fbpx
20 augustus 2020

Cv-expert Cees Bakker vertelt hoe jij het perfecte cv schrijft

Cees Bakker SollicitatieLAB

Het cv is een cruciaal document bij iedere sollicitatie. Weet jij hoe je een cv schrijft waarmee je meteen de aandacht van een recruiter grijpt? Loopbaanbegeleider Cees Bakker van SollicitatieLAB weet het wel. Jaren geleden bedacht hij de ‘Cv van de maand’-verkiezing; SollicitatieLAB ontvangt daar maandelijks nog altijd zo’n 50 curriculums voor. De Sollicitatiedokter vroeg hem hoe jij het perfecte cv kan schrijven. Ben je benieuwd welk cv zo slecht was dat hij er nu nog steeds van wakker ligt? Lees dan gauw verder.

De missie van Cees Bakker is simpel: hij wil werkzoekers zo snel mogelijk aan een nieuwe baan helpen. Bij SollicitatieLAB biedt hij daarom op maat gemaakte en praktijkgerichte loopbaanbegeleidingstrajecten aan. Die zijn zeer succesvol: 90% van de werkzoekers die door Cees begeleid wordt, vindt binnen een half jaar een nieuwe baan.

Cruciaal document 

Tijdens zijn sessies vestigt Cees onder andere veel aandacht op het cv. Dat is volgens hem een cruciaal document bij iedere sollicitatie. “Als je een goed cv hebt, weet je voor jezelf waar je krachten liggen. Daarnaast beginnen de meeste recruiters bij het cv wanneer ze een sollicitant beoordelen”, vertelt hij. “Dat een recruiter maar zes seconden naar je cv kijkt is volgens mij een broodje aap-verhaal, maar hij zal je cv niet aandachtig lezen. De meeste recruiters nemen een halve minuut om je cv te scannen.”

Het PRET-cv 

De vraag is vervolgens: hoe zorg ik ervoor dat ik in die halve minuut de aandacht van een recruiter grijp? “Dat lukt je met een zogeheten PRET-cv,” adviseert Bakker. “PRET is een ezelsbruggetje dat staat voor Persoonlijk, Resultaten, Eyecatchers en Toegevoegde waarde.”

PRET-cv

Je Cv Draait Doorrrrrr

Als loopbaanbegeleider en organisator van het ‘Cv van de maand’, ziet Cees natuurlijk niet alleen goede cv’s voorbijkomen. Sommigen zijn ronduit slecht. “Ik schrik bijvoorbeeld van een cv met veel te veel tekst”, vertelt Bakker. “Alhoewel de inhoud van je cv belangrijker is dan de lay-out, moet je er wel voor zorgen dat je cv er netjes uitziet. Zorg dus voor voldoende witregels zodat je cv duidelijk van onderwerp naar onderwerp springt. Een beetje als bij De Wereld Draait Door.

Vaak heeft een cv onvoldoende witregels, omdat mensen proberen zoveel mogelijk informatie op twee a4’tjes te proppen. “Onnodig”, vindt Bakker. “Voor de meeste sollicitanten geldt dat ze veel op hun cv weg kunnen laten. “Heb je echt alleen relevante informatie op je cv staan voor de functie waarop je solliciteert? En past het nog steeds niet goed op twee kantjes? Gooi dan de ongeschreven regel dat je cv niet langer mag zijn overboord. Recruiters hebben liever een cv van drie kantjes met een duidelijke opmaak, dan twee kantjes waar ze geen touw aan vast kunnen knopen.”

Cees ziet ook regelmatig senioren in de fout gaan op het cv. “Oudere werkzoekenden laten soms expres hun geboortedatum weg,” vertelt Cees. “Doe dat niet! Recruiters gaan dan uitrekenen hoe oud je bent, ze komen er heus wel achter. Bespaar ze die moeite en vermeld je geboortedatum met trots. Je hebt immers meer ervaring dat je concurrentie.”

“Recruiters hebben liever een langer cv met een duidelijke opmaak dan twee papiertjes waar ze geen touw aan vast kunnen knopen.”

Het beste cv ooit

De afgelopen 8 jaar zag Cees bijna 5000 cv’s voorbijkomen. De één was vanzelfsprekend beter dan de ander, maar een aantal cv zijn hem altijd bijgebleven. “Zo zag ik eens een cv van iemand die solliciteerde op een functie als kwaliteitsmanager bij Sanquin. Dat is een non-profit die bloed levert aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het motto boven zijn cv was: ‘Kwaliteit zit in mijn bloed.’ Zoiets valt niet te overtreffen.”

“Een ander cv dat ik geweldig vond, was van een dame die solliciteerde op een functie in de event-planning. Op haar cv had ze foto’s toegevoegd van een door haar georganiseerd evenement waar hoogwaardigheidsbekleders op waren afgekomen. Als jij zo simpel kan laten zien dat jij de Staatssecretaris weet te strikken voor je event, hoef je verder eigenlijk niets meer te melden.”

Cv uit een nachtmerrie

Toch staan er niet alleen perfecte cv’s in het geheugen van Cees gegrafeerd. Ook een enorm slecht cv is hem al die jaren bijgebleven. “Ik heb het dan over een cv van acht kantjes waarin de sollicitant opschreef dat hij goed hoofd- van bijzaken kon onderscheiden. Met dat ellenlange cv bewees hij dus het tegenovergestelde. Dat was denk ik het slechtste cv dat ik ooit heb gezien.”

 Jouw cv

Ben je benieuwd of jouw cv een plekje in het geheugen van Cees krijgt? Of vraag jij je af wat sollicitatiedeskundigen en de volgers van SollicitatieLAB van jouw cv vinden? Geef je cv dan hier op voor de verkiezing ‘Cv van de maand’ of stuur je cv naar info@sollicitatielab.nl. Deelname is gratis. 

cv van de maand

Wil jij jouw cv optimaliseren? Bekijk dan snel de beste cv’s van 2020. Daar vind je cv’s die door Bakker en zijn steeds veranderende vakjury goed zijn beoordeeld, inclusief hun tips en feedback. Misschien inspireren ze jou om het perfecte cv op te stellen.

Bekijk hieronder het webinar dat Cees Bakker tijdens de Nationale Sollicitatiedag gaf over het cv anno 2021.

feedback