vrijwilligerswerk-kerk-vremelden-in-cv
 • 6

Is het verstandig om vrijwilligerswerk bij de kerk te vermelden in het cv?

Dag Perry,

Ik heb jouw e-book ‘Het cv-handboek’ enige weken geleden gekocht. Al veel bruikbare tips hieruit gehaald en kunnen toepassen!

Ik zit met een vraag m.b.t. het vermelden van vrijwilligerswerk voor de kerk waar ik bij hoor. Ik werk als zogeheten ‘geestelijk verzorger’ voor het Apostolisch Genootschap. Ik heb hiervoor geen opleiding gevolgd, maar door wie ik ben en wat ik kan wel hiervoor gevraagd en ik doe het graag. Is het verstandig om dit te vermelden in het cv onder ‘vrijwilligerswerk’?

Mijn loopbaanbegeleider bij Randstad zegt van niet, anderen die ik er over spreek zeggen van wel. Voor beiden is wat te zeggen. Het vermelden van lid zijn van een kerkgenootschap in het cv kan op voorhand vragen oproepen (overtuigingen, vloeken etc., hoewel dit niet aan de orde is), maar het zegt naar mijn idee ook iets over mij als persoon en hoe ik in het leven sta.

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Ik hoor graag van je.

– Robert de Leeuw, 45

Klik hier om zelf een sollicitatievraag te stellen!

Interessante vraag!

Zoals je weet, neem ik niet snel een blad voor de mond. Daarom zal ik je ook meteen maar vertellen wat de eerste associatie was die ik had bij het lezen van je mail: de film Spotlight (het waargebeurde verhaal van een team journalisten die een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke kerk aan het licht brachten middels hun onderzoek).

Deze anekdote is natuurlijk niet kwetsend bedoeld 🙂

Het punt dat ik wil maken, en wat heel belangrijk is om je te realiseren, is dat als ik een dergelijke (negatieve) associatie heb het niet ondenkbaar is dat een recruiter eenzelfde soort associatie heeft. Eigenlijk precies het punt dat je zelf al aandroeg.

Zoals je na het lezen van het cv-handboek weet, heeft het vermelden van informatie altijd te maken met de relatieve toegevoegde waarde van deze informatie. Een belangrijke vraag is dan ook: heeft jouw functie als ‘geestelijk verzorger’ überhaupt betrekking op de functie waarop je solliciteert?

Als je aan de gang wilt binnen het kerkelijk domein, lijkt het me een prima idee om deze informatie te vermelden – het heeft dan immers een directe toegevoegde waarde. Solliciteer je daarentegen op een functie die hier niets mee te maken heeft, dan denk ik dat je het beter achterwege kunt laten, gegeven de gevoeligheden omtrent geloofsovertuigingen (maar dit geld ook zeker voor bijvoorbeeld politieke voorkeuren).

Op je linkedinprofiel zag ik dat je solliciteert naar functies als business analist en portfoliomanager binnen de IT-sector. Juist op het functieniveau waarop jij je begeeft, raad ik je aan om het zoveel mogelijk te houden bij informatie met betrekking tot je directe toegevoegde waarde op bedrijfseconomisch niveau; dus meer een focus op wat je hebt gerealiseerd in de functies en wat minder op wat je hebt gedaan.

Kortom, ik denk dat je er verstandig aan doet om deze informatie niet te vermelden in je curriculum vitae omdat je hiermee onnodig het risico loopt om weggefilterd te worden op basis van negatieve associaties met de kerk terwijl ik in jouw specifieke geval geen duidelijke voordelen zie van een dergelijke vermelding.

Deel jouw mening

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Heb jij nog tips voor Robert?

Laat het weten in de comments hieronder! 🙂

Over Perry Kroes

Sinds 2010 heb ik duizenden werkzoekenden geholpen om de baan van hun dromen te veroveren. Dit doe ik vrijwel uitsluitend digitaal: via deze website, email, telefoon, Skype en mijn e-books: ‘het sollicitatiebriefhandboek’ en 'het cv-handboek’. Ik geloof dat iedereen een baan verdient waar hij of zij gelukkig van wordt. Ook jij. Mijn missie is om jou deze baan te helpen veroveren.

