brief-die-cv-aanvult
  • 0

Zo schrijf je een sollicitatiebrief die je cv uitstekend aanvult

Zowel het curriculum vitae als de sollicitatiebrief hebben hetzelfde einddoel: zorgen dat jij om de tafel mag komen bij de werkgever voor een sollicitatiegesprek.

Doordat het einddoel hetzelfde is voor beide documenten, en de verschillen tussen deze twee media voor velen niet duidelijk zijn, zie ik vaak dat sollicitanten de informatie uit het curriculum vitae herhalen in hun sollicitatiebrief.

Je kunt je vast voorstellen dat deze kopieerstrategie weinig oplevert. Waarom zou een recruiter immers twee keer dezelfde informatie willen lezen?

De reden dat veel werkgevers vragen om zowel een cv als een sollicitatiebrief is dat deze twee documenten samen een uitstekend complementair duo kunnen vormen.

Als je elk document gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn tenminste…

Hier volgen vier tips voor het opstellen van een sollicitatiebrief die complementair is aan je cv!

1. Benadruk de match

De brief is een uitstekend medium om te verklaren waarom jij van mening bent dat deze specifieke functie jou op het lijf geschreven is.

Hoewel je deze match ook probeert over te brengen middels je curriculum vitae, kun je in dit document geen goed betoog te voeren. Het cv is vooral een beschouwend en retrospectief document – je laat zien wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je hebt bereikt. Met je brief kun je de directe koppeling maken tussen deze zaken en de functie-eisen en wensen van de werkgever.

2. Beantwoord open-deur-vragen

Open-deur-vragen zijn vragen waarvan je van tevoren al weet dat ze zullen opdoemen.

Soms heb je door een samenloop van omstandigheden keuzes moeten maken in je carrière die, bij de eerste oogopslag van je cv, onlogisch lijken. Of wellicht sta je juist op het punt om een keuze te maken die niet direct een logische voortzetting lijkt van je loopbaan.

Het laatste wat je wilt is dat een werkgever naar je cv en brief kijkt en denk “Hè?…Waarom wil deze ervaren marketingtante ineens aan de slag als binnenhuisarchitect?”

Hoewel je er goed aan doet om hier ook kort aandacht aan te besteden in je curriculum vitae, kan het verhaal achter open-deur-vraag vaak beter in een sollicitatiebrief worden verteld.

Dit brengt ons meteen bij het volgende punt.

3. Vertel een goed verhaal

Door het beschouwende karakter van een curriculum vitae ben je met een goede brief veel beter in staat om jouw geschiktheid voor de functie op een directe manier te communiceren.

In een sollicitatiebrief kun je op een directe wijze communiceren waarom jij de perfecte kandidaat bent (“mijn ervaring met X sluit perfect aan op het door jullie gevraagde Y”). Het cv daarentegen, communiceert dit op indirecte wijze – de recruiter moet zelf de verbanden leggen tussen wat jij te bieden hebt en hetgeen de onderneming zoekt.  

Ook niet onbelangrijk is het feit dat je in een brief je schriftelijke communicatieve vaardigheden kunt aantonen. Als je op heldere wijze kunt communiceren in je sollicitatiebrief, kun je dit waarschijnlijk ook intern naar collega’s of extern naar klanten.

4. Presenteer een consistent pakket

De twee documenten voelen pas echt als een complementair pakket wanneer ze op een visueel consistente manier worden gepresenteerd.

Door een visueel consistente leeservaring te bieden, laat je zien dat je oog hebt voor detail en weet hoe je op professionele wijze zakelijke documenten presenteert.

De eenvoudigste manier om een consistent pakket te maken, is door beide documenten ruwweg dezelfde lay-out te geven, bijvoorbeeld door hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte te gebruiken.

Stap-voor-stap naar een uitstekende sollicitatiebrief

Je begrijpt nu dat je jezelf uitstekend aan werkgevers kunt verkopen met een goed geschreven sollicitatiebrief. De volgende stap is om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

In het sollicitatiebriefhandboek leg ik stap-voor-stap uit hoe je zelf goede sollicitatiebrieven kunt schrijven die bijdragen aan wat je eigenlijk wil: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

In het boek vertel ik je niet alleen hoe je een goede brief schrijft, maar laat ik je ook direct zien hoe de tips, trucs en methoden zich vertalen naar praktijkvoorbeelden. Want laten we eerlijk zijn, praktijkvoorbeelden spreken veel meer tot de verbeelding dan theorie, toch? 🙂

Bekijk hier het sollicitatiebriefhandboek (gemiddelde klantwaardering 4,9/5,0)!