Intern solliciteren en de interne sollicitatiebrief

Solliciteren bij een bedrijf waar je al werkt wordt intern solliciteren genoemd. Wat zijn de verschillen met de reguliere sollicitatie en wat zijn de belangrijke punten om rekening mee te houden bij een interne sollicitatieprocedure?

intern sollicitatiegesprek

Het lijkt voor velen een gemakkelijke opgave: een interne sollicitatie. Maar niets is minder waar. Interne sollicitaties zijn niet per se moeilijker maar behoeven wel wat extra aandacht puntjes. Heb je bijvoorbeeld gedacht aan hoe je een interne sollicitatiebrief schrijft? En kun je het je collega’s maar beter wél of niet vertellen dat je intern solliciteert?

  1. Interne sollicitatie procedure
  2. Interne sollicitatie aanpak
  3. Stilhouden en uitlekken van sollicitaties
  4. Afwijzing na interne sollicitatie
  5. Interne sollicitatiebrief voorbeeld

intern solliciteren

Interne sollicitatie procedure

In de meeste gevallen wijkt de procedure voor een interne sollicitatie niet wezenlijk af van de reguliere sollicitatieprocedure. Net zoals bij de gewone (externe) sollicitatie wordt er in de meeste gevallen gevraagd om een motivatiebrief te schrijven en je cv op te sturen. Ook zal je net als elke andere sollicitant moeten verklaren waarom jij denkt de juiste persoon te zijn voor de positie. Met andere woorden: een speciale behandeling omdat je al werkt bij het bedrijf is erg onwaarschijnlijk.

Het is de taak van de personeelsfunctionaris om de juiste persoon op de juiste plek in de organisatie te zetten. Wanneer een externe sollicitant beter door de gesprekken heen komt is de baan simpelweg voor hem of haar, ongeacht jouw persoonlijke relatie met de persoon welke over de procedure gaat. Wees hier dus op voorbereidt. 

Ondanks dat je geen voorkeursbehandeling zal krijgen, zijn er wel een aantal twee punten welke jou een voordeel opleveren ten opzichte van externe sollicitanten:

1) Je hebt betere informatie over de functie tot je beschikking 
2) Je ziet de vacature (meestal) eerder dan de buitenwereld

Het eerste voordeel is de meest waardevolle. De informatiefunctie die je collega’s kunnen vervullen geeft jou de mogelijkheid om je uitvoerig voor te bereiden. Schroom dan ook niet om navraag te doen bij je collega’s die je hoog hebt zitten. Hierbij hoort je interesse vooral uit te gaan naar de verantwoordelijkheden, dagelijkse routines en de belangrijkste competenties die nodig zijn. Deze kun je namelijk gebruiken om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek middels de STARR-methode.

Het tweede voordeel geeft je het voordeel om een van de eersten te zijn die solliciteert. Vaak zetten bedrijven nieuwe vacatures eerst op extranet of een ander soortgelijk intern netwerkportal. Dit geeft jou de mogelijkheid om de lat direct hoog te leggen voor de andere sollicitanten. 

interne sollicitatie aanpak

Aanpak bij een interne sollicitatie

Allereerst is het verstandig om eens een kijkje te nemen in het personeelshandboek, mocht deze er zijn. Er zijn soms vaste procedures die gevolgd worden voor interne selectie van kandidaten. Het is voor jou als sollicitant natuurlijk handig om hiervan op de hoogte te zijn.

De tweede belangrijke tip is om niet lichtzinnig te denken over de sollicitatie zelf. Je zal net als elke andere persoon het management ervan moeten overtuigen dat jij de juiste persoon bent. Wees dus net zo zorgvuldig in je aanpak - zo niet zorgvuldiger – als wanneer je extern zou solliciteren. Dit betekent een goede motivatiebrief, een zorgvuldig bijgewerkt cv, goed verzorgd met nette sollicitatiekleding en een uitvoerige voorbereiding via de STARR-methode. Deze uitvoerige aanpak kan een beetje gek voelen (ze kennen je immers toch al!?) maar zal alleen maar worden gewaardeerd door personeelszaken. Je hebt juist de kans om je extra goed te manifesteren ten opzichte van andere sollicitanten dus pak deze kans!

