• 0

Zes sollicitatieblunders, die je makkelijk kunt vermijden

Dat je cv en je brief belangrijk zijn om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te krijgen, is inmiddels wel bekend. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om een goede eerste indruk te geven, want als een recruiter keus heeft uit een heleboel kandidaten dan kun je om de kleinste onbenulligheden worden afgewezen. Er is tegenwoordig zoveel aanbod van sollicitanten dat je als recruiter kunt selecteren op schoenmaat, zeg ik wel eens.

Maar goed, welke blunders komen er zoal voor in sollicitatieland?

1. Geachte heer/mevrouw

Of nog erger “geachte heer” als de geadresseerde in kwestie een dame is. Hoeveel moeite is het om even een telefoongesprek er aan te wijden om er achter te komen aan wie je je brief moet richten en bij twijfel of dat een man of een vrouw is? De telefoniste zal die vraag echt wel vaker gehad hebben.

2. Een brief is geen App

En ook geen Twitter trouwens. Misschien maak jij ook wel veel gebruik van WhatsApp, Twitter of een andere tool om korte berichtjes te sturen, dan weet je ook dat daarin een andere taal wordt gebruikt dan in een brief. LOL en YOLO kunnen echt niet in een sollicitatiebrief.

3. Template

Niks mis met het gebruiken van een template of zelfs het “lenen” van een cv-template van een ander om dat aan te passen naar jouw eigen cv. Maar check dan wel even dat je ook echt alles hebt benut en niet ergens “name and adress here” hebt laten staan. Of nog erger: in de voetnoot het emailadres van de vriend van wie je het voorbeeld hebt “geleend”. Altijd even printen en goed nakijken voor je je cv meestuurt. Let ook even op de benaming van het document.

4. Maak het niet mooier dan het is

Als je aangeeft dat je “medewerker van de maand” was, dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat de vroegere werkgever, bij wie dat was, dat ook aangeeft. Dat ze bij je vorige werkgever geen referenties natrokken, wil niet zeggen dat ze dat bij deze sollicitatie ook niet gaan doen!

5. Niet stalken!

Natuurlijk moet je de organisatie bestuderen voor je een sollicitatie stuurt en google je je gesprekspartner voordat je een sollicitatiegesprek, maar voorkom dat je gezien wordt als een stalker. Als je echt alles weet van je gesprekspartner en dan tijdens een gesprek daar ook mee loopt te strooien (favoriete sport, namen van de kinderen etc) dan kan dat de recruiter een onbehaaglijk gevoel geven. Brrr.

6. Verkeerde document meesturen

Het meesturen van een document met je mail is letterlijk in een muisklik gebeurd. En eenmaal verzonden blijft verzonden. Geen enkele manier om dat terug te draaien. Zorg er dus voor dat je dan ook echt het document dat je mee wilt sturen, ook echt meestuurt. Check, check, dubbelcheck. Niet alleen om te kijken of je überhaupt een document meestuurt, maar ook welk document je meestuurt. Want een recruiter gaat naar alle waarschijnlijkheid je niet terugmailen of je alsnog de (juiste) bijlage wilt sturen.