• 4

Solliciteren of ondernemen?

Veel vrouwen laten zich weerhouden van wat ze echt willen. Namelijk een eigen bedrijf beginnen. Om te doen waar je goed in bent. Waarom durf jij je dromen nog niet waar te maken?

Het lijkt alsof je voor een drempel staat. En niet kan kiezen. Daarom solliciteer je door. In de hoop die ene perfecte baan tegen te komen die alles in zich heeft wat je met je eigen bedrijf ook zou willen.

Dan heb je in ieder geval de zekerheid van een inkomen. Want ergens speelt dat toch een belangrijke rol. Ook al heb je het inkomen niet perse broodnodig en is het voor leuke extra’s van het leven.

Je bent bang dat het niet lukt. Er geen mensen zijn die jouw product of dienst willen kopen. Dat jij faalt en de mensen om je heen hoort zeggen: zie je nou wel, je kan het niet.

Dat maakt dat je steeds twijfelt. Zal ik wel ondernemen of blijf ik solliciteren.

Weet je, als je in contact komt met je hartverlangen, gaan er allerlei hoofdzaken meespelen.

Je egostem raakt in het spel. Die wil je laten denken dat je niet goed genoeg bent. Dat jij het niet kan. Allemaal hersenspinsels die de angst uitvergroten.

Omdat je zo in je hoofd zit, raak je het contact met je hartverlangen kwijt.

Je verliest je helemaal in de plausibele excuses van je egostem waarom jij het niet kan waarmaken. Dus blijf je voor die figuurlijke drempel staan. Met al je twijfels die je steeds onzekerder maken. Ga je er als een berg tegenop zien wat je allemaal moet doen als ondernemer om aan klanten te komen. Langzaam aan verlies jij je in heel gegronde redenen om het niet te doen. Althans volgens je egostem.

Je gaat door met solliciteren maar wordt nergens aangenomen. Zelfs niet bij banen die onder je nivo liggen, maar die je wel inkomen zouden opleveren. En daar zit ‘m misschien wel de cru.

Je volgt je hart niet meer, maar je hoofd.

Je solliciteert voor het geld. Laat me je één ding zeggen. Zolang jij niet doet waarvoor jij hier op aarde bent, zul jij hindernissen op je pad ervaren. Je bent hier niet op geld te verdienen. Maar om ervaringen op te doen, te leren en zodoende een rijker mens te worden.

Als jij een roeping voelt om andere mensen te helpen. En je ziet mogelijkheden om dit als zzp-er te doen. Laat je dan niet belemmeren door angsten.

Als jij in het Licht stapt en het allerbeste van jezelf laat zien, zul je gesteund worden in je stappen.

Je volgt immers je hart. De weg van ondernemerschap is een uitdaging om persoonlijk te groeien. Dat is misschien wat het zo eng maakt. Je voelt angst om uit je comfortzone te gaan. Je kan ervoor kiezen om het uit de weg te gaan.

Maar is het niet jouw weg? Om je angsten te overwinnen. Aan de wereld te laten zien wat jij allemaal in je mars hebt. Je niet langer te verschuilen maar in het Licht te gaan staan.

Durf te vertrouwen op wat je hart je influistert. Blijf contact houden met dit verlangen. Leer zien wanneer je egostem je saboteert. Zodat je het onderscheid kan maken tussen je hart en je egostem. Als jij je egostem minder aandacht schenkt, geef je je hart de ruimte. Je zult steeds meer signalen krijgen welke weg je mag gaan.

Wees niet bang, weet dat je gesteund wordt door het Universum als jij vanuit zuivere motieven handelt.

Zolang je in je hoofd zit, verlies je jezelf. Lukt het je niet om een keuze te maken.

Als jij je hartverlangen voldoende voedt, durf jij op een dag die drempel over. Ga je doen wat je werkelijk verlangt.

Reageer hieronder wat jou nog tegenhoudt om die drempel over te gaan.

Over Astrid Peters

Astrid Peters coacht vrouwen die ervan dromen een eigen bedrijf te starten maar twijfelen om de stap te zetten. Ze helpt je vertrouwen in jezelf te krijgen. De moed om over de drempel te stappen en jezelf te profileren en in de markt te zetten. Hierbij vooropstaand dat jij je eigenheid behoudt.

 • Annet Schuurman

  hallo Astrid,

  ja, ik zit ook het met het dilemma solliciteren of voor mezelf iets opzetten. En de grote vraag komt wat dan precies en kan ik daar brood mee verdienen. Durf ik het aan en willen ze wel bij me komen???

  en nog veel meer vragen.

  Het jij het antwoord??

  groetjes,
  Annet.

  • Astrid

   hoi Annet,

   natuurlijk begrijp ik dat er heel veel vragen op je af komen als je erover denkt om te starten als ondernemer.

