• 1

5 tips om je talent uit de verf te laten komen

Waar ben jij goed in? Deze vraag wordt in ieder sollicitatiegesprek gesteld. Ook in je motivatiebrief en het profiel dat je schetst in je cv doe je er goed aan om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf met het antwoord op deze vraag een ‘plus’ bezorgt?

Dat is waar deze post over zal gaan.

Talent is meer dan alleen “iets waar je goed in bent”

Veel mensen staan wel eens langs de lijn bij een voetbalwedstrijd. Dan hoor je ze zeggen over een spelertje: “Dat is een echt voetballertje, hij staat altijd op de goede plek”. Er is ook nog een ander spelertje. Ook hij staat vaak op de goede plek, zoals hij dat heeft geleerd, maar zodra het elftal onder druk komt te staan, dan weet hij het niet meer. De jongetjes voetballen in hetzelfde elftal.

Als de tegenstander zwakker is, dan zie je niet zoveel verschil. Echter, bij de eerste is het talent “ingebakken” wat er voor zorgt dat hij en zijn team daar altijd op kunnen rekenen. Bij de tweede is dit helaas niet altijd het geval. Dit verschil is dus niet altijd goed te zien, maar het is er wel degelijk. Hoe werkt dit bij een sollicitatie?

Het is bij een sollicitatie belangrijk dat de sollicitant zich bewust is van zijn talenten waarop altijd teruggevallen kan worden en om dit vervolgens pakkend te verwoorden. 

Tip 1: Vraag een ander jouw talent te benoemen

Omdat talent een “ingebakken kwaliteit” is, is dit voor de bezitter van dit talent vaak de normaalste zaak van de wereld. Een ander, bijvoorbeeld een collega, een vriend, je partner of een klant, ervaart vaak veel preciezer wat jou speciaal maakt.

Wanneer je een ander vraagt jouw talenten te benomen, vraag dan direct om een aantal voorbeelden en situaties waarin jouw talent zichtbaar is.

Een antwoord dat je zou kunnen krijgen:

“Je bent goed in het omgaan met vervelende situaties. Zoals laatst op het voetbalveld toen er een opstootje ontstond. Omdat je op dat moment zo rustig bleef, wist je iedereen tot bedaren te brengen. Dat gaf mij een veilig gevoel.”

Tip 2: Kijk naar dat wat jou energie geeft

Als jouw talenten aan het werk zijn, dan merk je dat dit je energie geeft en dat je er plezier aan beleeft. Als je je voorbereidt op een sollicitatie, dan kun je een lijstje maken van werkzaamheden, taken en situaties waarin je het gevoel had dat dit je min of meer moeiteloos afging. Je beleefde er zelfs lol aan. Waarschijnlijk ontdek je in zo’n lijstje al vrij snel een rode draad.

Een voorbeeld zou kunnen zijn dat jij in complexe situaties altijd degene bent die de leiding neemt, dat anderen jouw leiding accepteren en dat je op die momenten bruist van energie.

Tip 3: Beschrijf het effect dat jouw talent heeft

Vaak wordt de vraag “waar ben je goed in” door een sollicitant nogal één-dimensionaal beantwoord: “Ik ben goed in plannen en heb visie.” Met een dergelijk antwoord laat je een uitgelezen kans liggen om jouw kwaliteit kleur te geven. Een mogelijkheid waarin jij je kunt onderscheiden van andere kandidaten.

Één manier om dit te omschrijven is een situationeel voorbeeld van hoe jouw omgeving jouw kwaliteit ervaart. Hier volgen een paar illustraties van het verschil tussen één-dimensionaal en een duidelijk situationeel voorbeeld:

Één-dimensionaal: Ik kan goed luisteren
Situationeel: Als iemand mij iets vertelt, dan voelt deze persoon zich daarna vaak begrepen en gehoord.

Één-dimensionaal: Ik ben stabiel
Situationeel: Wanneer ik in een hectische omgeving kom, dan weet ik vaak de rust terug te brengen.

Één-dimensionaal: Ik ben erg ondersteunend
Situationeel: Ik zie vaak goed waar de ander ondersteuning kan gebruiken en zorg er zo voor dat hij of zij zich weer met een gerust hart op zijn kerntaken kan richten.

Tip 4: Metaforen helpen om jouw talent scherper in beeld te krijgen

Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Het kan daarom helpen om jouw talenten te omschrijven met behulp van een beeld. Leiderschapstalent zou je kunnen omschrijven als: “Ik zie mezelf soms als een kapitein die vanaf de brug alles overziet en de grote lijnen uitzet. Of een een hele andere: “Ik ben als een dirigent, die talentvolle individuen samenbrengt tot een uitgebalanceerd orkest, waarin ieders eigen klank het beste uit de verf komt.”

Tip 5: Stem jouw verhaal af op de functie en je gesprekspartners

Welke kanten van jezelf je extra wilt belichten, verschilt van keer tot keer en hangt af van de functie waarop, en organisatie waarbij je solliciteert. Bij het vertellen van je verhaal, doe je er verstandig aan rekening te houden met je gesprekspartners. Niet iedereen is bijvoorbeeld ontvankelijk voor beeldspraak zoals in tip 4.

Het begint allemaal ermee, dat je goed weet wat je in huis hebt en om dit vervolgens op een precieze en persoonlijke manier te kunnen verwoorden. Deze vijf tips kunnen je hier ongetwijfeld bij helpen.