Open sollicitatiebrief: Tips en Voorbeelden

De open sollicitatiebrief is niets meer dan een sollicitatie zonder dat je reageert op een specifieke vacature. Je solliciteert dus zonder een advertentie gelezen te hebben. Hoe schrijf je een goede open sollicitatiebrief?

Meestal solliciteer je op een geplaatste vacature en houd je hier rekening bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Je haalt de gevraagde eigenschappen uit de vacaturetekst en vertelt over deze eigenschappen te beschikken. Bij de open sollicitatie ligt de focus veel meer op jezelf.

Doordat je geen houvast hebt aan een vacature tekst is het schrijven van een open sollicitatiebrief extra moeilijk. Door het ontbreken van de vacature tekst is er echter ook meer ruimte voor creativiteit. Je hebt meer vrijheid om diep in te gaan op jouw persoonlijke sterke punten.

Leg duidelijk uit waarom je bij dit specifieke bedrijf solliciteert

Bij de open sollicitatiebrief is het belangrijk dat je duidelijk kunt uitleggen waarom je er voor gekozen hebt te solliciteren bij dit specifieke bedrijf. Dit zal namelijk de eerste vraag zijn die de lezer van je brief heeft. Daarom is dit ook waar je je open sollicitatiebrief mee begint. 

Jouw missie is om tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief alle vragen te beantwoorden die de lezer je zou willen stellen. Zorg dat er geen twijfels ontstaan tijdens en na het lezen van je sollicitatiebrief.

De belangrijkste punten bij het schrijven van je open sollicitatiebrief

Net als bij de reguliere sollicitatiebrief zijn de drie belangrijkste punten van een open sollicitatiebrief:

  1. Laat je motivatie en enthousiasme zien!
  2. Gebruik feiten en voorbeelden om je beweringen te ondersteunen.
  3. Laat zien waarom jij perfect bent voor die baan!

Je sollicitatiebrief bevat natuurlijk ook informatie over je opleiding en je achtergrond. Deze punten worden echter ook al belicht in je cv. In het cv is het moeilijker om de drie bovenstaande punten over te brengen. Je sollicititatiebrief is daarom bij uitstek geschikt om deze punten te belichten.

open sollicitatiebrief schrijven

Je geeft in je sollicitatiebrief antwoord op deze vragen:

  1. Wie ben jij, en waarom solliciteer je op deze baan?
  2. Wat kan je, en waaruit is dit gebleken?
  3. Wat voor soort persoon ben je, en wat zijn je ambities?
  4. Vanaf wanneer ben je beschikbaar?

Je bent goed op weg!

Je weet nu waar je op moet letten tijdens het schrijven. Nu gaan we deze vragen samen verwerken in een goede structuur!

Structuur van de open sollicitatiebrief

Zoals elke goede brief, begint de open sollicitatiebrief met een inleiding, gevolgd door de kern van het verhaal en de afsluiting.

1. Inleiding 

In de eerste alinea geef je antwoord op de volgende vragen: wie ben je en waarom solliciteer je bij dit bedrijf? Grijp hier de kans om te laten zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt binnen de organisatie. Dit zou je kunnen gebruiken als brug naar de kern van je verhaal: wie jij bent en wat jij kunt.

Wanneer je op aanraden van een huidige werknemer solliciteert, verwijs je hier naar. Dit wekt vertrouwen en zo kan er een goed woordje gedaan worden voor je. Ook als je van tevoren telefonisch contact hebt gehad met een medewerker, kun je hiernaar verwijzen. 

2. Kern 

Wat kan je, en waaruit is dit gebleken? Kun je een voorbeeld noemen waaruit blijkt dat je goed om kunt gaan met stressvolle situaties? (vragen volgens de STARR-methode).

In de kern van je sollicitatiebrief is het jouw taak om alle twijfels over jouw capaciteiten weg te nemen. Hier laat jij zien wat je kunt en waar je kracht ligt. Gebruik hierbij voorbeelden. De kracht van voorbeelden is dat het makkelijk elke vorm van argwaan wegneemt. Je probeert subtiel te brengen dat je erg waardevol kunt zijn voor het bedrijf en ‘bewijst’ dit aan de hand van voorbeelden. Voorbeelden zorgen ervoor dat je geloofwaardig overkomt. Het is een krachtige techniek om wat meer over jezelf te kunnen vertellen op overtuigende wijze, zonder opschepperig over te komen. 

