30 juni 2020

Het cv aanpassen per sollicitatie?

cv aanpassen

Moet je jouw cv aanpassen per sollicitatie of volstaat één goed cv voor al je sollicitaties?

Elke functie stelt haar eigen combinatie van eisen aan de kandidaat. Er is niet één cv dat perfect aansluit op al die verschillende combinaties. Je wilt immers niet te weinig vertellen, maar zeker ook niet teveel. Het is dus belangrijk om je cv op de specifieke functie-eisen af te stemmen.

Door in je cv het accent te leggen op de eisen in de vacaturetekst en functieomschrijving geef je jezelf een grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Dit geldt met name als er voor een vacature veel kandidaten zijn.

Ga je na het afronden van je studie solliciteren op een functie die nauw aansluit op je afstudeerscriptie? Laat de scriptie dan prominenter naar voren komen in je cv, het maakt je immers geschikter voor de functie. Heeft je scriptie juist geen meerwaarde voor de functie waarop je solliciteert, leg er dan niet te veel nadruk op.

Snel je cv aanpassen met een basis-cv

Je cv voor elke sollicitatie aanpassen klinkt als veel werk. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Als je werkt met een basis-cv– ook wel moeder-cv genoemd – is het aanpassen van je cv een kwestie van minuten.

Het basis-cv is de meest uitgebreide versie van je cv en alleen bedoeld voor je eigen documentatie. Je stuurt het niet naar werkgevers wanneer je solliciteert. In het basis-cv houd je uitgebreid bij wat je doet vanaf het begin van je loopbaan. Je noteert je belangrijkste taken, verantwoordelijkheden en prestaties, de gevolgde cursussen en de opgedane vaardigheden.

Door de juiste onderdelen te selecteren in het basis-cv kun je eenvoudig en snel een relevant cv samenstellen dat het accent volledig legt op de belangrijkste functie-eisen van de vacature.