• Comments Off on

Cv-building

Is het jouw ambitie om te excelleren bij een grote multinational of wil je graag carrière maken in een overvolle branche zoals de zorg? Dan is cv-building iets voor jou!

Wat is cv-building?

Cv-building is de actieve bezigheid om je cv er waardevoller uit te laten zien door relevante ervaring en extra kennis op te doen. Het wordt meestal gedaan door studenten en carrièregeoriënteerde starters om meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt en betere doorgroeimogelijkheden te creëren in een later stadium van hun carrière. Wanneer twee sollicitanten identiek zijn, heeft degene met relevante ervaring een grotere kans om aangenomen te worden dan de degene die geen relevante ervaring heeft.

Cv-building is een manier om nét dat ene streepje voor te hebben op andere sollicitanten.

Is het noodzakelijk om aan cv-building te doen?

Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van jouw ambities. Voor sommige functies bestaat ontzettend veel vraag naar werknemers. Dit maakt het waarschijnlijk dat er minder kritisch gekeken zal worden naar je cv en relevante ervaring. Andere functies echter, zoals bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs, hebben op het moment een overvloed aan sollicitanten. Je concurreert dan bij wijze van spreken met honderd andere sollicitanten voor elke baan.

Ook mensen die de ambitie hebben om een hoge functie te bekleden in het bedrijfsleven doen er goed aan om aan cv-building te doen. Want hoe hoger de functie is die je ambieert, des te kritischer zal er worden gekeken naar je cv. En dit is ook logisch. Hogere functies hebben over het algemeen meer verantwoordelijkheden, dus jouw aanstelling brengt grotere belangen met zich mee. Er is minder ruimte voor fouten.

Hetzelfde geldt voor de grote prestigieuze bedrijven. Wil jij graag voor Apple, Google of Facebook werken? Alleen de allerbesten worden geselecteerd en dit gebeurt vaak op basis van hun ‘track-record’, dat wil zeggen: hun relevante ervaring en bewezen kennis.

Manieren voor cv-building

De wijze waarop cv-building kan worden toegepast zijn heel erg divers. Het hangt voornamelijk af van je ambitie. Wat is jouw ideale baan? Waar wil jij naar toewerken? Een aspirant-arts kan bijvoorbeeld een bijbaan nemen in de zorg om zo alvast wat ervaring op te bouwen. Iemand die journalist wil worden doet er goed aan om een eigen weblog te starten. Iemand die ontzettend graag wil werken bij de Rabobank zal hard moeten werken aan zijn schoolresultaten, omdat dit daar als een van de belangrijkste criteria wordt gezien. Wat de relevante manieren van cv-building zijn voor jou hangt dus volledig af van wat jouw persoonlijke ambities zijn en op welk punt in je carrière jij je bevindt.

Cv-building wanneer je al fulltime werkt

Het is lang niet altijd noodzakelijk om nieuwe dingen te ondernemen om je cv ‘uit te bouwen’. De meeste sollicitanten beschikken al over veel kennis of hebben deelgenomen aan activiteiten die ze kunnen inzetten in het proces van cv-building.

Welke ervaringen en kennis kun je gebruiken bij het uitbouwen van een indrukwekkend cv? De keuze is ontzettend divers!p>

#1 Academische prestaties als onderdeel van cv-building

Studenten in Nederland zijn over het algemeen niet erg streberig wanneer het aankomt op studieresultaten, iets waarin ons land vrij uniek is. Dit maakt het echter wel interessant op het moment dat jij wel excelleerde met goede cijfers tijdens je studie! Het is iets waardoor jij je kunt onderscheiden van de andere studenten met dezelfde of een vergelijkbare opleiding. Dus: heb jij een studie afgerond met een gemiddelde van 7.5 of hoger? Zet het op je cv!

