fbpx
13 april 2021

Ben jij meer waard dan je diploma? Bewijs het met een ervaringscertificaat

ervaringscertificaat

Ben jij op zoek naar een nieuwe werkgever? En solliciteer je in een branche waarvoor je geen diploma’s hebt? Dan biedt een ervaringscertificaat (EVC) de oplossing!

In theorie staan de werkvaardigheden die jij hebt op je diploma. Om dat papiertje te behalen ben je immers naar school geweest. Je hebt jarenlang je best gedaan om kennis op te doen en om tijdens stages die kennis in de praktijk te ontwikkelen. Het diploma dat je hebt gekregen, bewijst dat jij die vaardigheden nu onder de knie hebt.

Meer dan je diploma

Daar valt natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Jij bent goed in het vak waarvoor je een diploma hebt. Daarom kijken recruiters nog altijd vaak als eerste naar je opleiding, wanneer ze je cv onder ogen krijgen. Waar ze echter aan voorbij gaan, is dat jij meer kan dan wat er op je diploma staat.

Ga maar na: je hebt vast superveel vaardigheden pas na het verlaten van de schoolbanken geleerd. Hoeveel kennis heb je bijvoorbeeld opgedaan toen je aan het werk ging? En in welke dingen ben je nu goed omdat je kinderen hebt opgevoed, vrijwilligerswerk hebt gedaan of een lange reis hebt gemaakt?

Ervaringscertificaat

Je staat er misschien niet iedere dag bij stil, maar al jouw werk- en levenservaring dragen in grote mate bij aan jouw skillset. Ze maken jou geschikt voor banen – misschien zelfs wel jouw droombaan – waar je geen officieel diploma voor hebt.

Wil je een potentiële werkgever ervan overtuigen dat jij benodigde hard skills voor een openstaande functie bezit? Of wil je een vervolgopleiding doen waar bepaalde diploma’s voor nodig zijn, terwijl je die niet hebt. Dan is een ervaringscertificaat voor jou de oplossing!

Toetsen

Voor de duidelijkheid: een ervaringscertificaat is geen diploma, maar het document is wel veel gewichtiger dan een cv. Het wordt samengesteld door een onafhankelijke en gecertificeerde beoordelaar. Hij of zij toetst of jij bepaalde vaardigheden bezit, ook al heb je er geen diploma voor. Is dat het geval? Dan kan je daar met jouw ervaringscertificaat nu bewijs voor aanleveren.

Een ervaringscertificaat kan je alleen aanvragen bij officiële aanbieders, dat zijn bijvoorbeeld commerciële partijen of onderwijsinstellingen. Vanzelfsprekend heeft iedere aanbieder zijn eigen specialiteit: iemand die veel van fabrieksprocessen weet kan immers niet toetsen of jij een goede makelaar bent. Benieuwd welke partij jouw ervaring kan certificeren? Check dan hier het register van officiële ervaringscertificaataanbieders.

Beoordelaar

Je ervaringscertificaat krijg je niet zomaar. Je moet ervoor bewijsmateriaal aanleveren, op die manier kan jouw beoordelaar toetsen of je bepaalde vaardigheden daadwerkelijk bezit. Dat kan je doen door een portfolio samen te stellen van werk dat je in het verleden hebt gedaan. Wil je jouw praktische vaardigheden bewijzen? Dan kan een beoordelaar – ze noemen zichzelf ook wel assessors – je vragen om een bepaalde taak voor te komen doen.

Om te beoordelen op welk niveau jij een vaardigheid bezit, legt je beoordelaar jouw werk langs de meetlatten die in het mbo, het hbo of binnen bepaalde branches worden gebruikt. Voldoet jouw kennis van de vaardigheid die je toetst aan de criteria? Dan ontvang jij je ervaringscertificaat.

Grote waarde

Vergis je niet: je ervaringscertificaat is een belangrijk document. Veel werkgevers hechten er net zoveel waarde aan als aan een diploma. Zoals eerder genoemd kan je met jouw ervaringscertificaat ook vrijstelling krijgen voor onderdelen van een vervolgopleiding.

feedback