• 7

Acht tips voor je Pinterest-cv

Solliciteren met een paar plaatjes? Heeft dat zin? Ja hoor. Dat bewijzen o.a. Wanda Catsman, Selita Oosterveld en Shirley Serno met hun Pinterest-cv. Maar het moet wel bij jou en je baan passen. En beetje geluk met een selecteur die open staat voor creatieve nieuwe ideeën helpt ook.

Pinterest is een relatief nieuw sociaal medium, waarop je plaatjes (en linkjes) pint. Zie het maar als een prikbord. Je maakt dus een visueel cv, waar relevante websites aan gekoppeld kunnen worden. Heel handig om met plaatjes snel een overzicht te geven, aangevuld met allerlei achtergrond informatie. 

Acht tips voor je Pinterest-cv

 1. Laat jezelf zien

Solliciteren is voornamelijk netwerken en jezelf laten zien. Helder hebben wat je doel is (dat is meer dan ‘een baan’) en dat aan zoveel mogelijk mensen laten weten. Voorwaarde is dus wel dat je jezelf kent. Wie ben je, wat is jouw stijl, wat past er bij je? Maak verschillende boards aan met jouw interesses. Denk eraan dat je aan het solliciteren bent. Je hebt meer te bieden dan bijvoorbeeld mooie mannen, recepten of snelle auto’s.

2. Met aandacht

Je cv is je visitekaartje. Besteed er aandacht aan, zorg dat het er verzorgd en netjes uitziet. Dat geldt ook voor een Pinterest-cv. Bedenk ook welke pin je gebruikt als cover van je album.

3. Maak nieuwsgierig

Een selecteur beslist in gemiddeld drie seconden of je interessant bent. Maak nieuwsgierig! Sluit bijvoorbeeld aan bij de functie-eisen of de huisstijl van je favoriete bedrijf. Of maak een board aan dat past bij het bedrijf waar je solliciteert. Wil je werken bij een architect? Verzamel mooie huizen. In de reisbranche? Zoek leuke vakantieadressen bij elkaar. Of begin een board met ontwikkelingen op je vakgebied.

4. Maak een storyboard

Een Pinterest-board wordt samengesteld op chronologische volgorde. Denk goed na wat je op je Pinterest-cv wilt zetten en in welke volgorde. Maak eerst een opzet op papier. Je kunt er van alles aan toevoegen: je opleiding, werkervaring, projecten, interesses. Denk ook aan referenties en een goede foto van jezelf. 

5. Gebruik ‘sprekende’ foto’s

De beste foto’s voor Pinterest zijn netjes en overzichtelijk. Geen zoekplaatjes. Voordeel is dat je professionele foto’s van websites kunt gebruiken (zorg wel voor bronvermelding of een link naar de desbetreffende site). Zorg voor foto’s die direct vertellen wat jij wilt zeggen. Wees duidelijk en laat niets te raden over. Vergeet ook niet een professionele foto van jezelf te laten maken. Deze kun je ook op andere sites, zoals LinkedIn, of je cv terug laten komen.

6. Filmpje

Op Pinterest kun je ook filmpjes pinnen. Nog een mooie uitbreiding ten opzichte van je standaard CV. Een filmpje over jezelf, iets dat jou inspireert of over een project waar je aan mee hebt gewerkt.

7. Referenties

Wil je referenties toevoegen aan je Pinterest-board? Gebruik bijvoorbeeld je LinkedIn-aanbevelingen. Maak (ook zonder grafische kennis) een dia aan in Powerpoint. Foto van degene die je aanbeveelt, quote ernaast en opslaan als .jpg welke je vervolgens kunt uploaden in Pinterest.

8. Kracht van herhaling

Alleen een Pinterest-cv is niet voldoende. Zorg ook voor een goed verzorgd ‘gewoon’ cv. En verwijs naar Pinterest in je sollicitatiemail, of via Twitter, Facebook en LinkedIn. Laat andere mensen jouw Pinterest-cv delen. Hoe meer mensen ervan weten, hoe beter. Er is zelfs een Pinterest-board met wekelijks een ander talent in de spotlight.

Veel succes! En laat even weten wanneer het gelukt is.