• 0

Blijven zitten

Twee derde van de werkende Nederlanders is niet bevlogen op het werk en zou het liefst een andere baan willen, bleek uit een onderzoek dat Effectory in 2014 uitvoerde onder 400.000 medewerkers in Nederland. Dat zijn meer dan een kwart miljoen mensen die niet de beste versie van zichzelf zijn op het werk. Die hun werk niet als zinvol ervaren. Die niet energiek en vitaal zijn. Dit is een ernstige conclusie van het rapport De verborgen potentieel van werkend Nederland.

Veel van de werknemers die niet bevlogen zijn, blijven veelal zitten waar ze zitten. De crisis en de daaruit voortvloeiende angst om geen ander werk te vinden, maakt van mensen zekerheidszoekers. En toch is dit blijven zitten op termijn een garantie om je baan te verliezen.

Een garantie om je baan te verliezen?

Uit onderzoek van Gallup International blijkt dat mensen die bevlogen zijn, 18% meer presteren, 12% meer rendabel zijn, 12% meer klantgroei genereren en 27% minder verzuimen. Als je niet bevlogen bent, presteer je niet optimaal. Je potentieel blijft verborgen en raakt in het ergste geval verloren. Organisaties realiseren zich meer en meer dat hun enige onderscheidende vermogen hun mensen zijn. Daarom zullen organisaties meer en meer voor toegewijde, bevlogen mensen kiezen, die plezier hebben in hun werk en excellent presteren. Organisaties willen medewerkers die de missie van de organisatie volledig onderschrijven, daaraan toegewijd zijn en het beste geven van alles wat ze hebben om deze doelen te realiseren.

Misschien voel je je niet gelukkig op je werk, alsof je op de verkeerde set aan het acteren bent. Maar je salaris wordt gewoon doorbetaald en denk je dat je dit voorlopig – misschien wel jaren? – vol kan houden. Misschien ben je zelfs opgehouden om na te denken over de volgende stap in je loopbaan. Grote dromen voor je carrière heb je al niet meer.

Maar… stel je eens voor dat je dagelijks met plezier naar je werk gaat, omdat je de dingen doet waar je goed in bent en die je ook nog eens graag doet. Stel je eens voor dat je door je passie en talenten in te zetten, een zinvolle én excellente bijdrage kunt leveren. Stel je eens voor dat je hier waardering en erkenning voor krijgt, dat je werkgever en klanten overtuigd zijn van je meerwaarde. Stel je eens voor dat je met volle overtuiging kunt zeggen dat jouw aanwezigheid en bijdrage ertoe doen. Hoe zou dat zijn…?

Ook jij kunt sprankelen, de beste versie van jezelf geven. Begin met het ontdekken en focussen op je talenten. Als je je richt op je talenten en je sterke kanten, kun je écht het verschil maken. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat de meest succesvolle mensen diegenen zijn die hun talent en kracht als uitgangspunt nemen en die verder uitbouwen met oefening, vaardigheden en kennis. Zo vermenigvuldigen zij hun talent.

Er is lef nodig om uit je luie (of in ieder geval comfortabele) stoel te komen en je droom te gaan leven. Ook al betekent dit dat je er keihard voor zult moeten knokken, (schijn-)zekerheden op zal moeten geven en uit je gouden kooi moet vliegen. Mogelijk krijg je met onbegrip, tegenslag en teleurstelling te maken. Één ding is zeker: je zult niet meer kunnen volstaan met wat je altijd dacht en wat je altijd deed.

Ik daag je uit. Heb lef. Durf te veranderen.