fbpx
23 mei 2020

Ben jij een bitch of watje?

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Maar als je je goed voorbereidt, zeker bent van je zaak en enthousiast bent, kan een sollicitatiegesprek zowaar leuk worden. Toch kun je soms overvallen worden door een bepaalde vraag. Zoals de volgende: ben jij een bitch of een watje? 

Hoe goed je je huiswerk ook doet voor sollicitatiegesprekken of netwerkgesprekken, er duiken altijd vragen op waar je je niet op hebt voorbereid. Waarom zijn die vragen onverwacht? Ze vóelen zo voor jou, omdat je gesprekspartner dat ene onderwerp raakt waar jij echt geen antwoord op wilt geven.

Of omdat jij door de manier van vragen even je grip op de situatie kwijt bent of je aangevallen voelt. Allemaal redenen voor een potentiële werkgever om de vraag te stellen, want die leidt een heleboel informatie af uit jouw reactie. Het slechte nieuws is dat jij daardoor even met een mond vol tanden zit. Het goede nieuws is dat je hiervoor kan oefenen. Dat pak je als volgt aan:

Volg deze tips

  • Welke vraag wordt er eigenlijk gesteld, of beter gezegd, hoe vat jij die op? ‘Bitch of watje?’, betekent voor mij ‘hoe ben jij in werk, hoe reageer jij in moeilijke situaties?’ Die kan je, als het goed is, wel beantwoorden.
  • Waarom stelt de recruiter deze vraag, welke extra informatie hoopt hij of zij te krijgen? Bijvoorbeeld hoe snel jij de regie terugpakt. Of hoe jij omgaat met provocaties. Zo kan je ingaan op de onderliggende vraag. Bij ‘bitch of watje?’, kan je antwoorden ‘ik kan prima voor mezelf opkomen. Of dat mij een bitch of een watje maakt, laat ik aan u.’ Let er wel op dat je dit soort antwoorden met een knipoog brengt. Het is een vraag met een knipoog (hopelijk), vat ‘m niet te serieus op.
  • Neem de tijd. Er is niets op tegen om te zeggen ‘u overvalt me met deze vraag. Ik moet hier even over nadenken.’ Vervolgens kun je ervoor kiezen om de vraag verder te laten verduidelijken (‘wat bedoelt u precies?’), en alsnog antwoord te geven.
  • Als je ingaat op de vraag, bestaat het risico dat je te voorzichtig wordt. ‘Nou ja, ik laat niet over me heenlopen, al ben ik wel erg gericht op samenwerking met anderen’. Bij een directe vraag past een direct antwoord. ‘Ik ben een enorm watje.’ De nuancering volgt daarna wel. Je gesprekspartner zal willen weten waarom je antwoordt zoals je doet, en dan kan je altijd nog mitsen en maren invoegen.
  • Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! Weet waar jij goed in bent, wat je valkuilen zijn, wat je meebrengt en hoe je dit bedrijf verder kunt helpen. Bedenk concrete voorbeelden volgens de STARR-methode, zodat je je talenten ook echt kunt ‘aantonen’. Door de vraag achter de vraag te achterhalen, kan met een uitgewerkt voorbeeld goed laat zien waarom jij bitch bent. Of een watje…
  • Bedenk welke vraag je absoluut níet wilt beantwoorden en formuleer je antwoord. Dat kan zijn of je (nog) kinderen wilt, hoe je de mantelzorg die op je cv staat denkt te combineren met deze baan, of waarom je je vorige functie bent kwijtgeraakt. Laat je niet overvallen: ‘hier ga ik niet op in’ of ‘dit vind ik geen vraag voor deze fase van de procedure’ zijn prima antwoorden.
  • Tot slot de allerbelangrijkste: blijf jezelf. Als jij, om wat voor reden dan ook, een vraag ongepast vindt, mag je dat rustig zeggen. Sterker nog, dat zegt een heleboel over jou en jouw waarden: wellicht precies datgene waar de vraagsteller naar op zoek was. Een werkgever heeft iets te bieden, maar dat betekent niet dat je op alle eisen en vragen in hoeft te gaan.

Achterliggende gedachte

De vraag ‘ben jij een bitch of een watje’ heeft een achterliggende gedachte die veel verder gaat dan het simpele gegeven welke van de twee jij bent. Het belangrijkste is dus dat jij achterhaalt wat je gesprekspartner echt van jou wil weten. Dus wat denk jij: ben je een bitch of een watje?