17 juni 2020

Adresgegevens op het cv vermelden

adresgegevens

De adresgegevens zijn een standaard onderdeel van vrijwel alle voorbeeld-cv’s en cv-templates. Deze gewoonte stamt nog uit de tijd dat cv’s en brieven (en de uitnodigingen en afwijzingen) per post werden verstuurd. Heeft het adres nog meerwaarde in het digitale tijdperk?

Woonplaats is belangrijk voor werkgevers

Je adresgegevens zijn nog slechts gedeeltelijk interessant. Je straat, huisnummer en postcode zijn tegenwoordig irrelevant. Dit komt omdat solliciteren tegenwoordig meestal digitaal gedaan wordt. Alleen als je wordt aangenomen en je bijvoorbeeld het contract opgestuurd krijgt, zijn adresgegevens handig voor de werkgever. Buiten deze situatie is het onnodige vulling van het cv, iets dat je juist zoveel mogelijk moet voorkomen!

De meeste werkgevers vinden je woonplaats wel belangrijk. Ze hebben een voorkeur voor personeel dat niet te ver uit de buurt woont. Afhankelijk van het type functie kunnen drie redenen een rol spelen:

  1. Spoedklussen kunnen snel opgevangen worden
  2. Reiskostenvergoeding
  3. Voor sommige regionale diensten genieten mensen uit de regio de voorkeur

Dus, adresgegevens opnemen in cv?

Zet in ieder geval je woonplaats op je cv. De rest van het adres kun je achterwege laten. De algemene regel voor cv’s is dat je de zaken schrapt die geen toegevoegde waarde hebben voor je marktwaarde als sollicitant. Wil je toch graag je adresgegevens opnemen, zet deze dan netjes op één tekstregel neer zodat je het cv kort houdt.

Voorbeeld van adresgegevens op het cv

Niet zo:
Wildenalaan 29 (1)
1241 DK (2)
Waddinxveen (3)

Maar zo:
Wildenalaan 29, 1241 DK Waddinxveen (plaats mag in hoofdletters)

Of:
Wildenalaan 29, Waddinxveen (post komt ook zonder postcode aan)

Of nog korter:
Woonplaats: Waddinxveen

Het eerste voorbeeld neemt maar liefst 3 tekstregels in beslag, terwijl je het cv altijd zo kort mogelijk wilt houden.