te bedenken waar je je afgelopen jaren mee bezig hebt gehouden en wat je hebt geleerd. Laat dit ook doorschemeren in je brief. Het is dan wel al even geleden dat je een sollicitatiebrief schreef, maar je hebt in die tijd wel nieuwe dingen geleerd en gedaan. Vermeld dit in je brief! Dit toont gedrevenheid en enthousiasme, niemand houdt van nietsnutten.

6. Zet de puntjes op de i

Wanneer je klaar bent met de inhoud van de brief, is het verstandig om deze een poosje opzij te leggen voordat je hem controleert. Op een gegeven moment is het namelijk vrijwel onmogelijk om je eigen fouten te zien. Zodra je ervan overtuigd bent dat de brief foutloos is, is het verstandig hem ook nog eens door iemand anders na te laten kijken.

Een sollicitatiebrief met taalfouten wekt irritatie op. Het geeft de lezer de indruk dat je de functie waar je op solliciteert niet de moeite waard vindt om een foutloze brief te schrijven.

Klinkt dit misschien wat overdreven?

Uit een Amerikaans onderzoek onder werkgevers bleek dat 61% van hen een kandidaat afwijst zodra ze een fout vinden… Al bij één foutje!

Iedereen kan een goede brief schrijven

Het leren schrijven van een uitstekende sollicitatiebrief vergt wat tijd en moeite maar de praktijk wijst uit dat het dit dubbel en dwars waard is. En onthoud: oefening baart kunst!

Geef een reactie