fbpx
17 juni 2020

Je cv als .doc of .pdf versturen?

.doc of .pdf

Wat is verstandiger bij sollicitaties: .doc of .pdf? In andere woorden: verstuur jij je cv in een Microsoft Word document of exporteer jij jouw cv naar Adobe?

Ten eerste is het van belang dat je goed let op de vacaturetekst.  Vaak staat hier al in welk formaat de voorkeur heeft. Is dat niet zo, kies dan het pdf-formaat.

Je cv als .pdf-bestand versturen

Wanneer er geen specifieke instructies zijn voor het bestandsformaat van je cv en je dus niet zeker weet of je .doc of .pdf moet gebruiken, kun je het beste voor de laatstgenoemde optie kiezen. Het grote voordeel van een pdf is dat het er op elke computer hetzelfde uitziet en door elke printer op dezelfde manier wordt geprint.

InWord-documenten kunnen onderdelen wel eens verspringen wanneer je ze op een andere computer opent. Dat zorgt voor een rommelig cv. Hier kan je als sollicitant weinig aan doen, maar het zorgt wel voor een negatieve eerste indruk. Door de verspringingen is je cv soms ook moeilijk leesbaar.

Verstuur je cv dus als pdf, tenzij specifiek om een ander formaat wordt gevraagd.

Je cv als .pdf-bestand opslaan

Het is heel eenvoudig om je Word-document als pdf-bestand op te slaan. Klik in het menu van Microsoft Word op ‘Bestand’ en selecteer Exporteren > PDF of XPS maken.

Wees je er wel van bewust dat je het pdf-bestand ook zelf niet meer kunt aanpassen. Sla het document dus ook op als.docx. Je kunt overigens meestal wel alle tekst in een pdf selecteren en in Word plakken, maar de kans is groot dat de tekst gaat verspringen. Een pdf kan beveiligd worden tegen kopiëren (net als een Word-bestand overigens), maar dat moet je dan wel zo instellen.