• Comments Off on

Optimaliseer je cv voor ATS’en

Een applicant tracking system – een kandidaat-volgsysteem – is een softwaretoepassing die gebruikt wordt door recruiters om een gedeelte van de werving- en selectieprocedure te structureren en deels te automatiseren.

De meeste grote bedrijven gebruiken een Applicant Tracking System (ATS) om sollicitaties in behandeling te nemen en de gegevens van kandidaten op te slaan. De hoofdfunctie van een ATS is voor de meeste bedrijven dan ook om een centrale database van kandidaten op te bouwen die gefilterd kan worden op relevante gegevens.

Sommige grote bedrijven krijgen wekelijks enkele duizenden sollicitaties binnen. Zo ontvangt Google elke week zo’n 75.000 sollicitaties. Door een dergelijk geautomatiseerd systeem in te zetten wordt het recruitmentproces een stuk eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt waardoor werkgevers veel tijd en geld besparen.

Effect van een ATS op het sollicitatieproces

De meeste functies van een ATS worden achter de schermen gebruikt en daar merk je als sollicitant weinig van. Een aantal functies waar je als sollicitant wel mee in aanraking kan komen, zijn de standaardafwijzing en uitnodiging n.a.v. een sollicitatie en het automatische ontvangstbewijs na het insturen van je brief en cv.

Een andere (voor sollicitanten onaangename) bijwerking van een ATS is dat niet altijd alle informatie op een goede manier wordt verwerkt en opgeslagen. Vaak kunnen deze systemen geen kop- en voettekst lezen, worden niet alle afkortingen herkend en wordt informatie in tabellen vaak niet goed verwerkt. Bovendien worden grafische elementen zoals illustraties, foto’s en logo’s meestal compleet genegeerd.

Het gebruik van keywords/trefwoorden in je cv

Een van de meest gebruikte functies van een ATS is de mogelijkheid om een database van kandidaten te filteren op trefwoorden. Een van de handigheidjes die je als sollicitant kan gebruiken om een grotere kans te maken op een uitnodiging is het gebruik van relevante trefwoorden. Deze trefwoorden zijn eenvoudig terug te vinden in de vacaturetekst en met name in de profielschets.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.