• Comments Off on

Je cv als .doc of .pdf versturen?

Wat is verstandiger bij sollicitaties: je cv versturen als Microsoft Word-document (.doc, .docx) of als Adobe pdf-document (.pdf)?

Allereerst is het van belang dat je goed let op de vacaturetekst. Vaak wordt er al benoemd hoe de onderneming het document wil ontvangen. Wanneer er echter niet specifiek staat aangegeven in welk formaat de onderneming je cv wenst te ontvangen, kies dan het pdf-formaat.

Je cv als .pdf-bestand versturen

Wanneer er geen specifieke instructies zijn voor de bestandsindeling van je cv kan je het beste de Adobe pdf-indeling (.pdf) gebruiken. Het voordeel is dat het document ‘vaststaat’. Met andere woorden, zoals het document eruitziet op jouw beeldscherm, zo zal het er ook uitzien op het scherm van een ander.

Met Word-documenten wil het nog wel eens voorkomen dat tekstdelen gaan verspringen, wat zorgt voor een ontzettend rommelig cv. Hier kan je als sollicitant weinig aan doen, maar het zorgt wel voor een negatieve eerste ervaring met jouw cv en kan ervoor zorgen dat het document moeilijk leesbaar wordt.

Kies dan ook altijd het zekere voor het onzekere: gebruik een PDF-indeling, tenzij specifiek om wat anders wordt gevraagd.

Je cv als .pdf-bestand opslaan

Het is heel eenvoudig om je Word-document als pdf-bestand op te slaan. Wanneer je in Microsoft Word gaat naar ‘opslaan’ > ‘opslaan als’ > zie je onder de balk waar je de bestandsnaam van het document invult een drop down met ‘bestand opslaan als’. Kies hier voor de optie PDF en klik op opslaan.

Wees je er wel van bewust dat ook jijzelf het pdf-bestand niet meer kan aanpassen. Sla het document dus ook op als .doc of .docx voordat je hem afsluit.

Waarom vragen sommige bedrijven om .doc?

Soms wordt er specifiek gevraagd om een Word-indeling (.doc) van het cv. Aan dit verzoek kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen.

Grote ondernemingen maken vaak gebruik van zogenaamde Applicant Tracking Systems. Dit zijn systemen waarin de informatie van sollicitanten wordt opgeslagen. Het is voor een recruiter makkelijker om je informatie direct vanuit je Word-document te kopiëren dan alles overtypen vanuit het PDF-document.

Een andere mogelijkheid is dat je het cv verstuurt naar een recruitmentbureau. Deze bureaus werken in de meeste gevallen op basis van een commissie die wordt geïncasseerd op het moment dat een door het bureau voorgestelde kandidaat wordt aangenomen bij een onderneming. Om te voorkomen dat bedrijven direct contact opnemen met de kandidaat worden zaken als contactinformatie en naam weggehaald. Deze informatie wordt vervangen door contactinformatie van het recruitmentbureau.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.