Skip to main content
Laat ik maar met de deur in huis vallen: veel mensen houden er gewoon niet zo van, dat onderhandelen over je salaris. Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek is een ding, maar daar een prijskaartje aan hangen is een tweede.

Het arbeidsvoorwaardengesprek is iets om snel achter de rug hebben, zodat je aan die leuke, nieuwe baan kan beginnen. Toch is het belangrijk om altijd te onderhandelen over je salaris. Als je wilt weten waarom, stel jezelf dan eens deze drie vragen.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

In het algemeen geldt dat als je over je salaris hebt onderhandeld, je meer gaat verdienen dan wanneer je dat niet doet. Meer geld dus, zo simpel is het. En als je meerdere loopbaanstappen maakt en die altijd goed uit onderhandelt, heb je aan het einde van je loopbaan zelfs tonnen meer te besteden gehad (óók zonder toppositie te hebben vervuld). Denk daar eens over na. Die extra inkomsten kunnen in grote mate bijdragen aan het welzijn van jezelf en de wereld om je heen, aan wat jij belangrijk vind en waar jouw passie ligt. Je kunt er misschien wensen mee vervullen die anders altijd een droom zouden blijven. En hoe meer en beter je onderhandelt… juist! Zet dat sluimerende verlanglijstje maar eens op papier.

Welke indruk wil je maken?

Natuurlijk, die baan is al voor jou, anders zat je nu niet aan de onderhandeltafel. Toch is het belangrijk om opnieuw een goede indruk te maken. Eigenlijk is dit het moment waarop je de nieuwe organisatie voor het eerst een indruk geeft van je vaardigheden in de praktijk. Hoe voer je dit gesprek? Heb je een onderbouwde mening? Kan je de belangen van de ander respecteren? Ben je iemand die opkomt voor jouw kant van het verhaal? Kijk nog eens in de vacaturetekst welke vaardigheden men belangrijk vond en laat ook tijdens dit gesprek zien dat je ze in huis hebt. Zo voorkom je dat je nieuwe werkgever gaat twijfelen aan zijn keuze, nog voordat je eerste werkdag is begonnen.

Hoe wil jij je nieuwe baan beginnen?

Bij het onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden komen altijd onzekerheden om de hoek kijken. Dat is confronterend en misschien zelfs zo onplezierig dat je liefst je ogen dicht doet en meteen akkoord gaat met wat er geboden wordt. Als dat vervolgens te weinig blijkt te zijn, begin je met een ontevreden gevoel aan je nieuwe baan. Omdat je onvoldoende beloond wordt èn omdat je dat hebt laten gebeuren. Als je daarentegen deze hobbel met succes hebt genomen krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost: je hebt iets dat lastig is tot een goed einde gebracht. En als dit je is gelukt, zeg je zeer waarschijnlijk dat het ‘met die nieuwe baan zeker wel in orde komt.’ Kijk, dat is toch een prettiger start.

Het begin is er

Niet iedere onderhandeling zal altijd zo succesvol zijn als je wilt. Je hebt je dag niet, je maakt een uitglijer of door oorzaken waar je gewoon niets aan kunt doen. Onthoud dan dat alle ervaring zich vroeg of laat zal uitbetalen. Maar die ervaring doe je pas op als je weet waarom je onderhandelt en dat voor ogen blijft houden. Door eens bij deze drie vragen stil te staan heb je zojuist de eerste stap in het onderhandelen gezet.

Dat viel toch eigenlijk best mee?

Geef een reactie