• 6

Solliciteren een dagtaak?

Vanaf het moment dat ik thuis ben komen zitten, ben ik aan het solliciteren. Nooit de verplichte vier activiteiten per maand, altijd meer. Samen met mijn outplacementcoach hebben we bekeken wat er anders moest of kon aan mijn cv en een goede basis voor een motivatie gemaakt. Werkgevers van Nederland, opgepast! Ik kom op de markt.

Ik denk dat ik gemiddeld zestien activiteiten in de maand doorgeef aan het UWV, inclusief het inschrijven op internet bij een uitzendbureau, een workshop LinkedIn voor gevorderden, een gesprek of workshop met de outplacementcoach en het daadwerkelijk reageren op een vacature. Prima toch? Ik doe mijns inziens echt mijn best om een baan te vinden.

Vacatures zoeken op internet

Zijn er ‘regels’ over hoe vaak je in de week moet kijken of je een leuke baan ziet staan om erop te reageren? Ik betrap mezelf erop dat ik meerdere malen per dag kijk, simpelweg omdat er op dit moment zoveel mensen op een vacature reageren. Als je de eerste of een van de eersten bent, heb je kans dat de vacature nog niet van internet is afgehaald voordat je überhaupt de kans hebt om te reageren. Ja serieus, ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat ik een vacature gewoon na twee dagen (gelukkig had ik dan al gereageerd) niet meer kon vinden. Een keer heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de betreffende contactpersoon gemaild dat ik de vacature niet meer kon vinden en toen mocht ik alsnog reageren. Helaas is het niets geworden overigens…

De afgelopen drie maanden heb ik al veel gesolliciteerd, op allerlei functies waarvan ik dacht: “Dat is wel iets voor mij”. Uiteraard op functies waar ik in principe wel aan de functie-eisen voldeed. Schrik niet, ik was een keer één van de 500 reacties, een van de 300 reacties en een van de 450 reacties. Die van de 450 reacties was een tijdelijke baan tot het einde van dit jaar.

Curriculum vitae

Ik zoek een parttime baan, met mij dus heel veel mensen meer, dat is inmiddels wel duidelijk. Wat ik al schreef, ik solliciteer ook op andere functies dan die echt voor de volle 100% bij mijn werkervaring passen. De afgelopen maanden is er hierdoor wel een vraag naar boven gekomen die ik mezelf en nu dus ook de buitenwereld stel:

Zou een werkgever niet moeten zien wat je met je cv nog meer kunt, dan alleen wat je tot nu toe gedaan hebt?

Over Judith Smits

Mijn naam is Judith Smits, ik ben parttime onderwijsassistente en nog werkzoekend voor een aantal uren. Mijn artikelen gaan over solliciteren tot zelfstandig ondernemerschap. Ik hoop bij mensen een herkenbaar gevoel op te roepen en ze te enthousiasmeren.

 • Karen

  Hai Judith,
  Je vraag prikkelt me al jaren. Mijn CV vertelt alleen wat ik heb gedaan, niet wat ik allemaal kan. Heb in mijn leven veel gesolliciteerd door verschillende periodes heen. In moeilijke tijden voor de sollicitant en in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Ik ben in beide tijden werkelijk alleen maar uitgenodigd als ik qua ervaring perfect aan de eisen voldeed. Overigens heb ik met netwerken een andere ervaring, dan gaat het meer om de klik en het gevoel dat iemand het kan. Logisch, want dan heb je mekaar gesproken. Kortom, hoe kom je aan tafel op basis van je CV/ werkervaring als je niet geheel aan de eisen voldoet? Daarom mijn voorstel aan HRM’ers, recruiters en anderen. Nodig eens één (liever meer natuurlijk) afwijkende kandidaat uit. Die moet dan wel een dijk van een motivatie hebben natuurlijk…

  • Judith Smits

   Hoi Karen,

   dankjewel voor je reactie. Ik denk dat mijn volgende artikel je ook goed zal gaan bevallen, dan ga ik er nog een beetje dieper op in. Misschien dat er ogen open gaan…..

   Groet

 • Laurens

  Als werkgever met recent een uitstaande vacature kan ik je zeggen dat ik de opledingen op een CV doorgaans skip en tussen de regels door zoek naar de ervaringen van potentiele werknemers.
  Ik kan het dan ook erg waarderen als een kandidaat bij zijn of haar werkervaring niet alleen functieomschrijving invult maar ook een kijkje geeft in de keuken van de baan die hij/zij gehad heeft.
  Ik denk dan ook dat het voor revruiters waardevol is om de werkzaamheden toe te lichten met bijvoorbeeld projecten die je hebt gedaan.
  Let wel op met recruiters dat die een voorselectie maken op punten, en die punten omhelsen veelal ook opleiding en ervaring binnen een vast profiel, in dit soort gevallen kun je solliciteren maar maak je doorgaans niet veel kans om door de eerste selectie te komen als je niet 100% aan de gestelde filters voldoet: mijns inziens een gebrek van de recruiters, maar wel begrijpelijk gezien de grote animo vandaag de dag.

  • Judith Smits

   Hallo Laurens,

   bedankt voor je duidelijke uiteenzetting. Volgens mij voldoet mijn CV wel aan de punten die jij omschrijft, gelukkig maar dan. Maak ik toch weer meer kans. Mijn partner is zelf HR-manager en wordt ook geprikkeld door de reacties op mijn verhaal, hij gaf aan ook ‘meer tussen de regels door’ te gaan lezen. Maar de vele reacties op een vacature maken het lastig.

 • Györgyi Corbet

  Beste Judith,
  Zeer herkenbaar allemaal. Ik ben sinds mei werkloos (let op: niet werkeloos met dat “e”-tje ertussen, dat zou betekenen dat ik niets aan het doen ben, werkloos betekent zonder werk…) of nog beter gezegd en het klinkt wat positiever: ik zit nu tussen twee banen.
  Maar: ik heb het ook al gezien, bij advertenties wordt vaak een schaap met vijf poten gevraagd, hogere basisopleiding dan je zou verwachten, aangevuld met cursussen a,b,c en d, min ….jaar relevante werkervaring, soms zelfs exact in de zelfde sector. Zo iemand bestaat volgens mij niet en zou het toch wel bestaan dan gaat zo iemand zeker niet solliciteren want dan heeft hij of zij al een baan en is daar zo blij mee dat ie zeker niet weg wil.
  En inderdaad: recruiters kijken niet naar wat je zou kunnen maar uitsluitend wat je gedaan hebt. Dat je bijv. logisch kan nadenken wat voor de meeste functies voorwaarde nr.1 zou moeten zijn, de rest zou je echt in korte tijd kunnen leren interesseert niemand. Ik zou wel eens een lezing willen houden voor recruiters over waar zij nog meer op kunnen letten buiten al die onmogelijke eisen die zij stellen.

  • Judith Smits

   Hoi Gyorgyi, (ik krijg helaas geen ” op de o)

   We kunnen alleen maar hopen dat we iets ‘losmaken’ door onze reacties naar aanleiding van mijn artikel….