fbpx
17 september 2020

Aantal werkende studenten zonder uitzicht op nieuw contract in 2020 bijna verdubbeld

contractverlenging

Het aantal werkende studenten dat bij de huidige baan geen uitzicht heeft op een nieuw contract, is gedurende 2020 bijna verdubbeld. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf slechts 10% van de werkende studenten nog aan zeker te weten na afloop van het contract nieuw werk te moeten zoeken. In het derde kwartaal was dat percentage gegroeid naar 17%.

Het eind van coronajaar 2020 loopt langzaam op zijn einde. Daarmee krijgt Sollicitatiedokter steeds beter inzicht in hoe de arbeidsmarkt zich in dit desastreuse jaar ontwikkeld heeft. Bekend is dat in de nasleep van de coronacrisis veel mensen hun baan kwijtraakten. Met name mensen met tijdelijke contracten vlogen de deur uit.

Studenten met definitief aflopend contract verdubbeld

Logischerwijs zijn studenten en scholieren in veel gevallen slachtoffer geworden van deze ontslagrondes. Uit onderzoek van Sollicitatiedokter in samenwerking met Intelligence Group blijkt dat nu 17% van de werkzame studenten weet dat ze aan het eind van hun contract op straat worden gezet. In het eerste kwartaal van 2020 gold dat nog voor 10% van de studenten en in het tweede kwartaal gold dat voor 13% van hen.

Wel meer zekerheid

Het slechte nieuws levert de studenten wel meer zekerheid op over hun contractverlenging. In het eerste en tweede kwartaal van 2020 wist nog bijna 30% van de studenten niet of ze na het eind van hun contract op zoek moesten naar een nieuwe (bij)baan. Nu leeft in het derde kwartaal nog maar iets meer dan 20% van hen in onzekerheid.

Percentage studenten met contractverlenging blijft gelijk

Opvallend is verder dat het percentage studenten dat een contractverlenging als zekerheidje beschouwt gedurende 2020 nauwelijks is veranderd. In het eerste, tweede en derde kwartaal was steeds 60% van de studenten ervan overtuigd dat ze na de afloop van hun contract een nieuw contract aangeboden zouden krijgen.

Krap 50% van die studenten mocht rekenen op een nieuw tijdelijk contract. Voor ruim 10% van hen lag na hun aflopende dienstverband zelf een vast contract klaar.

Mogelijke gevolgen

De cijfers over studenten die geen contractverlenging krijgen kunnen schrijnende gevolgen hebben. Op persoonlijk vlak kan een aflopend contract voor een student op een drama uitlopen. Omdat studiebeurzen van tegenwoordig niet toereikend zijn kunnen studenten zonder werk hun huur niet betalen. Ze verhuizen daarom in veel gevallen terug naar hun ouders. Zo lopen ze een belangrijke, vormende periode in hun leven mis. Dat kan grote gevolgen voor sociale contacten in hun latere privéleven. Ook hun professionele netwerk komt ermee in het geding.

Ook de economie zou blijvend beschadigd kunnen raken als te veel studenten die nu hun baan verliezen de arbeidsmarkt van hun studentenstad verlaten. Op moment dat de arbeidsmarkt weer aantrekt zullen werkgevers dan een tekort aan tijdelijke arbeidskrachten aantreffen.

Ben jij een student en is jouw contract bij je (bij)baan niet verlengd? Dan vind je hier een lijst met platformen waarmee je snel aan een nieuwe baan komt.

Zo vind je een baan

Zoek jij praktische tips voor je cv, brief of sollicitatiegesprek? Of heb je geen idee waar je moet zoeken? In ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp vind je de beste adviezen om jouw droombaan in de wacht te slepen. Nu tijdelijk met flinke korting verkrijgbaar!