Een derde belangrijke tip is, zoals eerder benoemd, gebruik te maken van de STARR-methode. Dit is de meest gebruikte methode door recruiters om sollicitatiegesprekken af te nemen. Met deze methode gebruik je situaties uit het verleden om jouw vaardigheden aan te tonen. Een bijkomend voordeel is dat je met deze methode zeker weet dat hetgeen dat je zegt daadwerkelijk gefundeerd is. Mensen twijfelen niet snel over uitspraken wanneer hier een voorbeeld van gegeven wordt. Je wilt voorkomen dat je een beeld schetst van jou als persoon/werknemer welke niet strookt met het beeld dat de organisatie en het management van jou hebben. Dit kan nadelig werken tijdens je sollicitatie, maar ook zeker na je sollicitatie!

Hetzelfde geldt voor negatieve uitspraken over personen of situaties. De kans bestaat dat jij niet de persoon bent welke uiteindelijk wordt gekozen voor de functie. Zorg er dus voor dat wanneer je negatieve aspecten of verbeterpunten aankaart over bijvoorbeeld je huidige functie, je dit doet op een manier waarbij je naderhand iedereen recht in de ogen aan kunt blijven kijken.

Laatste tips:

  • Solliciteer niet intern wanneer je korter dan 6 maanden in dienst bent
  • Solliciteer alleen intern als je tenminste gemiddeld presteert in je huidige functie
  • Zorg dat je voldoet aan de minimale functie-eisen

interne sollicitatie uitlekken

Stilhouden en uitlekken van interne sollicitaties

Sommige mensen die intern solliciteren kiezen ervoor om dit stil te houden voor de collega´s. In een enkel geval, wanneer bijvoorbeeld niet goed botert op de afdeling met directe collega’s, kan dit een goed idee lijken. Geen slapende honden wakker maken, wordt vaak aangegeven. Toch kan deze aanpak meer moeilijkheden meebrengen dan nodig is.

De personeelsafdeling hoort rondom de sollicitatieprocedure de vertrouwelijkheid in acht te nemen. Van lekken zou dus eigenlijk geen sprake mogen zijn. HRM is echter (hoogstwaarschijnlijk) niet de enige partij die weet van jouw interne sollicitatie. Het is namelijk ook verstandig om je baas van op de hoogte te stellen. Wanneer je dit niet doet kan dit vervelende situaties opleveren. Bijvoorbeeld wanneer iemand van personeelszaken komt informeren bij je baas over jouw functioneren. Wanneer hij dan voor het eerst hoort dat je aan het solliciteren bent zal dit je waarschijnlijk niet in dank afgenomen worden. 

Net als de HRM-afdeling zou het eigenlijk niet mogen maar tijdens de koffiepauze of onder het genot van een na werkse borrel komt het geruchtencircuit nogal eens opgang. Geroddel tussen werknemers, over andere werknemers is helaas iets waar weinig aan te doen is. Dit wil je voorkomen.

In tegenstelling tot een externe sollicitatie loont het zich meestal niet om een interne sollicitatie stil te houden. Door direct open kaart te spelen voorkom je dat het kan uitlekken met eventuele vervelende gevolgen. Zo hou je de situatie zelf in de hand. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar laat in ieder geval je baas weten wat je van plan bent. Misschien wil hij zelfs wel een goed woordje voor je doen!

Afgewezen bij interne sollicitatie

Het is altijd vervelend om afgewezen te worden: bij de interne sollicitatie is dat niet anders. Het wordt nog vervelender wanneer de baan gaat naar een collega waarvan je niet eens wist dat deze gesolliciteerd had of welke je als jouw mindere ervaart. Hier is helaas niets aan te doen.

De beste stap die je nu kunt zetten is om in gesprek te gaan en te vragen naar de redenen voor de afwijzing. Zo ben jij beter in staat om een punt te zetten achter de situatie, en belangrijker nog: het geeft jou aanknopingspunten om bij de volgende interne sollicitatie wel de uitverkorene te zijn. Vraag wat de doorslaggevende factoren zijn geweest en of er specifieke zaken zijn waar jij aan kunt werken. Het zou zelfs een opstap kunnen zijn naar een persoonlijk ontwikkelingstraject (POP).