#2 Relevante afstudeerscriptie als onderdeel van cv-building

Heb je een scriptie geschreven die nauw is gerelateerd aan de functie waarop je solliciteert? Scripties gaan altijd diep in op onderwerpen, wat betekent dat jij beschikt over uitgebreide kennis over dit onderwerp. Kennis vertegenwoordigt een grote waarde in de sollicitatieprocedure! Het zou dus helemaal ideaal zijn wanneer je hier een goede beoordeling voor hebt gekregen. Denk hierbij, net als bij de academische prestaties, aan een gemiddelde van 7.5 of hoger. Is dat het geval? Zet het op je cv!

#3 Congressen, conferenties of seminars bijwonen

Het verschil tussen deze drie heeft voornamelijk betrekking op de grootte van de evenementen. Waar het om gaat is dat er op deze kennisbijeenkomsten heel gedetailleerd ingegaan wordt op kwesties die bijzonder specifiek zijn voor het onderwerp waarover gesproken wordt. Wanneer je deelneemt aan dit soort activiteiten vertelt dit wat over jouw engagement in het kader van dit onderwerp. Het wekt de suggestie dat je erg gespecialiseerde kennis hebt van het onderwerp. Gespecialiseerde kennis is altijd een toegevoegde waarde voor een sollicitant.

Ga jij bijvoorbeeld regelmatig naar seminars over Social Media? Zet het op je cv! Je zou dit kwijt kunnen onder bijvoorbeeld het kopje (academische) activiteiten of hobby’s.

#4 Trainingen en cursussen

Vroeg of laat komt bijna elke werknemer in aanraking met een training of cursus. Dit kan te maken hebben met vooruitgang in de branche, maar er zijn genoeg andere brancheonafhankelijke cursussen die ook relevant zijn voor cv-building. Denk bijvoorbeeld aan communicatiecursussen, training in publiek spreken, cursussen in voedselveiligheid of middle-management, EHBO, bedrijfshulpverlening, een nieuw softwareprogramma dat gebruikt wordt, ze zijn er in alle soorten en maten.

Bij trainingen en cursussen gaat het er -in tegenstelling tot de meeste andere onderwerpen op je cv- niet om dat deze heel relevant moeten zijn in het kader van de functie waarop je solliciteert. Het fungeert namelijk ook als een indicatie van jouw leergierigheid. Leergierigheid staat weer in nauw verband met ambitie, wat een competentie is die vaak wordt beschouwd als codewoord voor hard werken. En welke werkgever wil nou geen hardwerkende werknemer?

Heb je nog geen trainingen of cursussen gevolgd? Er zijn genoeg korte (gratis) cursussen die je zou kunnen volgen, zelfs wanneer je fulltime werkt. Vaak worden ze vergoed door je werkgever, omdat jij er profijt van hebt tijdens je functioneren. Indien je dus al volop in je carrière bezig bent, is het verstandig om dit onderwerp aan te kaarten bij je leidinggevende.

De universiteit van Michigan biedt bijvoorbeeld gratis cursussen aan voor onderwerpen als Social Network Analysis en Organizational Analysis voor eenieder die hier graag meer over wil leren. Deze cursussen kun je thuis doen wanneer jij er tijd voor hebt.

#5 Relevante hobby’s inzetten voor cv-building

Er zijn veel hobby’s denkbaar die een goede indruk kunnen maken bij vermelding op je cv. De vermelding van het kopje hobby’s heeft twee specifieke functies, waarvan eigenlijk de minst relevante functie paradoxaal genoeg het meest belangrijk is.

Ten eerste zeggen hobby’s wat over je persoonlijkheid. Een recruiter kan, doordat hij een beter beeld heeft van jouw persoonlijkheid, dit vergelijken met het profiel dat is opgesteld voor de functie waarop gesolliciteerd wordt. Ten tweede, en waarschijnlijk het belangrijkste, geeft het kopje hobby´s een recruiter wat afwisseling bij het lezen van de tientallen, zo niet honderden cv´s. Het kan een hele droge klus zijn om alle sollicitatiedocumenten door te nemen, voornamelijk omdat de meeste cv´s best veel op elkaar lijken. Een kopje zoals hobby´s geeft een personeelsmanager vervolgens wat speelse afwisseling tijdens het lezen van de – meestal vrij standaard – cv’s. Je kunt er dus vrij zeker van zijn dat ernaar gekeken wordt.

