• 0

Ben jij bescheiden? Wees jezelf op z’n best!

Bescheidenheid siert de mens, wie kent deze volkswijsheid niet? De vraag is hoe deze eigenschap écht wijs in te zetten bij het solliciteren. In mijn vorige blog heb ik een introductie gegeven op de STARR methode, uitgelegd waarom ik er zo’n fan van ben en waarom het essentieel is om je middels STARR voor te bereiden op het sollicitatiegesprek.

Moet ik dan een rol gaan spelen?

Een cliënt die ik begeleid heb in een loopbaantraject werkt al jaren bij dezelfde werkgever. Vanwege een reorganisatie moet hij op zoek naar een andere baan. Samen met hem heb ik tijdens het coaching traject onder andere zijn kwaliteiten in beeld gebracht. Eén van zijn kwaliteiten is ‘bescheidenheid’. Deze kwaliteit blijkt tijdens het sollicitatieproces een handicap te zijn. Hij geeft aan: ‘Ik vind het moeilijk om mezelf aan te prijzen, ik ben gewoon wie ik ben. Ik ben bang dat als ik een wervend verhaal ga houden, arrogant overkom. En mensen die arrogant zijn, die vind ik irritant en zo wil ik niet zijn.’

Hij vraagt zich af of hij dan een rol moet gaan spelen en zich anders moet voordoen dan hij is. Welnee, het is heel goed mogelijk om jezelf te onderscheiden op je eigen beste manier.

Hoe zichtbaar worden en je onderscheiden?

Hoe kan hij zichtbaar worden, zich onderscheiden en daarmee zichzelf zijn op zijn best? Het gaat erom juist de realiteit duidelijk voor het voetlicht te krijgen. Geen sprookjes vertellen of reclameslogans uit je hoofd leren. Door concrete competentiegerichte voorbeelden direct uit de eigen (werk)praktijk paraat te hebben. Met de STARR methodiek heb je hiermee een praktisch hulpmiddel.

Voorbeeld van de STARR methode:

Om je alvast op weg te helpen volgt nu een uitwerking zoals Asha Kaljan schrijft in managementweb (2007):

Competentie
Je zult moeten weten wat er onder een competentie verstaan wordt. Bijvoorbeeld:

Uitdrukkingsvaardigheid:
Ideëen en meningen in begrijpelijke taal aan anderen overbrengen.

Gedragsbeschrijvingen:

  • Is goed te verstaan en te volgen door anderen
  • Beantwoordt inhoudelijke vragen afdoende
  • Drukt zich helder uit zodat de boodschap goed wordt begrepen
  • Spreekt gericht, houdt zich bij de feiten en weidt niet onnodig uit  

Met de STARR-methode kun je bijvoorbeeld als volgt uitgevraagd worden op een competentie. Als voorbeeld zullen we wederom de competentie stressbestendigheid gebruiken:

Stressbestendigheid volgens STARR

Situatie Kun je een voorbeeld geven van een werksituatie waarin je onder grote druk stond? Waar was dat, op welke afdeling?
Taak In welke functie of rol bevond je je in deze situatie?
Actie Wat deed je precies? Wat zei je tegen wie? Op wat voor toon zei je dat?
Resultaat Hoe werd daarop gereageerd? Wat was het effect? En wat deed je met die reactie
Reflectie Als je een volgende keer weer in een soortgelijke situatie terecht komt, wat zou je dan anders doen?

Ben je net als mijn cliënt bescheiden?

Staar je niet blind op die bescheidenheid. Een zelfbewuste houding komt je tijdens het sollicitatiegesprek goed van pas, maar de meeste mensen presenteren zichzelf op een vrij bescheiden manier. Overdrijf je bescheidenheid niet!

Oefen je sterke punten en breng die met overtuiging.

Zorg dat de manier waarop je over jezelf vertelt zelfvertrouwen uitstraalt. Je hoeft niet super expressief te zijn. En om je niet vast te bijten in bescheidenheid als zwakte, is het goed om de pluspunten van bescheiden gedrag op een rijtje te zetten.

Oefen je bescheidenheid en maak die inzichtelijk door je af te vragen

  • In welke situaties is deze eigenschap ongunstig?
  • Op welke wijze hebben anderen last van deze eigenschap?

Wees jezelf op z’n best!