Hoe moeilijk het ook is, probeer altijd positief te blijven na een afwijzing. Het kan misschien oneerlijk voelen maar op de lange termijn heb je er niets aan om te gaan zitten mokken. Werk aan jezelf en verbeter je aanpak. Dan is de baan volgende keer voor jou!

interne sollicitatiebrief voorbeeld

Om je alvast op weg te helpen bij het schrijven van je eigen interne sollicitatiebrief staat hier een voorbeeld welke je kunt gebruiken als opzet. 

Interne sollicitatiebrief brief

Geachte mevrouw Beukers,

Naar aanleiding van ons prettige gesprek van dinsdagmiddag wil ik graag nogmaals mijn interesse bevestigen voor de functie van teamleider. Het gesprek heeft me erg enthousiast gemaakt over de mogelijkheid om door te kunnen groeien binnen dit leuke bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat de beoogde functie mij op het lijf is geschreven en wil graag uitleggen waarom ik dit denk.

Op het moment werk ik nog met veel plezier in de functie van assistent teamleider. De laatste maanden heb ik echter steeds vaker het gevoel dat ik meer in mijn mars heb. Hierdoor begon het ontzettend te kriebelen toen ik hoorde over de vrijkomende functie. Ik heb er inmiddels drie jaar als assistent teamleider opzitten en heb hierdoor een goed beeld kunnen vormen van de werkzaamheden en competenties die belangrijk zijn voor een teamleider. Ik denk dat ik over deze vaardigheden en kennis beschik en de beoordelingsgesprekken met mijn manager hebben mij in het geloof gesterkt dat deze functie de juiste volgende stap is in mijn carrière. 

De eerste reden waarom ik denk goed te passen bij de functie van teamleider is mijn vermogen om richting en sturing te geven aan mijn directe collega’s op de afdeling. Dit geldt zowel voor de dagelijkse individuele werkzaamheden als het actief najagen van de doelstellingen van de afdeling als geheel. Het coördineren van groepen om zo samen een gezamenlijk doel te verwezenlijken geeft me veel genoegdoening en plezier. Zo kostte de Jankinski-casus van vorige maand ontzettend veel tijd en toch ook wel wat stress. Toch vond ik het geweldig om te doen. Dit soort grote uitdagingen geven mij altijd ontzettend veel energie. Dit was uiteindelijk ook af te zien aan het geboekte resultaat. 

De tweede reden waarom ik denk dat de functie van teamleider mij op het lijf geschreven is, is de combinatie van intrinsieke motivatie en mijn affiniteit met de werkzaamheden. Tijdens de sollicitatie voor mijn huidige functie gaf ik al aan dat de muziekindustrie mij enorm aantrekt. Het is mijn hobby, mijn passie en sindsdien gelukkig ook mijn werk. Ik heb dan ook echt het gevoel mijn plek te hebben gevonden bij [Bedrijf] en ik zou hier dan ook graag blijven werken. Ik ben er volledig van overtuigd dit deze positieve gevoelens alleen maar versterkt zullen worden wanneer ik als teamleider aan de slag zou kunnen.

De derde en tevens laatste reden waarom ik denk de geschikte persoon te zijn voor de functie, zijn mijn beoordelingsgesprekken. Sinds ik hier ben komen werken heb ik steeds lovende kritieken gekregen. Zowel van mijn directe manager (Jan Berings) en de afdelingscoördinator, Jos Gootjes. Beiden zijn op de hoogte van mijn interesse in deze functie en reageerden erg positief. Vooral Jos gaf aan er overtuigd van te zijn dat deze stap de juiste is voor mij en mijn carrière. In de bijlage staat een aanbevelingsbrief geschreven door hem.

Voor verdere informatie over onder andere mijn academische achtergrond en eerdere werkzaamheden verwijs ik u naar mijn cv. Deze is als attachment met de mail verstuurt. Ik hoop van harte dat we het prettige gesprek van dinsdagmiddag mogen voortzetten tijdens een eerste sollicitatiegesprek.

 

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter  

Meer informatie nodig over hoe je zelf een goede sollicitatiebrief schrijft? We hebben er een gratis online starters cursus aan gewijd: schrijf een goede sollicitatiebrief.

Sollicitatiedokter is een platform vol praktische tips, informatie en voorbeelden met betrekking tot solliciteren. Naast de vele sollicitatietips in de tips & advies sectie helpen we je om eenvoudig in contact te komen met de beste adviesbureaus voor loopbaanbegeleiding, outplacement, re-integratie en beroepskeuze in jouw regio.