• Comments Off on

Het cv aanpassen per sollicitatie?

Is het verstandig je cv aan te passen per sollicitatie of volstaat één goed cv voor vrijwel elke sollicitatie die je doet?

Elke functie komt met zijn eigen pakket aan eisen rondom de functie en de persoon. Er is niet één cv dat perfect aansluit op elke sollicitatie die je doet. Het is dan ook zonde om je cv niet op de specifieke functie-eisen af te stemmen. Je doet jezelf er tekort mee.

Door de accenten in je cv te leggen op de eisen die worden benoemd in de vacaturetekst en functieomschrijving geef je jezelf een grotere kans op een uitverkiezing voor een sollicitatiegesprek, zeker wanneer er sprake is van een krappe arbeidsmarkt en de concurrentie voor beschikbare functies groot is.

Ga je na het afronden van je studie bijvoorbeeld solliciteren op een functie die nauw aansluit op je afstudeerscriptie, dan is het verstandig deze scriptie wat prominenter naar voren te laten komen – het maakt je immers geschikter voor de functie. Heeft je scriptie daarentegen niets te maken met de functie waarop je solliciteert, dan doe je er goed aan hier niet te veel nadruk op te leggen, want het heeft geen tot weinig toegevoegde waarde.

Snel je cv aanpassen met een basis-cv

Je cv aanpassen op basis van elke sollicitatie klinkt als veel werk. Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn. Wanneer je werkt met een basis-cv – ook wel moeder-cv genoemd – is het aanpassen van je cv slechts een kwestie van minuten.

Het basis-cv is de meest uitgebreide versie van je cv en is alleen bedoeld voor je eigen documentatie. Je stuurt hem niet naar werkgevers wanneer je solliciteert. In dit document hou je uitgebreid bij wat je hebt gedaan vanaf het begin van je loopbaan. Je noteert je belangrijkste taken, verantwoordelijkheden en prestaties, de cursussen die je gevolgd hebt en vaardigheden die je hebt opgedaan.

Op deze manier is het eenvoudig om snel een relevant cv samen te stellen dat het accent volledig legt op de belangrijkste functie-eisen van de vacature.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook toon ik je diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s. Bekijk het boek!

Comments are closed.