fbpx
9 september 2020

Aantal actieve baanzoekers stijgt: 14% beroepsbevolking zoekt nu actief naar werk

14% van de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek naar een baan. Het gaat daarbij om 1,2 miljoen mensen, meer dan alle inwoners van de provincie Overijssel. Dat blijkt uit onderzoek van Sollicitatiedokter.nl in samenwerking met Intelligence Group.

Het aantal is gestegen ten opzichte van het eerste en het tweede kwartaal van 2020. Toen was nog 11% actief op zoek naar werk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal mensen dat niet actief op zoek naar een baan is maar vacatures wel in de gaten houdt, afneemt. In het eerste kwartaal van 2020 hield 49% van de beroepsbevolking de banenmarkt in de gaten zonder actief te solliciteren. In het tweede kwartaal was dat percentage teruggedrongen tot 48% en in het derde kwartaal tot 46%.

De cijfers voor het derde kwartaal zijn vooralsnog onder voorbehoud. Dat komt omdat het derde kwartaal, en dus ook het onderzoek daarnaar, nog loopt.

Cijfers website Sollicitatiedokter

De cijfers uit het onderzoek worden bevestigd door de trafficontwikkeling op de website van

Sollicitatiedokter. Dat vertelt Willen Eekels, directeur van het platform. “Uit onze analyse blijkt niet alleen dat het aantal werkzoekende werklozen toeneemt, maar ook dat een steeds groter aantal werkenden zich begint te oriënteren op de arbeidsmarkt.”

“Moeizame processen en stress op werk door de gevolgen van COVID-19 zorgen er waarschijnlijk voor dat zij zich niet meer op hun plek voelen bij hun huidige baan. Daarom overwegen zij nu om over te stappen. Door de drukker wordende arbeidsmarkt, is het juist nu van belang dat werkzoekenden hun beste beentje voor zetten.”

Zo vind je een baan