fbpx
24 september 2020

Resulteert hoge werkloosheid door coronacrisis in alcoholmisbruik?

alcoholmisbruik

Door de coronacrisis is de werkloosheid in Nederland enorm toegenomen. Voor veel mensen kan een langdurige werkloosheid desastreus zijn voor hun mentale gezondheid. Verslavingszorginstelling Trubendorffer is daarom bang dat door de toenemende werkloosheid ook het alcoholmisbruik onder Nederlanders zal toenemen.

Het afgelopen kwartaal is de werkloosheid in Nederland enorm toegenomen, maar volgens onderzoekers van het CBS zijn de huidige werkloosheidscijfers nog maar het puntje van de ijsberg. In 2021 verwacht het onderzoeksbureau dat bijna 6% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos zal zijn.

Slachtoffers van de coronacrisis

De grootste stijging van werkloosheid is tot nu toe te constateren onder werknemers tussen de 15 en 25 jaar. Deze groep heeft bovengemiddeld vaak tijdelijke contracten, die werden in de nasleep van de coronamaatregelen nauwelijks nog verlengd. Hierdoor zijn voornamelijk jonge laagopgeleiden en starters de dupe geworden van de coronacrisis.

Maar wat betekenen deze cijfers voor de mensen die nu daadwerkelijk hun baan zijn kwijtgeraakt? En belangrijker nog: wat betekent dit voor hun mentale gezondheid? Verslavingszorginstelling​ Trubendorffer​ vreest voor een na-ijleffect. De hogere werkloosheid als gevolg van de coronacrisis kan namelijk leiden tot een groei in alcoholmisbruik.

Zwakke psychische gezondheid

Problemen als werkloosheid hoeven uiteraard niet te leiden tot verslavingsgedrag. Niet iedereen die zijn of haar baan kwijtraakt zal direct naar de fles grijpen. Verslavingsartsen maken zich echter zorgen om een mensen met een bestaande verslechterde psychische gezondheid en over ex-verslaafden.

De kans bestaat namelijk dat deze mensen in alcohol de enige manier zien om met het verlies van hun baan om te gaan. Specialisten doen er alles aan om dit probleem bespreekbaar te maken en waar mogelijk tijdig in te grijpen. Hoe sneller een behandeling voor alcoholisme wordt gestart, hoe groter de kans dat die behandeling slaagt.

Op dit moment is het aantal meldingen van alcoholmisbruik nog niet hoger dan voor de coronacrisis, maar volgens artsen is het slechts een kwestie van tijd voordat dit effect zichtbaar wordt.

Hulp zoeken in coronatijd

Volgens ervaringsdeskundigen van alcoholverslaving kan een stressvolle periode zoals de coronacrisis je terug de afgrond induwen. Bovendien geeft een crisis als deze verslaafden een excuus voor hun gedrag. “Sorry schat,” zeggen ze dan. “Ik heb nu gewoon zoveel stress. Straks ga ik echt weer normaal doen.”

Op die manier sluipt alcoholisme in het gedragspatroon van een verslaafde. Niemand kan eventjes overmatig drinken en vervolgens weer op de oude voet verder gaan. Begin er niet aan: voor je het weet, ben je verslaafd. Met alle gigantische gevolgen van dien.

Voor mensen die slachtoffer zijn van een alcoholverslaving is het moeilijk om hulp te zoeken. De coronacrisis heeft die drempel alleen nog maar hoger gemaakt. Toch zijn er veel mensen en organisaties die verslaafden graag helpen. Zo staat de AA (Anonieme Alcoholisten Nederland) 24 uur per dag voor verslaafden klaar.

De organisatie is bereikbaar voor een belletje, mailcontact of simpelweg om eventjes te chatten. Daarnaast bieden veel verslavingsinstellingen steeds laagdrempeligere zorg aan. Zo is het bij Trubendorffer mogelijk om te chatten met één van de medewerkers. Hierdoor is het voor verslaafden eenvoudiger om een hulpvraag te stellen.

Alcoholmisbruik en de arbeidsmarkt

Het is niet alleen vanuit humaan oogpunt belangrijk om verslaafden zo goed mogelijke hulp aan te bieden. Gebrek aan hulp aan verslaafden in tijden van crisis kan op de lange termijn namelijk voor extra economische schade zorgen. Wanneer de arbeidsmarkt weer aantrekt, is de kans namelijk groot dat verslaafden die niet op tijd hulp hebben gekregen niet makkelijk herintreden op de arbeidsmarkt. Alcoholisten komen maar zelden een eerste sollicitatieronde door.

Wanneer (ex-)verslaafden weer aan het werk mogen, zijn zij in principe niet verplicht om hun verslaving kenbaar te maken aan de werkgever. Verslavingsorganisaties als Trubendorffer adviseren echter wel om open kaart te spelen wanneer er gevraagd wordt naar de gezondheid van een kandidaat.

Het is beter voor de werkgever om zoveel mogelijk te weten over de achtergrond van zijn werknemers. Officieel gezien mag hij iemand ook niet weigeren om een dergelijke achtergrond.