23 juni 2020

Ambities en wensen vermelden in je cv

ambities

Het cv is een representatie van je loopbaan tot nu toe en kijkt dus vooral naar het verleden. Toch is het verstandig om ook vooruit te kijken door duidelijk te zijn over je wensen en ambities.

Bij het opstellen van je cv is het met name van belang dat je let op de wensen van de werkgever. Die moet je immers overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie. Dit doe je door goed te kijken naar de functie-eisen en je cv hier op aan te passen. Toch is het ook verstandig om ook aan te geven wat jij wilt. Een sollicitatie is doorgaans puur een reactie: kandidaten reageren op de vacature en op de gevraagde kwalificaties in de vacaturebeschrijving. Prima natuurlijk, dit is immers wat een werkgever graag wil horen. Maar wil je echt indruk maken, wees dan ook proactief in je cv. Dit doe je door duidelijk aan te geven wat je wensen en ambities zijn. Hiermee laat je zien dat je vooruit kunt denken en iemand bent met visie. Kortom, een goede investering voor de toekomst.

Je ambitie in de profielschets

De profieltekst is de meest geschikte plek om je wensen en ambities uit te spreken. Heb je nog geen profieltekst opgesteld, lees dan eerst meer over het schrijven van een persoonlijk profiel voor je cv.

Het persoonlijk profiel is zo’n sterk instrument omdat je hier wat meer persoonlijke informatie kwijt kunt en het een persoonlijke noot is in een verder erg formeel document..

Ik ben op zoek naar een functie als…

Een zin als “Ik ben op zoek naar een functie als…“ verwacht je misschien eerder in een sollicitatiebrief dan in een cv. Maar als er veel reacties komen op een vacature worden sollicitatiebrieven vaak niet eens (aandachtig) gelezen. Door je wensen en ambities alleen op te nemen in je sollicitatiebrief maak je het aannemelijk dat ze niet eens worden gelezen.

Door duidelijk je wensen uit te spreken laat je zien dat je gedreven bent, dat je beschikt over een duidelijke toekomstvisie en dat je ambitieus bent. Deze strategie is met name geschikt bij het solliciteren op zogenaamde groeifuncties.

Je wensen en ambities beschrijven

Een profieltekst is bij uitstek geschikt om wat meer over jezelf te vertellen, inclusief je ambities en persoonlijke wensen.

  • Ik ben geïnteresseerd in een leidinggevende rol binnen [afdeling(en)]
  • Ik heb een sterke voorkeur voor een functie waarin ik mijn …vaardigheden kan ontwikkelen
  • Het is mijn ambitie om door te groeien tot marketingmanager
  • Ik ben bereid te investeren in mezelf buiten de reguliere werktijden om zo door te kunnen groeien binnen de organisatie
  • Mezelf constant blijven ontwikkelen is belangrijk voor me. Daarom richt ik me op functies met goede doorgroeimogelijkheden