• Comments Off on

Ambities en wensen vermelden in je cv

Het cv is een representatie van je loopbaan tot nu toe en blikt dus vooral terug op het verleden. Toch is het verstandig om ook vooruit te kijken door duidelijk te zijn over je wensen en ambities.

Bij het opstellen van je cv is het met name van belang dat je let op de wensen van de werkgever. Dit doe je door goed te kijken naar de functie-eisen en je cv hier op aan te passen. Je kijkt dus hoofdzakelijk naar de eisen die belangrijk zijn voor hen. Zij zijn immers de partij die overtuigd moet raken van je geschiktheid.

Toch is het ook verstandig om duidelijk je wensen en ambities uit te spreken. Een sollicitatie is doorgaans erg reactief: kandidaten reageren op een vacature en proberen zich zo goed mogelijk voor de functie te kwalificeren. Prima natuurlijk, dit is immers wat een werkgever graag wil horen. Wil je echt indruk maken, dan zorg je ervoor dat je cv niet alleen reactief is, maar ook proactief. Dit doe je door duidelijk aan te geven wat je wensen en ambities zijn. Hiermee laat je zien dat je vooruit kunt denken en iemand bent met visie. Kortom, een goede investering voor de toekomst.

Je ambitie in de profielschets

De profieltekst is de meest geschikte plek om je wensen en ambities uit te spreken. Heb je nog geen profieltekst in je cv, lees dan eerst meer over het schrijven van een persoonlijk profiel voor je cv.

Wat het persoonlijk profiel voor je cv zo’n sterk instrument maakt, is dat je wat meer persoonlijke informatie kwijt kunt en het wat breekt met het verder erg formele document. Zoals je ziet, vertelt deze tekst ook wat over de persoonlijkheid en werkwijze van John.

Ik ben op zoek naar een functie als..

Een zin als “Ik ben op zoek naar een functie als..“ zou je misschien eerder in een sollicitatiebrief verwachten dan in een cv.

In een tijd waarin tientallen tot soms honderden sollicitaties binnen komen per vacature worden sollicitatiebrieven vaak niet eens (aandachtig) gelezen. Door je wensen en ambities te beperken tot je sollicitatiebrief maak je het aannemelijk dat deze niet eens worden gelezen. 

Door duidelijk je wensen uit te spreken laat je zien dat je gedreven bent, dat je beschikt over een duidelijke toekomstvisie en dat je ambitieus bent. Deze strategie is met name geschikt bij het solliciteren op zogenaamde groeifuncties.

Ambitie en wensuitingen

Een profieltekst is bij uitstek geschikt om wat meer over jezelf te vertellen, zo ook over je ambities en persoonlijke wensen.

  • Mijn interesse gaat met name uit naar een leidinggevende rol binnen [afdeling(en)]
  • Ik ben met name geïnteresseerd in een functie waarin ik mijn …vaardigheden kan ontwikkelen
  • Het is mijn ambitie om door te groeien tot marketingmanager
  • Ik ben bereid te investeren in mezelf buiten de reguliere werktijden om zo door te kunnen groeien binnen de organisatie
  • Mezelf constant blijven ontwikkelen is belangrijk voor me. Ik ben dan ook met name geïnteresseerd in functies met goede doorgroeimogelijkheden

Lees in het cv-handboek meer over wat je wel en niet vermeldt in een cv en hoe je zo het aantal sollicitatiegesprekken kunt verdubbelen. Bekijk het boek hier!

Comments are closed.