 • JJ van der Vlist

  Het noemen van “gevoelige” onderwerpen hoort m.i. gewoon een plek te krijgen in je c.v.
  Immers, het zijn onderdelen van wie je bent, en wat je gedaan hebt. Weglaten komt altijd terug.
  Je geeft dan nl. een onvolledig beeld van jezelf. En bovendien; bij organisaties die je om de “gevoeligheden” afwijzen zou je je waarschijnlijk toch niet thuis voelen.
  Blijf jezelf.

  • Bedankt voor je reactie!

   Mijns inziens ligt het toch wel wat genuanceerder. Ik denk niet dat het weglaten van informatie negatieve gevolgen hoeft te hebben (sterker nog: ik adviseer het op bijna dagelijkse basis).

   Als een eerste indruk goed is en je al een beeld hebt gevormd van een persoon, zal een recruiter minder worden beïnvloed door beladen onderwerpen. Het is – met name in de eerste fase – belangrijk om een negatieve cognitieve bias (het zogenaamde ‘horn-effect’) te voorkomen. ‘Terugkomen’ van een twijfelachtige eerste indruk is vrijwel onmogelijk; een psychologisch fenomeen dat overigens ook van kracht is buiten het sollicitatiedomein.

   Dat je per definitie niet past bij een organisatie die je afwijst om gevoeligheden, ben ik het ook niet zo mee eens eigenlijk. Hoewel recruiters hun werkgevers representeren, hoeven hun persoonlijkheid en zienswijze niet volledig representatief te zijn voor de persoonlijkheid en zienswijze van de andere mensen binnen deze organisatie 🙂

   • JJ van der Vlist

    Ha Perry,
    Voorop gesteld dat je de informatie verstrekt die je zelf wil verstrekken en/of relevant vindt voor je presentatie, ga ik niet met je stelling mee (Maar dat was je waarschijnlijk al duidelijk). Het bewust weglaten van essentiële informatie over je persoon, zou voor mij een innerlijk conflict geven. Dit soort compromissen is geen enkele baan of werkgever me waard. Maar mogelijk dat ik me in dit soort zaken wat te principieel opstel.

    • spees

     Dat zijn twee verschillende dingen, naar mijn idee. Een CV bestaat uit een overzicht van je werkzaamheden en ervaringen, maar het doel ervan is om iemand ermee te overtuigen.
     Ik zie het daarom als een etalage waarin je de meest aantrekkelijke eigenschappen toont aan de geïnteresseerde en niet een representatief overzicht. Een winkel doet ook niet de schoenen van vorig jaar in de etalage, ook al liggen ze er nog steeds. Dat wordt wel verteld als je eenmaal de winkel bent binnengelopen (metafoor voor het soliicitatie-gesprek, voel je hem? Ik ga hard met de metaforen vandaag door dat lekkere weer woopwoop)

     • Hier sluit ik me volledig bij aan. Goed verwoord!

 • Pieter Lanser

  Wat voor een kerkgenootschap geldt, geldt voor evenzo vele andere bijkomende zaken. Als het niets toevoegt aan je CV zou ik het zeker weglaten. Je krijgt een stempel voordat je het weet. Maar stel dat je voorzitter van de kerkenraad bent …. dan kan je vast goed voorzitten! Ik had ooit een collega die bij de Jehova’s was. Hij werd wel aangenomen, maar hij kreeg meteen een soort spreekverbod. Voor allerlei politieke activiteiten geldt hetzelfde. Er zijn -tig mensen met PVV-sympathieën. De meesten komen daar alleen in het stemhokje voor uit. In mijn werkomgeving zou ik liefst zo weinig mogelijk met dit soort gasten te maken hebben. Maar ook als je van een middenpartij bent, loop je het gevaar dat je baas net van een andere denominatie is en jou niet ziet zitten. Ik heb de indruk dat er in het algemeen negatief wordt gereageerd als je een uitgesproken maatschappelijke voorkeur hebt of activiteit ontplooit. Wat natuurlijk vreselijk jammer is, want in die wereld kan je veel leren wat in je werk toepasbaar is.