   De meeste belemmeringen zitten echter in je hoofd. Het is dan ook belangrijk om contact te blijven houden met je hart, waarom je iets wilt doen. Ik begrijp dat je nog niet helemaal helder hebt wat je zou willen. De 1e stap om plannen te kunnen maken, zodat je ook weet of het haalbaar is, is daar duidelijkheid in te krijgen.

   Ik wil je aanbieden om daar persoonlijk verder met mij over te praten tijdens een gratis telefonische Hart-tot-Hart sessie.

   Groet Astrid

 • Beste Astrid,

  Bovenaan heb ik mijn naam anders geschreven, maar ik gebruik zo een wijze van identificatie niet bijvoorbeeld met sollicitaties, maar wel om mezelf als een zogenaamde ‘soevereine mens’ voor te stellen. Zie http://www.ikclaimmijnnaam.nl voor wat uitleg indien gewenst …

  Mijn eerste vraag: Is deze blog bedoeld alleen voor vrouwen? Indien ja, dan negeer de opvolgende tekst alstublieft. Indien nee, dan wil ik iets aan u voorleggen:

  Mijn tweede vraag of zorgen: Zelf heb ik geen Nederlandse diploma’s in de zorg of de welzijn sector. Op mijn LinkedIn profiel ziet u dat ik o.a. een gelijkwaardige MBO-4-niveau buitenlandse opleiding in de welzijn sector gehaald heb. Ik heb wat zorgen of ik met een buitenlands MBO-4-niveau opleiding in de welzijn sector wettelijk in staat zou zijn om persoonlijk gebonden budgetten, of PGBs in de volksmond, voor klanten zou kunnen ontvangen.

  Om héél eerlijk moet u te zijn, wil ik héél graag mijn eigen klanten zoeken, persoonlijk gebonden budgetten voor hen aanvragen en zodoende het oprichten van een individuele onderneming verwezenlijken. Ik ben een anderhalf jaar geleden naar Nederland voor familieredenen teruggekomen, ben een keer vrijwilligerswerk aangeboden (toch gekort op de onkostenvergoeding de laatste drie maanden) in Zuid-Limburg, daar gewerkt voor een acht maanden totdat ik naar Zuid-Holland verhuist was om dichterbij mijn ‘verouderde’ vader (er zit meer hier achter) te wonen.

  Het is nu een halfjaar verder en ik ben van een nul-uur contract ‘flexwerker’ functie na drie dagen ontslagen waar de zaak verwachtingen hadden dat ik bij iedere opdrachtgever het werk moesten doen zonder ingewerkt te worden. Ze hadden iemand nodig die jarenlang bij diverse opdrachtgevers véél opdrachten snel afgehandeld heeft. Een maand of zo later werd ik na twee weken van een HBO stageplaats bij een welzijnsinstelling ‘weggestuurd’ (met mogelijkheid om later terug te keren) en aangeraden om mezelf voor autisme, desgewenst asperger syndroom, bij mijn huisarts of dan de GGZ te laten onderzoeken.

  De leidinggevende bij de instelling zei ook dat ik weinig kennis en inzicht van de hulpverleningsbranche in Nederland hebt, dat ik een achterstand wat betreft taalvaardigheid heb (spreekwoorden enz.) en als ik toch wat later in de hulpverleningsbranche een opleiding wil volgen, heeft zij me aanraden om een MBO opleiding te volgen en dus geen HBO, desgewenst Maatschappelijk Werk en Dienstverlening . Dit was allemaal een anderhalf maand of zo geleden gebeurd!

  Misschien begrijpt u waarom ik wat zorgen heb om graag als ondernemer te gaan beginnen. Momenteel ben ik bezig om aan mezelf te werken met geestelijk-gerichten ervaringsseminars, meestal om niet een onderneming te beginnen met een grondslag of fundament van pijn, afwijzing, falen, frustratie enz., maar wel één met die van kracht, ontvangst, gedrevenheid, passie, liefde enz.

  Als u naar het onderdeel ‘opsomming’ op mijn LinkedIn profiel kijkt, ziet u dat een getuigschrift over mijn inzet, karakter enz. van een lerares er staat. Deze dame kende me toen in 2012 voor zes of zeven maanden (zij was ook mijn ENIGE docente voor die specifiek opleiding) terwijl de leidinggevende bij de voorgenoemde instelling mij alleen drie keer in twee weken gesproken hebt, maar toch zijn er twee enorm verschillende beoordelingen van wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil …

  Hartelijke groet,

  Philip 😉

 • Astrid

  hoi Philip,

  dank je wel voor het delen van je verhaal. Je klinkt als een doorzetter ongeacht wat anderen tot nu toe over je zeggen. Geloof in jezelf is een belangrijke voorwaarde voor succes.

  Wat betreft je vraag of jij wettelijk PGB’s mag aanvragen, dat weet ik niet.

  Je bent al begonnen met positieve ‘recensies’ over jouw kunnen te verzamelen. Dat is heel goed. Dat geeft vertrouwen aan je toekomstige klanten. Kan je dit uitbreiden door enkele mensen eerst ‘gratis’ te helpen?

  Groet Astrid