• 4

Afgewezen! Doodlopend spoor of tussenstation?

Ken je dit? Eindelijk uitgenodigd worden voor een gesprek en dan toch afgewezen worden. Terwijl het gesprek liep als een tierelier. Op weg naar huis droomde je al van je eerste werkdag in je nieuwe baan. Hoe ga je om met de kater die dan volgt?

Het is maar een schrale troost om te weten dat dit ook de beste overkomt. Het aantal afwijzingen is nu eenmaal altijd groter dan het aantal successen. Bovendien is het goed om je te realiseren dat je in principe niet wordt afgewezen als persoon. Iemand anders voldeed uiteindelijk toch beter aan de criteria van de organisatie. En daarbij speelt ook iets ongrijpbaars mee als “de klik”.

Je kater openbaar afreageren

Vorige week las ik een blog van een bekende van mij die afgewezen was: “Het gebouw voelde niet goed, mijn gesprekspartner begreep mij niet, bovendien reageerde zij bits en was ze niet duidelijk in wat zij wilde met haar vragen.”

Realiseer je dat je op deze manier een negatief beeld van jezelf openbaar maakt. Er is een grote kans dat bij een nieuwe sollicitatie jouw volgende gesprekspartner deze blog tegenkomt. Je verkleint de kans op een uitnodiging. Er zijn betere manieren om met een afwijzing om te gaan.

1. Evalueer het gesprek

Neem één of twee dagen na het gesprek de tijd om in alle rust het gesprek terug te draaien. Wat liep lekker en wat liep minder lekker? Hoe voelde je je en waar kwam dat door? Wat waren vragen waarop je niet direct een antwoord had? Een goede manier is om het gesprek als een film door je gedachten te laten gaan, vanaf het moment dat je ernaar op weg ging. Wat kan helpen, is om dit te bespreken met een goede vriend of vriendin. Als je dan toch iets wilt bloggen, leg dan het accent op dat wat je van dit gesprek hebt geleerd.

2. Gebruik deze ervaring om je profiel aan te scherpen

Het is mij persoonlijk wel eens overkomen, dat mij tijdens het sollicitatiegesprek al duidelijk werd dat de functie toch niet helemaal op mijn lijf geschreven was. Het is goed om daar achteraf ook bij stil te staan en jezelf af te vragen hoe deze ervaring jouw helpt om een nog preciezer beeld te krijgen van de functies die echt bij jou passen. Zo kun je jouw profiel nog beter laten aansluiten op wie jij bent en wat jij zoekt.

3. Vraag feedback aan je gesprekspartner

Een paar dagen na de afwijzing kun je nog even bellen om feedback te vragen. Dat werkt het beste als je door zelfevaluatie enkele concrete vragen hebt geformuleerd.

Voorbeeld telefoontje:

“Ik zou graag nog even terugkomen op het sollicitatiegesprek, er zijn wat punten die voor mijn gevoel niet lekker liepen. Bij de vraag over mijn kwaliteiten merkte ik dat ik niet helemaal goed overkwam. Hoe heeft u dat ervaren? Heeft u voor mij tips voor een volgende keer?”

4. Vraag doorverwijzingen

De persoon waar je mee gesproken hebt, heeft zelf ook weer een netwerk. Dit netwerk is voor jou relevant. Er zitten mensen in die soortgelijke functies hebben als die waar jij op hebt gesolliciteerd. En ook mensen die op posities zitten waarin zij kunnen beslissen over de wijze waarop en door wie vacatures vervuld worden.

Een voorbeeld: een goede kennis wordt afgewezen als opleidingscoördinator met de volgende motivatie: “geweldige kandidaat, we zien jouw kracht bij het geven van trainingen. Echter, de kandidaat die wij hebben aangenomen was net iets sterker op beleidsmatig gebied.” Zij heeft een uitstekende indruk gemaakt, staat op een goede manier in het geheugen van haar gesprekspartner gegrift.

Jouw vraag kan zijn: “Ken jij mensen waarmee ik contact zou kunnen leggen en die mij verder kunnen helpen bij het vinden van een baan?” En,”ik zou graag met je linken in Linkedin.” Of, ik zou graag nog wat adviezen aan je willen vragen, kan daarvoor een afspraak met je maken.”

Een afwijzing is niet het einde

Een niet goed afgelopen sollicitatiegesprek biedt vaak allerlei aanknopingspunten om de weg naar een nieuwe baan te vervolgen. Dat vraagt wel een actieve aanpak van de afwijzing, zodat je de mogelijkheden open legt en kunt benutten. Daarmee wordt een weg die doodgelopen lijkt een tussenstation, waarbij je je weg kunt vervolgen.

En natuurlijk… je mag ook even balen als het niet gelukt is. Maar niet te lang.