nut-van-sollicitatiebrief
 • 3

Heeft een sollicitatiebrief nog wel nut?

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan op een gegeven moment een nutteloze bezigheid lijken wanneer je hier zelden respons op krijgt.

Heel frustrerend natuurlijk!

Regelmatig ontvang ik dan ook vragen van sollicitanten of een motivatiebrief inmiddels overbodig geworden is. Gezien de vele verhalen over sollicitatiebrieven die ongelezen in de prullenbak belanden is dit een hele terechte vraag.

Is de sollicitatiebrief nog wel nuttig in dit digitale tijdperk waarin we ook met een klik op de knop kunnen solliciteren via LinkedIn en waarin bedrijven in plaats van handmatig te selecteren een softwareprogramma’s kunnen gebruiken?

Ik ben volledig overtuigd van wel.

Laat me je uitleggen waarom!

Misvatting #1: Recruitmentsystemen maken brieven overbodig

In mijn ervaring wordt de mate van automatisering van het recruitmentproces ontzettend overschat.

Recruitmentsystemen zijn softwareprogramma’s waarin de gegevens van sollicitanten worden opgeslagen. Recruiters kunnen deze gegevens doorzoeken op specifieke sleutelwoorden en selectiecriteria.

Het klopt dat het schrijven van een sollicitatiebrief niet veel uithaalt wanneer je sollicitatie direct door een dergelijk systeem wordt opgeslokt…

Maar…!

Wist je dat deze software door slechts een fractie van de werkgevers wordt gebruikt?

Maar liefst 60% van de werkgelegenheid in Nederland komt vanuit het MKB en in deze sector wordt recruitmentsoftware slechts zelden gebruikt. En dit geldt niet alleen voor het MKB; ook veel grote ondernemingen gebruiken deze software niet.

In het boek ‘What color is your parachute?’ haalt auteur Richard Bolles een onderzoek aan waaruit blijkt dat slechts 40% van de Fortune 500 (de 500 grootste bedrijven ter wereld op basis van omzet) een recruitmentsysteem gebruikt. Als het grootste gedeelte van de grote ondernemingen dit soort software al niet eens gebruikt, mag je er rustig van uitgaan dat dit percentage nog veel lager is in het MKB. 

Kortom, wanneer je solliciteert zal je sollicitatiebrief in veruit de meeste gevallen nog gewoon bij een recruiter of manager terechtkomen!

Tot zover de mythe over recruitmentsystemen.

Over op de stelling dat werkgevers slechts zouden geven om het curriculum vitae en dat sollicitatiebrieven linea recta in het ronde archief belanden.

Misvatting #2: Sollicitatiebrieven worden toch niet gelezen

Het klopt dat zo’n tachtig procent van de brieven niet wordt gelezen.

Dit ligt echter niet aan het feit dat werkgevers niet geven om de sollicitatiebrief; het heeft te maken met het selectieproces. De eerste schifting in de selectie vindt vrijwel altijd plaats op basis van het curriculum vitae. Als deze oninteressant wordt bevonden, wordt de brief ook niet gelezen.

Maar…!

Wordt je curriculum vitae wel interessant bevonden dan mag je er vanuit gaan dat je sollicitatiebrief ook gelezen en beoordeeld zal worden.

Dus, tenzij er specifiek in de vacature wordt vermeld dat een sollicitatiebrief niet nodig is, raad ik je zeker aan om er een te schrijven. Het schrijven van een goede brief heeft namelijk absoluut veel nut: het is namelijk een uitgelezen kans om jezelf te onderscheiden van de andere kandidaten.

Onderscheiden met je sollicitatiebrief

Laten we eerlijk zijn: het schrijven van een onderscheidende sollicitatiebrief is niet eenvoudig. Zelfs met mijn jarenlange ervaring heb ik er nog wel eens wat moeite mee wanneer ik cliënten begeleid. Gelukkig kan ik nu altijd terugvallen op mijn bewezen methode die ik door de jaren heen heb ontwikkeld.

Deze methode heb ik uiteengezet in het sollicitatiebriefhandboek.

In dit boek leer ik je de ‘magische formule’ voor het schrijven van een moderne sollicitatiebrief die bijdraagt aan wat je wil: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Lees wat anderen zeggen over het boek! 🙂

Over Perry Kroes

Sinds 2010 heb ik duizenden werkzoekenden geholpen om de baan van hun dromen te veroveren. Dit doe ik vrijwel uitsluitend digitaal: via deze website, email, telefoon, Skype en mijn e-books: ‘het sollicitatiebriefhandboek’ en 'het cv-handboek’. Ik geloof dat iedereen een baan verdient waar hij of zij gelukkig van wordt. Ook jij. Mijn missie is om jou deze baan te helpen veroveren.

 • Pieter Lanser

  Ontluisterend! Tachtig procent van de brieven wordt dus niet gelezen! Dat idee kreeg ik al bij het navragen van de reden van afwijzing. De meeste recruiters staan te stotteren als je doorvraagt. Dan krijg je inderdaad het donkerbruine vermoeden dat ze je brief niet eens hebben gelezen. Ik vind dat een affront! Dat zullen ze niet snel openlijk erkennen. Een CV vertelt misschien wel iets over wat iemand heeft gedaan, maar niets over wat iemand nog zou willen, wat iemand kan, waar hij goed in is, waar hij energie van krijgt, welke motivatie hij heeft, welke persoon hij of zij is. Ik heb gewerkt met mensen wier CV sterk uiteenliep. Die deden hun werk allemaal goed. De onderscheidende factor was de mens, niet het parcours wat hij tot dan toevallig had afgelegd.
  Recruitment is naar mijn mening een heuse tombola wanneer men de moeite niet eens neemt om verder te kijken dat wat iemand – ooit – deed.

  • De vraag is dan: is het de taak van de recruiter om alles te lezen wat je meestuurt met je sollicitatie of is het de taak van sollicitanten om hun sollicitatie zo aantrekkelijk te maken dat alles gelezen wordt? 🙂

   “Een CV vertelt misschien wel iets over wat iemand heeft gedaan, maar niets over wat iemand nog zou willen, wat iemand kan, waar hij goed in is, waar hij energie van krijgt, welke motivatie hij heeft, welke persoon hij of zij is.”

   Als al deze dingen niet in je cv naar voren komen dan is de kans inderdaad groot dat de brief niet gelezen wordt. Vergeet niet dat een cv een marketingdocument is met het oog op de toekomst, niet een autobiografisch document.

   In dit artikel vertel ik hier meer over: http://www.sollicitatiedokter.nl/autobiografisch-cv/

   • Pieter Lanser

    Dan zullen we toch een andere naam moeten geven aan het CV, ofwel het curriculum vitae. Want dat betekent vrij vertaald toch niets anders dan de loop van het leven. Tot dat moment.