fbpx
19 januari 2021

4 tips om jouw sollicitatiestrategie te bepalen

sollicitatiestrategie

Arbeidsmarktspecialist Nicole de Laender werkte afgelopen week aan haar nieuwe website. Het bouwen van een online academie bleek opeens veel overeenkomsten te hebben met het versturen van solliciteren. Ze vertelt je er alles over in haar nieuwe blog, waarin jouw sollicitatiestrategie centraal staat.

Afgelopen donderdag heb ik aan mijn nieuwe website gewerkt: OnlineSollicitatieacademie.nl. Dat deed ik samen met mijn websitebouwer Caroline, haar designer en mijn stagiair Aimee, zij is student toegepaste psychologie. Ik neem je graag mee in de aanpak van die dag en het inzicht die hij opleverde.

Mijn nieuwe website

De opdracht van die middag was om de kaders en strategie bepalen voor de nieuwe website. Vooraf heb ik uiteraard mijn huiswerk moeten doen. Wat is mijn doelgroep? Wat is hun behoefte? En wat wil ik dat ze bereiken?

Gestructureerd gingen we aan de slag met het uitwerken van onze strategie. We begonnen met de technische kant van de website. We werkten aan een academie, daar hoort onder andere een e-book, een test, een blogpagina, een webshop, een chatfunctie, en een koppelingen met andere systemen bij. Allemaal zaken die nodig zijn om de website en de business optimaal te laten draaien.

Inhoud

Daarna brainstormden we over de inhoud. Hoe willen we die zodanig overbrengen, dat het voldoet aan de behoefte van de klant: de werkzoekende? En hoe is de site voor hen zo logisch en klantvriendelijk mogelijk ingericht?

Daar hebben we veel tijd in gestoken en voorafgaand aan deze dag ook onderzoek naar gedaan. Want wat is een prachtige site waard als hij inhoudelijk geen antwoord geeft op de behoefte van de klant?

Een website bouwen is net solliciteren

Daarmee kom ik op het inzicht dat ik je wil meegeven. Het bouwen van een website voor een nieuw bedrijf heeft namelijk één belangrijke overeenkomst met het vinden van jouw nieuwe baan.

Want wat gebeurt er als je een prachtig cv hebt, maar je potentiele werkgever niet kan zien dat jij de perfecte match bent op zijn vacature? En wat gebeurt er als je wel een LinkedIn-profiel hebt, maar je daarin niet duidelijk maakt voor wat voor functie werkgevers jou nou echt moeten hebben.

Mijn 4 tips

Net als bij het bouwen van een nieuwe website, moet je voordat je begint met solliciteren, dus eerst een strategie bepalen. Dat doe je zo:

  1. Doe onderzoek naar wat jouw superpowers zijn. Welk probleem los jij op bij een werkgever?
  2. Onderzoek wat werkgevers nodig hebben. Met wat voor vraag of probleem hebben zij te maken?
  3. Weet welke vacaturebronnen jouw gaan voorzien van de beste vacatures
  4. Onderzoek welke mix van acties jou het snelste naar je nieuwe baan gaan helpen. Hoe vullen werkgevers vacatures in die voor jou interessant zijn? Als je dat weet, kan je jouw strategie bepalen. Je weet dan bijvoorbeeld of je beter op je netwerk kan inzetten, of toch op openbare vacatures moet solliciteren. Wellicht is het juist verstandig om jouw expertstatus te laten zien via social media en LinkedIn. En wie weet past een andere strategie nog beter bij jouw baanzoekplan.

Al deze elementen vormen samen jouw sollicitatiestrategie. Heb je die eenmaal helder, dan kun je gaan voor die nieuwe baan.

Sollicitatiestrategie

Het woord sollicitatiestrategie is een woord dat ik veel gebruik. Niet alleen op mijn website, maar ook in webinars en in mijn cursus Vergroot jouw vacaturevijver. (Gebruik de kortingscode SOLLICITATIEDOKTER en volg deze cursus met een marktwaarde van €250,- tijdelijk voor slechts €48,-.)

Ik ben heilig overtuigd van de kracht van een goede voorbereiding. Die overtuiging wordt overigens onderschreven door talloze onderzoeken. Die wijzen uit dat je met een goede voorbereiding sneller en beter resultaat behaald. Wat je doel ook is.

Vergroot jouw vacaturevijver

Wil jij ook jouw nieuwe baan vinden met een optimale voorbereiding? Dan is de sollicitatiecursus Vergroot jouw vacaturevijver  ideaal voor jou. Aan het einde van de inbegrepen 5 modules heb je een praktisch en effectief plan om jouw droombaan nu écht te gaan veroveren.

Bij de cursus krijg je drie maanden online begeleiding met drie persoonlijke contactmomenten. Normaalgesproken heeft de cursus een marktwaarde van €250,-, maar met de kortingscode SOLLICITATIEDOKTER kan je hem voor slechts €48,- volgen. Klik hier voor mee informatie, of om je meteen in te schrijven. Al meer dan 65 deelnemers gingen je voor!