• Comments Off on

De aanhef van een sollicitatiebrief

De aanhef van de sollicitatiebrief is de eerste groet aan je lezer en zet direct de toon voor de wijze waarop je communiceert: formeel, informeel, persoonlijk of onpersoonlijk.

De aanhef van een brief zet direct de toon voor de wijze waarop je communiceert met de lezer van je sollicitatiebrief. Het lijkt misschien onzinnig, zo’n klein detail, maar niets is minder waar. Het is zeker een paar minuten van je tijd waard om even stil te staan bij de wijze waarop je de lezers van je sollicitatiebrieven aanspreekt.

Aanhef van je sollicitatiebrief

De meest waardevolle tip voor de aanhef van sollicitatiebrieven is dat je de lezer bij zijn of haar naam aanspreekt. Zo heb je direct de volle aandacht van de lezer, zeker wanneer de naam van de beoordelende persoon niet in de vacature stond vermeld. Probeer altijd om een algemene aanhef te vermijden.

Wanneer je geen naam kunt vinden, kijk dan even op de website van het bedrijf. Wanneer je ook hier niet kunt ontdekken wie er verantwoordelijk is voor de selectieprocedure, bel dan. Dit lijkt misschien een beetje eng, maar is echt niet ongebruikelijk. Sterker nog, je maakt er een assertieve indruk mee. Ook geeft dit je gelijk de kans om wat extra informatie te vragen over de vacature.

Na het telefoongesprek kun je refereren aan dit telefoongesprek en hem of haar nogmaals bedanken voor de informatie. Wanneer de hr-medewerker later jouw brief en cv ziet binnenkomen zal er direct een belletje gaan rinkelen. Je bent niet meer slechts een van de tientallen anonieme sollicitanten.

Aanhef wanneer het geslacht van de ontvanger onbekend is

Wanneer je wel de naam weet van de ontvanger maar het geslacht onbekend is, gebruik dan een van de volgende varianten voor je sollicitatiebrief:

  • Geachte heer of mevrouw ACHTERNAAM,
  • Geachte heer/mevrouw ACHTERNAAM,
  • Geachte heer, mevrouw ACHTERNAAM,

Aanhef wanneer de geadresseerde niet is vermeld

Wanneer zowel de naam als het geslacht van de ontvanger onbekend is, gebruik dan een van de volgende varianten voor je sollicitatiebrief:

  • Geachte heer, geachte mevrouw
  • Geachte heer, mevrouw,
  • Geachte heer of mevrouw,
  • Geachte heer/mevrouw

De volgorde waarin je heer en mevrouw benoemt is niet van belang. Je zou ze ook om kunnen draaien.

Gebruik niet ‘mijnheer’ in de aanhef

Het gebruik van ‘mijnheer’ is erg gangbaar in de Nederlandse spreektaal. In de Nederlandse schrijftaal is deze formulering echter niet gangbaar. Gebruikelijk bij een formele brief en dus ook in de sollicitatiebrief is ‘de heer’ of alleen ‘heer’.

Zelf een topbrief opstellen?

In het sollicitatiebriefhandboek lees je over mijn ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven. Daarnaast bevat het boek tientallen voorbeeldbrieven! De gemiddelde klantwaardering is 4,9/5 🙂 Bekijk het boek!

Comments are closed.