bijlage-bij-cv
  • 1

Is het verstandig om een ingekort cv te versturen met aanvullende informatie in een aparte bijlage?

Dag Sollicitatiedokter,

Ik heb ruim 25 jaar werkervaring en ben ook nogal eens gewisseld van werkgever. Sinds oktober 2015 ben ik werkzoekend en krijg hier momenteel ondersteuning bij van JobRotary. Eén van de leden met een eigen specialistisch werving en selectie bureau kreeg mijn cv onder ogen en vond dat lastig om te lezen. Ik heb een lange maar ook zeer brede werkervaring (office management, HR, commercieel) die ik op 2 A-4tjes probeer te vermelden.

Hij adviseerde mij een cv aan de hand van bullets te maken zodat ik informatie op een korte en krachtige manier kon presenteren. Ik vond nadat ik dat had gedaan dat niet mijn volledige expertise naar voren kwam waarop hij adviseerde een bijlage bij mijn cv te maken. Dat vond ik erg lastig en kon ik ook weinig informatie over vinden.

Hoewel ik mijn cv nu zeker overzichtelijker vind, is deze naar mijn mening zonder bijlage niet volledig. Een ander nadeel is dat je deze bij het solliciteren via een website meestal niet de optie krijgt om nog een extra bijlage toe te voegen (alleen de motivatiebrief en het cv).

Kortom, is het verstandig om een ingekort curriculum vitae te versturen met aanvullende cv-inhoud in een aparte bijlage?

– Eva, 45 jaar

Klik hier om zelf een sollicitatievraag te stellen!

Om te beginnen vind ik het heel verstandig dat je de hulp inschakelt van een externe partij. Hoewel het misschien niet altijd zo voelt, is het vragen om hulp in mijn ogen een duidelijke indicatie van een winnaarsmentaliteit. Goed bezig!

Wat betreft je vraagstelling ben ik het deels eens en deels oneens met het advies dat je hebt gekregen.

Iemand met een eigen wervings- en selectiebureau ziet waarschijnlijk dagelijks tientallen cv’s en weet hierdoor precies wat belangrijk is voor werkgevers. Zo kan ik het advies om gebruik te maken van bullets voor de functie-inhoud, volledig onderschrijven; bullets dwingen je om kort en bondig te schrijven en helpen de lezer om gemakkelijk het overzicht te kunnen bewaren.

Waar ik het echter niet mee eens ben, is het toevoegen van een cv-bijlage. Althans, niet om zodoende meer functie-inhoud en achtergrondinformatie te kunnen geven. (Een bijlage kan in mijn ogen bijvoorbeeld wel van waarde zijn voor het versturen van zaken als cijferlijsten en aanbevelingen.)

Hoewel ik de achterliggende gedachte van een dergelijke aanpak kan begrijpen (alleen de kerninformatie presenteren en als ze meer willen weten het uitgebreide document erbij pakken), is deze methode in de praktijk helemaal niet handig. Eigenlijk gaf je dit zelf ook al aan. Wanneer je solliciteert via een formulier, krijg je zelden de optie om een extra bestand toe te voegen. Bovendien is het voor de eindgebruiker helemaal niet overzichtelijk om te werken met twee aparte bestanden. En zelfs als je de bijlage zou opnemen in hetzelfde document en je dit probleem niet meer hebt, is het nog steeds een suboptimale oplossing omdat je jezelf hiermee niet strategisch profileert.

Welk beeld probeer je te schetsen?

Als ik het goed begrijp, heb je 25 jaar ervaring in allerlei functies en wil je deze schat aan ervaring terug laten komen in je curriculum vitae.

Ik vermoed dat de achterliggende gedachte is dat je denkt hierdoor meer kansen te hebben op het veroveren van een leuke baan. Want meer opties betekent meer kansen, toch?

Zo werkt het helaas niet.

Door jezelf als ‘manusje van alles’ te profileren, vertroebel je je personal brand. Als recruiters een cv zien, creëren ze razendsnel een mentaal beeld van een persoon: Amber de ervaren zwemlerares, Aditya de C++ developer uit india of Daniël de social media manager met twee jaar ervaring in de hotelindustrie. Van elk van hen is het duidelijk welke problemen ze kunnen oplossen voor werkgevers.

Wat zien recruiters als ze jouw cv onder ogen krijgen? Welk probleem los jij op?

Je moet begrijpen dat de eerste indruk van een curriculum vitae heel belangrijk is voor de beeldvorming en dat hierbij vaak een soort hokjesgeest van toepassing is. Als je jezelf niet duidelijk profileert en zodoende niet past binnen een duidelijk hokje, val je al snel buiten de boot.

Solliciteer je op een functie als office manager? Accentueer dan je geschiktheid als office manager. Hetzelfde geldt uiteraard voor elke andere functie. Probeer je echter niet op alledrie (of zelfs twee daarvan) te richten met één curriculum vitae.

De realiteit is dat werkgevers zelden zitten te wachten op generalisten; ze zoeken specialisten; personen die specifieke problemen oplossen. Aan jou de taak om jezelf als zodanig te profileren.

Een van de methodes hiertoe, is het inkorten van je cv.

Het is geen autobiografie

In een eerder artikel schreef ik het volgende:

De ervaring leert dat veel mensen bij het ‘verbeteren’ van hun curriculum vitae juist zo veel mogelijk informatie willen geven. Elk baantje moet erop, elke taak of verantwoordelijkheid moet worden benoemd. Men denkt: hoe meer informatie ik geef, hoe groter de kans dat er een kwaliteit bijzit die door de recruiter wordt gezocht.

Daarnaast zijn veel cv’s een soort verkapte ego-boosters. Je hebt voor sommige zaken hard gewerkt en je wilt hiervoor graag erkenning. Dat is begrijpelijk, maar het is ook een denkfout; je cv is er niet om je ego te strelen, het is een marketingdocument dat jouw toegevoegde waarde voor de werkgever maximaal moet benadrukken.

[…..]

Als je solliciteert op een functie als leidinggevende bij een IT-consultancyfirma, dan geeft een recruiter echt niet om de twaalf taken die je had toen je vakken vulde bij de Albert Heijn. Of dat je aardrijkskunde in je VWO-vakkenpakket had.

Vraag jezelf steeds weer af: “Voegt deze informatie iets toe aan het beeld dat ik wil schetsen?”

De laatste zin vormt de kerngedachte van de tekst.

Je geeft aan dat je volledige expertise niet goed naar voren komt als je niet alle informatie geeft. Dat klopt inderdaad. Maar je daar zitten recruiters, zoals je nu hopelijk duidelijk wordt, ook helemaal niet op te wachten. Ze willen weten welk specifieke probleem je oplost voor de onderneming waarbij je solliciteert. Dat betekent dat je alleen maar de informatie hoeft te geven die relevant is voor de specifieke functie waarop je solliciteert.

Een curriculum vitae is geen autobiografisch document; het is een marketingdocument die ten doel heeft om jou om de tafel te krijgen met die ene werkgever waar je het document naar verstuurt.

Dat betekent dus dat je elke keer als je solliciteert, je curriculum vitae aanpast op deze specifieke functie en je zodoende ook geen extra bijlage nodig hebt.

Zelf een goed curriculum vitae opstellen?

Wil je meer weten over hoe je zelf een uitstekend curriculum vitae opstelt?

Bekijk het curriculum-vitae-handboek waarin ik je stap-voor-stap leer hoe je zelf een geweldig cv opstelt die jouw toegevoegde waarde maximaal accentueert.

Bekijk het boek hier! ?