• 0

Carrière-switchers: kwetsbare lefgozers

Als studieadviseur heb ik jaren studenten begeleid. De meeste studenten waren 18, 19 jaar, en kwamen met grootse, maar vage, plannen voor de toekomst binnen. Dat mag namelijk als je 18 bent. Er was echter ook een andere categorie studenten. Dat waren de 30-ers en 40-ers die een flink aantal jaren werkervaring hadden en zichzelf voorzichtig toestonden te dromen over de mogelijkheden die het leven bood als ze zouden doen wat ze écht wilden.

Het maken van een afspraak was al een behoorlijke stap, en gesprekken startten vaak met de uitspraak ‘het is waarschijnlijk niet mogelijk hoor, maar stel nou dat ik deze studie zou willen doen…’. Na een uur liepen ze naar buiten met een hoofd vol informatie: voltijd, deeltijd, volledige studie, losse vakken, wel of niet combineren met werken, en het idee van medestudenten die amper ouder waren dan hun (puber)kinderen. Ieder jaar waren er wel een paar mensen die de
stap waagden, en (vaak met steun van het thuisfront), hun leven drastisch overhoop gooiden om een oude droom waar te maken. Ondanks kritiek uit de omgeving, want dit soort beslissingen roept nogal eens negatieve reacties of onbegrip op.

Ik had altijd diepe bewondering voor deze groep studenten: hun werk was van hoge kwaliteit, hun motivatie was fantastisch en ze werkten met een concentratie en tempo dat op de 18-jarigen een enigszins intimiderend effect had. Ik was eerlijk gezegd ook wel jaloers op deze mensen. Ze hadden een doel en ze durfden daarvoor uit te komen en zich kwetsbaar op stellen. Hun doel was niet de studie; de studie was het middel, hun doel was het vinden van een baan waar ze eindelijk tot hun recht zouden komen. Iets wat iedere loopbaancoach zijn of haar cliënten gunt. Hun kansen op die baan waren bovendien aanzienlijk, want niet alleen hadden ze van tevoren goed onderzoek gedaan naar de markt, maar bovenal konden zij hun nieuwe werkgever laten zien dat ze bereid waren flink te investeren in hun eigen toekomst.

Hun instelling blijkt motiverend. Inmiddels ben ik zelf ook een van die mensen die besloten heeft een onzekere gok te wagen, en een nieuwe opleiding te gaan doen. In plaats van het ondersteunen van carrière-switchers met hun studieplanning, ga ik naar de fase daarvoor: mensen helpen uit te vinden wat hun droom is en hoe ze daar werk van kunnen maken. Letterlijk. Over een jaar hoop ik loopbaanadviseur- en coach te zijn. Het is niet eens zo’n hele grote ommezwaai ten opzichte van wat ik eerst deed, maar ook ik voel de spanning van ‘iets nieuws gaan doen’. Bijna een soort eerste schooldag. Net zoals mijn oud-studenten ben ik ontzettend geïnteresseerd en gemotiveerd en heb ik een duidelijk doel voor ogen. Want blijkbaar is dat de essentie: durven uitspreken wat je wilt en daar vervolgens concrete stappen aan verbinden. Het blijkt namelijk ook te mogen als je géén 18 meer bent: dromen en grootse plannen hebben!