curriculum-vitae-anno-2016
  • 0

Negen tips voor een curriculum vitae anno 2016

Veel mensen zien gelukkig tegenwoordig het belang van een goede sollicitatiebrief in. Niet zomaar een document, maar een middel om de werkgever te overtuigen dat hij jóu moet uitnodigen. Cv’s blijven helaas achter bij deze ontwikkeling. Met enige regelmaat zie ik cv’s voorbijkomen die 20 jaar geleden al ouderwets waren. Hoe maak je een cv dat past bij jouw vlotte, overtuigende brief?

Je cv is je visitekaartje!

Vaak is het het eerste waar werkgevers op scannen. Een goede brief met een slecht cv, wordt niet gelezen. Zorg dus dat je cv de eerste check doorstaat door passende en aansprekende trefwoorden te gebruiken.

Zorg dat je cv er visueel aantrekkelijk uitziet

Een gortdroge opsomming van feitjes en opleiding, verleidt de lezer niet om zich in dit cv te verdiepen. Maak het de lezer gemakkelijk: kopjes die aangeven welke informatie waar staat, en een ruime bladspiegel waarbij niet alle informatie op elkaar gepropt staat.

Stuur de lezer

Maak het de lezer gemakkelijk, qua opmaak, maar ook wat betreft de inhoud. Een werkgever wil weten hoe jíj een meerwaarde vormt voor zijn bedrijf. Laat dat dus zien! Gebruik trefwoorden die passen bij deze organisatie, en laat zien hoe jij de oplossing bent voor het probleem van dit bedrijf.

Schrijven is schrappen…

Je hele levensverhaal in je cv opnemen is niet aantrekkelijk voor de ontvangende partij. Beperk je tot wat relevant is voor deze functie. Dat betekent in de meeste gevallen maximaal twee A4-tjes.

Wees concreet

Was jij projectleider bij je vorige werkgever? Wat waren je verantwoordelijkheden? Hoeveel geld zat er in het project? Welke resultaten heb je geboekt en hoeveel mensen stuurde je aan? Was je docent op een basisschool? Vergeet dan niet te vermelden dat jij de schoolmusical geregisseerd hebt. Stuurde je de overblijfmoeders aan? Schreef je de nieuwsbrief? Zet het op je cv.

Naam, adres, woonplaats

Ook hier geldt: wees relevant. Natuurlijk moeten je (mobiele) telefoonnummer en adres op je cv staan. Maar een complete, traditionele opsomming van gegevens is vaak overbodig. Heet je Jennifer? Dan hoef je niet te vermelden dat je vrouw bent. Bij Alex is dat een ander verhaal. Is je achternaam Janssen? Dan is de kans vrij groot dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Ook dat hoef je niet apart te noemen. Bij een meer exotische naam kan het wél relevant zijn je nationaliteit erbij te zetten. Rijbewijs? Leuk, maar alleen van belang als je solliciteert op een functie waarvoor je veel onderweg bent.

Wel of geen geboortedatum?

Een eeuwig twistpunt. Soms zijn oudere sollicitanten geneigd hun geboortedatum weg te laten omdat ze bang zijn een uitnodiging mis te lopen door hun leeftijd. Dat is een persoonlijke keuze, maar realiseer je dat het niet vermelden van je leeftijd, vragen oproept. Waarschijnlijk zal de ontvanger je direct googlen, dus de vraag is in hoeverre je echt ‘leeftijdsloos’ kunt solliciteren.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Nog steeds niet standaard, maar een foto op een cv is wel gebruikelijk. Zorg dat het een goede foto is. Eentje waarop je er energiek en enthousiast uitziet, en waarop je niet met een biertje in je handen staat. Wees kritisch. Oog je altijd 20 jaar ouder op foto’s? Laat dan de foto weg.

Werk vs. Opleiding

Veel mensen zetten hun opleiding hoog op het cv, zelfs als ze jaren werkervaring hebben. Hoe langer je werkt, hoe minder relevant je opleiding is. Zorg dus dat je werkervaring als eerste zichtbaar is. Heb je een baan en studie gecombineerd? Dat is interessant (je werkt aan je eigen ontwikkeling door tijd en geld in jezelf te investeren) en kun je hoger op je cv zetten. Misschien heeft het zelfs zin om zoiets op meerdere plaatsen vermelden. Bij je werkervaring kun je toevoegen ‘in combinatie met deeltijd post HBO-opleiding’, om die studie vervolgens bij een kopje ‘opleiding’ verder uit te werken.

Er is nog véél meer te vertellen, maar hiermee heb je een aantal belangrijke aandachtspunten te pakken. Is dit veel werk? Jazeker, want je zult per sollicitatie een nieuw cv moeten maken. Aan de andere kant is het leuk om te experimenteren met de inhoud en vorm van je cv. Op een gegeven moment heb je een document dat jou ‘past’. Je zult merken dat zo’n cv dat jouw persoonlijkheid goed weergeeft, deuren opent die anders gesloten zouden blijven.