• 0

Accessoires: do’s en don’ts bij sollicitatie

Accessoires horen bij je uiterlijke presentatie. Als ik spreek over accessoires dan bedoel ik schoenen, sieraden, sjaals, horloges, stropdassen, haarspelden, piercings, riemen, handtassen, laptoptassen, je bril en zelfs je mobieltje.

Accessoires spreken een eigen taal. Zorg dat ze bijdragen aan het geheel en er geen afbreuk aan doen.

Accessoires uit praktische overweging

Je draagt schoenen om op te lopen, een horloge om te zien hoe laat het is en je mobiele telefoon voor je contact met de wereld. Hoe praktisch ze ook mogen zijn, het uiterlijk ervan is wel degelijk van invloed op je uitstraling. Ooit had ik een klant, die doorgaans gekleed ging in een kostuum. Alles klopte, zijn pak, zijn schoenen, hij was goed verzorgd enz. Het enige dat uit de toon viel was zijn rugzak. Zoiets valt veel mensen meteen op. Door de rugzak te vervangen door een koffertje was zijn communicatie snel eenduidig te maken.

Accessoires die je outfit compleet of interessant maken

Veel outfits zijn niet compleet zonder accessoires. Denk bijvoorbeeld aan passende schoenen bij een pak; de ketting met de juiste kleur en stijl om de uitstraling van een jurk te versterken. In deze toepassing krijgen accessoires een wat meer prominente plaats. Ze zijn belangrijk, maar toch ondergeschikt aan de rest. Ze mogen niet te veel aandacht naar zich toe trekken.

Bijvoorbeeld: Als je als man een mooi kostuum draagt, met een prachtig bijpassend overhemd, dan heb je er ook een schitterende das bij nodig (als je een das draagt). Draag je geen das, dan zal je overhemd interessant genoeg moeten zijn om jouw uitstraling voldoende kracht bij te zetten.

Accessoires kunnen helpen om de aandacht te verleggen.

Heb je bijvoorbeeld brede heupen, dan kun je met een opvallende ketting, of een kleurige sjaal de aandacht afleiden van je heupen en richt op je gezicht. Een gewenst effect. Immers, jij bent je gezicht. Met je ogen, je mond èn je lach maak je contact met de ander. Was het daar niet juist allemaal om begonnen?

Valkuilen van accessoires

1. Accessoires zijn niet eigentijds

Het combineren van nieuwe kleding met oudere accessoires werkt vaak niet. Ook accessoires zijn enigszins aan trends onderhevig. De breedte van dassen en de vorm van schoenen varieert door de tijd heen. Bij vrouwen volgen de trends elkaar nog wat sneller op. Een paar jaar geleden droegen we onze sjaaltjes bijvoorbeeld kort om de hals geknoopt. Als je datzelfde nu doet, geeft dat meteen een gedateerde impressie.

Ben je modern en up-to-date gekleed, en heb je een oud mobieltje, dan valt dat een beetje uit de toon. Nu wil ik niet zeggen dat je om die reden het laatste model smartphone zou moeten aanschaffen. Je kunt je mobieltje ook gewoon in je tas laten. Solliciteer je daarentegen bij een uiterst milieubewust bedrijf, dan kun je met je mobieltje een statement maken, dat je niet zomaar goede spullen wegdoet, simpelweg omdat ze uit de mode zijn. Kortom, beslis op basis van de situatie en de context van je sollicitatie.

2. Te veel of te grote accessoires

Als je gewend bent om veel accessoires tegelijk te dragen, kun je er misschien wel een paar missen. Laat accessoires die geluid maken, zoals rinkelende armbanden, liever thuis. Maar beperk je ook verder een beetje. Als je erg veel verschillende accessoires draagt, weet de ander soms niet waar hij eerst kijken moet. Dat leidt af.

3. Accessoires met een uitstraling die anders is dan de rest

Dit is de lastigste valkuil van de drie. Draag je een klassiek pak, dan combineert dat niet zonder meer met heel romantische accessoires, of andersom. Denk aan een zakelijk broekpak dat je combineert met suède schoentjes met roosjes erop. Of een zakelijk pak met sneakers. In beide gevallen vertellen de schoenen dan een ander verhaal dan het pak. Word je vaak jonger ingeschat dan je bent, dan is dit de valkuil om op te letten.

Zo ga je te werk

Test je outfit voordat het erop aankomt. Trek je sollicitatiekleding aan, en kijk in de spiegel zoals je naar iemand anders zou kijken. Observeer of je outfit compleet is. Heeft het geheel nog iets nodig, voeg dan een accessoire toe en kijk opnieuw. Net zolang tot je tevreden bent.. Voor mannen geldt: less is more, in elk geval voor sieraden. Manchetknopen, een horloge, een trouwring en/of een zegelring kunnen altijd wel. Maar piercings, kettingen en al te opvallende horloges worden niet in elke branche gewaardeerd.

Samengevat

Accessoires hebben soms praktisch nut maar vaak dienen ze alleen om je outfit visueel aantrekkelijk te maken. De uitstraling van je accessoires dient aan te sluiten bij de rest, zodat de ander gemakkelijk zijn/haar aandacht bij jou kan houden tijdens een sollicitatiegesprek. Overdrijf niet. Dat werkt het best.

Misschien heb je vragen over dit onderwerp. Je kunt ze hieronder stellen.