fbpx
30 juni 2020

Optimaliseer je cv voor ATS

applicant tracker system

Een Applicant Tracking System (ATS) – een kandidaat-volgsysteem – is een softwaretoepassing. Recruiters gebruiken het om een gedeelte van de werving- en selectieprocedure te automatiseren.

De meeste grote bedrijven gebruiken een Applicant Tracking System (ATS) om sollicitaties in behandeling te nemen. Ze kunnen er meteen de gegevens van kandidaten mee op slaan. De hoofdfunctie van een ATS is voor de meeste bedrijven dan ook om een centrale database van kandidaten op te bouwen. Vervolgens kunnen ze kandidaten filteren op relevante gegevens.

Sommige grote bedrijven krijgen wekelijks enkele duizenden sollicitaties binnen. Zo ontving Google in 2018 zo’n 3 miljoen sollicitaties. Een geautomatiseerd systeem maakt het recruitmentproces een stuk eenvoudiger en overzichtelijker waardoor werkgevers veel tijd en geld besparen.

Effect van een ATS op het sollicitatieproces

Als sollicitant merk je weinig van de meeste functies van een ATS. Wat voor jou als sollicitant wel zichtbaar is, zijn bijvoorbeeld de standaardafwijzing na een sollicitatie. De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en het ontvangstbewijs dat je krijgt na het insturen van je brief en cv zullen ook uit het ATS afkomstig zijn.

Een voor sollicitanten onaangename bijwerking van een ATS is dat het informatie niet altijd op een goede manier opslaat en verwerkt.Vaak kunnen deze systemen geen kop- en voettekst lezen, herkennen ze niet alle afkortingen herkend en verwerken ze informatie in tabellen vaak niet goed. Grafische elementen zoals illustraties, foto’s en logo’s worden meestal compleet genegeerd.

Het gebruik van keywords/trefwoorden in je cv

Een van de meest gebruikte functies van een ATS is de mogelijkheid om een database van kandidaten te filteren op trefwoorden. Als sollicitant kun je daarop inspelen door relevante trefwoorden te gebruiken en daarmee je kans op een uitnodiging voor gesprek vergroten. Je vindt deze trefwoorden in de vacaturetekst en dan met name in de profielschets.