• 0

Blakend van zelfvertrouwen in vier stappen

Er is een groot verschil tussen jezelf goed voordoen en het uitstralen van zelfvertrouwen. Als je jezelf goed voordoet, zit daar een leugen in, met name ten opzichte van jezelf. Zelfvertrouwen straal je uit, als alles in jou klopt en als je van jezelf weet waar je op kunt vertrouwen. Hoe pak je het aan?

1. Wees dankbaar

Je hebt wat je hebt en je hebt niet wat je niet hebt. Dat klinkt eenvoudig, maar veel mensen ervaren dat wat ze niet hebben als een gemis.

Ben je niet zo precies, dan hoef je dat niet te interpreteren als een manco aan jou. Kennelijk geef je precies werken niet de hoogste prioriteit. Misschien omdat je houdt van vaart, van veel en van flexibel. Wees dankbaar voor hetgeen je bent en hebt, en daar horen je persoonlijke kwaliteiten ook bij.

Leg een dankbaarheidsboekje aan, en schrijf daar elke morgen als je opstaat, of elke avond net voor je naar bed gaat 5 dingen in waar je dankbaar voor bent. Het is onvoorstelbaar hoe je zelfvertrouwen en de kwaliteit van je leven daardoor wordt beïnvloed in positieve zin.

2. Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Ik ben ik, en jij bent jij. Waarom moet ik zijn zoals jij? Ja, ik weet wel dat het de communicatie enorm zou vereenvoudigen als we allemaal zouden zijn zoals ik, maar ja, het leven zou ook een stuk saaier worden.

Zelfvertrouwen is een resultaat van een aantal aspecten, waarvan de acceptatie van jezelf een grote is. Als jij jezelf afkeurt, omdat je niet net zo goed bent in van alles als iemand anders, dan kan je zelfvertrouwen niet groot zijn. Je bent een wandelende kritiek-automaat.

Stop dus met jezelf langs andermans maten te leggen, kies wie je wilt zijn en handel vervolgens zo. Stap niet in de valkuil, dat je eigenschappen kiest die lijnrecht staan op hoe jij nu in het leven staat. Echt, dat hoef je jezelf niet aan te doen.

3. Geef je angst een stoel

Angst is een slechte raadgever. Dat stemmetje in je hoofd probeert je voor allerlei onheil te behoeden, het waarschuwt je voor alles wat onbekend is, en doet zijn best om jou te houden waar je bent: in je comfort zone. Het is het stemmetje dat goed werk doet en je voor grote problemen kan waarschuwen, maar als je bedenkt wat het ergste is dat je kan overkomen, dan kom je er waarschijnlijk ook achter dat je dat wel gaat overleven.

Geef je angst een stoel. Daarmee geef je hem toestemming er te zijn, maar plaats je hem buiten jezelf. Door hem naast je te zetten kun je zelfs een gesprek aangaan.

Waarschijnlijk, als jij dit verhaal leest, ben je bezig een andere baan te zoeken. Natuurlijk is dat eng. Maar die angst hoeft jou niet te stoppen. Door deze naast je te zetten, ben je vrij om te handelen, die advertentie na te bellen, een geweldige brief te schrijven, je cv te upgraden of een betere foto van jezelf te laten maken. Zodat jouw angsten niet overal doorheen blijven schemeren.

4. Zorg dat je er geweldig uitziet

Oeps, dit riep weer even een gedachte op dat je er nooit zo goed uit kan zien als… Nee, inderdaad. Wanneer je stopt jezelf met anderen te vergelijken dan kun je er geweldig uitzien als jezelf. Saboteer niet. Verzorg jezelf, kleed jezelf met waardigheid en respect. Poets je schoenen en steek je neus een beetje meer omhoog dan anders. Zie er geweldig uit. Ervaar hoeveel verschil dit maakt voor je zelfvertrouwen.

Het is onmogelijk om in de put te zitten, terwijl je omhoog kijkt.

Door te werken aan je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde kom je anders in het leven te staan. Er komt energie vrij, en dat is merkbaar voor iedereen om jou heen. Daardoor word je aantrekkelijker om mee om te gaan. Ook voor een werkgever.