Ruimte voor creativiteit:
Omdat het hier gaat om een open sollicitatie heb je wat meer ruimte voor creativiteit. Kies eerst 4 kenmerken van jezelf die je graag zou willen benadrukken. Vervolgens kijk je welk van deze kenmerken het beste past bij de organisatie aan wie je de brief schrijft. De kern alinea is het punt waarop jij de persoon moet overtuigen. Dit doe je door uit te leggen waarom jouw gekozen kwaliteiten passen bij dit bedrijf.

Voorbeeld:

Op de website van [onderneming van sollicitatie] las ik dat jullie druk bezig zijn met het uitbreiden van de export activiteiten in Zuid-Amerika. Ik ben er van overtuigd dat ik in dit proces van grote waarde kan zijn met mijn internationale ervaring en talen kennis. Deze vaardigheden heb ik opgedaan tijdens mijn werkzaamheden als logistiek manager bij Unilever waar ik bijna dagelijks Frans, Spaans en Portugees sprak. Ook was ik maandelijks in Zuid-Amerika voor consultancy projecten bij partners.

De kracht van voorbeelden
Doordat de sollicitant een relevant voorbeeld geeft neemt hij veel argwaan weg van de bewering. Vloeiend drie vreemde talen kunnen spreken is natuurlijk erg veel.

Jouw ambities:

In de kern alinea (2 alinea’s mag ook zolang je ze goed verbind met elkaar) geef je tevens aan wat je ambities zijn. Ambitie hebben betekent dat je graag hogerop wilt komen, stijgen in je functie niveau. Wie hoger op wilt komen moet daar hard voor werken en welk bedrijf houdt nou niet van harde werkers?

Heb jij geen uitgesproken ambities? Geef dan aan dat je opzoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo klink je alsnog redelijk ambitieus zonder daadwerkelijk te zeggen dat je graag hogerop wilt komen. Een taalkundig slimmigheidje zullen we maar zeggen.

3. Afsluiting

De afsluiting van de open sollicitatiebrief verschilt niet van de reguliere sollicitatiebrief. Wees beleefd en zakelijk maar gebruik activerende woorden en zinnen, waarin je aangeeft met plezier op gesprek te willen komen. Zo benadruk je nogmaals je motivatie.

Voorbeelden:

“Voor meer informatie zou ik graag op een persoonlijk gesprek komen.”

”Verdere inlichtingen geef ik u graag in een persoonlijk gesprek”

“Heeft u nog verdere vragen? Dan kom ik graag langs om het een en ander toe te lichten”
“Ik verheug mij erop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn kwalificaties.”

Voorbeeld Open Sollicitatiebrief Logistiek Manager

Open Sollicitatiebrief

Deze open sollicitatiebrief downloaden!

Voorbeeld Open Sollicitatie van een vertegenwoordiger

Open Sollicitatiebrief Voorbeeld

Deze open sollicitatiebrief downloaden!

Open Sollicitatievoorbeeld van een Junior Manager

voorbeeld open sollicitatie

Deze open sollicitatiebrief downloaden!

Aan wie adresseer je de brief of e-mail?

Normaal gesproken probeer je een generaliserende aanhef te voorkomen. Met de open sollicitatie lijk je daar echter niet aan te ontkomen. Toch loont het zich hier wat moeite in te steken. Probeer er via via achter te komen of bel simpelweg even.

Wanneer je belt, vraag je aan de receptioniste, of de persoon die opneemt of zij of hij jou kan vertellen aan wie je een open sollicitatiebrief kunt richten. Simpel, toch!?

Laatste tips voor de open sollicitatie
  1. Bel voordat je schrijft. Win informatie in en refereer hier vervolgens naar in je sollicitatiebrief.
  2. Vraag rond in je persoonlijke netwerk of er een bekende bij het bedrijf in kwestie werkt. Probeer via deze persoon in contact te komen met de persoon verantwoordelijk voor het behandelen van (open) sollicitatiebrieven voor de functie waarop je solliciteren wilt. ‘Via via’ is al jaren de meest succesvolle methode van solliciteren.

Sollicitatiedokter is een platform vol praktische tips, informatie en voorbeelden met betrekking tot solliciteren. Naast de vele sollicitatietips in de tips & advies sectie helpen we je om eenvoudig in contact te komen met de beste adviesbureaus voor loopbaanbegeleiding, outplacement, re-integratie en beroepskeuze in jouw regio.