De vraag is dus, wat voor hobby’s kunnen een toegevoegde waarde opleveren voor jou? Dit hangt wederom af van de functie. Solliciteer je voor een baan waarin managementkwaliteiten belangrijk zijn, dan is het zijn van aanvoerder bij een voetbalteam een toegevoegde waarde. Wordt er specifiek gevraagd om doorzettingsvermogen, dan zou je een duursport zoals wielrennen kunnen opvoeren als een hobby (als dat ook echt zo is natuurlijk). Een sollicitant die altijd de computers samenstelt voor zijn vrienden en familie en een baan zoekt in de IT, doet er goed aan om dit –indien goed geformuleerd- als een goede extra bouwsteen voor zijn cv te gebruiken!

#6 Nevenactiviteiten met verantwoordelijkheid

Het grootste verschil tussen nevenactiviteiten en hobby’s is voornamelijk terug te vinden in de verantwoordelijkheid die de activiteit met zich meebrengt. Deze ontstaan meestal vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Het kan bijvoorbeeld een hobby van je zijn om te schaken, maar wanneer jij altijd de schema’s opstelt van de vereniging of de administratie van de vereniging regelt, dan is het verstandig om dit apart te vermelden onder nevenactiviteiten. Van deze activiteiten gaat namelijk een toegevoegde waarde uit die uitstekend past in het beeld van cv-building.

Zo zijn er nog tientallen nevenactiviteiten denkbaar:

  • Penningmeester
  • Lid van een bestuur (vereniging of groepering)
  • Artikelen schrijven voor een blog
  • Vrijwilligerswerk
  • Actief volgen van webinars
  • Collectes voor een goed doel
  • Lid van de medezeggenschapsraad

Cv-building op LinkedIn

Het bouwen van een goed cv is niet beperkt tot het document dat jij stuurt naar een werkgever tijdens het solliciteren. De meeste professionals gebruiken tegenwoordig het digitale carrièreplatform LinkedIn en aangezien de meeste recruiters hun sollicitanten graag opzoeken via Google en je serieus bent met het cv-builden, is het verstandig om aan je digitale cv op LinkedIn ook wat extra tijd te besteden.

Cv-building krijgt door LinkedIn een extra dimensie, mensen kunnen namelijk getuigenissen over jou achterlaten als collega of businesspartner. Het is, als je het goed doet, mogelijk voor jou als sollicitant om deze getuigenissen te coördineren. Dit kun je doen door te beginnen met een analyse van jouw persoonlijke waarde en vervolgens te zorgen dat in deze getuigenissen de juiste karakteristieken over jou worden benadrukt. Hiervoor kun je ook de lijst met competenties checken. 

Deze getuigenissen (ook wel testimonials genoemd) kunnen een beter beeld van jou schetsen als persoon en als werknemer. Je kunt een aantal collega’s met wie jij een goede relatie hebt of had, vragen om een getuigenis te schrijven over jou. Hierin zetten ze dan wat voor soort collega jij was en wat ze aan jou waardeerden. Je zou ze hierbij natuurlijk een aantal hints kunnen geven op basis van de analyse die je doet, zoals beschreven in de link hierboven.

Ondanks dat deze testimonials op LinkedIn al een aantal jaren mogelijk zijn, wordt hier nog niet zo gek veel gebruik van gemaakt op LinkedIn. Als jij er dus in slaagt om twee of drie (ex-)collega’s een positieve getuigenis voor jou te laten schrijven, ben jij in staat een extra goede indruk te maken op het moment dat een werkgever op je LinkedIn-profiel stuit.

Zorg er natuurlijk wel voor dat het een beetje natuurlijk blijft. Wanneer je de getuigenissen te veel probeert te coördineren, dan prikken de personeelsmanagers hier zo doorheen. Houd dit dus goed in de gaten!

Comments are closed.