• 3

Laten we werkloosheid voortaan gewoon baanloosheid noemen

Zeven maanden voor het einde van mijn contract, kreeg ik al te horen dat een verlenging er niet in zou zitten. Zeven maanden. Dat is lang, als je je ergens thuis voelt en weet dat je er weg moet. Het vreet aan je, soms maar een klein hapje, soms een grote hap, als een opmerking verkeerd valt. Zeven maanden. Dat is kort, als je moet bedenken wat je gaat doen na een mislukte carrièremove, en solliciteren moeilijk blijkt. Ik moest mezelf hervinden. Maar hoe?

Na een aantal maanden begon de realiteit tot me door te dringen: sollicitaties op full-time banen leverden niets op. Het aantal vacatures voor mij geschikt zag ik per dag in rap tempo afnemen. Ook al deed ik nog zo m’n best op een sollicitatiebrief en paste ik iedere dag m’n cv aan, ik kreeg veel afwijzingen te verwerken. Maar ik begon me ook af te vragen of ik überhaupt wel 40 uur wilde werken bij één werkgever. Is er geen andere oplossing te bedenken dan een vaste fulltime baan? Is thuis zitten en een uitkering ontvangen voor fulltime solliciteren dan de enige optie?

Ik wilde hoe dan ook werk. Werk. M’n hersens gebruiken. Producten afleveren. Diensten verlenen. Anderen van dienst kunnen zijn, met wat dan ook. Kan je dan alleen werken als je een baan hebt? Is werk alleen werk als er een specifieke functienaam aan gegeven wordt? Mijn ideeën over een fulltime baan veegde ik van de tafel. Fulltime wérken. Dát wil ik doen! Hoe dan ook.

De zoektocht naar een parttime baan leverde meer op: al snel vond ik een functie voor een paar dagen in de week. Tijdelijk helaas, maar toch. Het zorgde voor iets meer vast inkomen. Daarnaast maakte ik duidelijk aan mijn netwerk dat ik part-time als freelancer aan de slag wilde gaan. Binnen een maand kreeg ik de eerste opdrachten al binnen. Dat voelde goed. Ik was weer fulltime aan het werk, ondanks het ontbreken van een vaste fulltime baan.

Werk zoeken is ook werk!

Het tijdelijke baantje liep ook ten einde vorig jaar, ik ben dus weer op zoek naar een leuke part-time functie. Maar zie ik dat somber in? Nee. Werk zoeken is ook werk! En daar heb ik een tastbaar project van kunnen maken: door te bloggen over mijn zoektocht, en diverse handige informatie voor werkzoekenden beschikbaar te maken. Het zorgt ervoor dat ik mijn talenten kan gebruiken, van dienst kan zijn voor anderen, en de website is ook als referentie voor werkgevers/klanten te gebruiken. Driedubbel werk dus. Ook kom ik dankzij de website steeds meer mensen tegen die van hun baanloosheid werk hebben weten te maken. Inspirerend!

Nu, een jaar later na mijn vertrek bij die werkgever, durf ik te zeggen dat ik de juiste beslissing heb genomen door die nieuwe visie op werk. Ik heb dan misschien geen vaste baan, ik zit wel op de juiste weg. Hoe die weg loopt? Geen idee. Misschien zit er in de toekomst wel weer een vaste baan in. Misschien lukt het me als freelancer. Who knows. De onzekerheid van het gewoonweg niet weten, voelt in ieder geval beter dan de onzekerheid die je voelt door afwijzingen van sollicitaties.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen zijn talenten kan gebruiken en laten zien. In een vaste baan, freelance werk, vrijwilligerswerk, maakt niet uit. ‘Er is meer werk dan banen alleen’, zegt Aaltje Vincent, er daar ben ik het roerend mee eens. Laat het ontbreken van een baan je niet in de weg staan om te gaan werken. Heb je geen idee wat je dan zou moeten doen? Vraag het je vrienden en familie: zij weten welke waarde jij te bieden hebt.

Laten we werkloosheid voortaan gewoon baanloosheid noemen.

Sollicitatieverhaal door Emily Harmsen, werkzoekende en blogger voor Vacatureluurs.