• Comments Off on

De vijf meest voorkomende fouten in het curriculum vitae

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende fouten die worden gemaakt bij het opstellen van het cv..

Over het algemeen zien we het cv als een document waarin we onze kennis en vaardigheden zo goed mogelijk proberen te verkopen. Hier gaat dan ook de meeste tijd in zitten. Toch is het gebrek aan verkoopargumenten meestal niet de reden waarom sollicitanten afvallen tijdens de eerste screening.

Om het kaf van het korten te scheiden, wordt naast de inhoudelijke beoordeling ook streng beoordeeld op taal, lay-out als andere zaken die de professionaliteit van het document aantasten.

In dit artikel beschrijf ik vijf veelvoorkomende fouten.

Spelfouten, zinsbouw en interpunctiefouten

Het lijkt een typisch gevalletje van stichting open deur, maar in grofweg de helft van de cv’s staan taalfouten; van kleine fouten in interpunctie tot spelfouten en foute zinsconstructies. Dit soort fouten zijn enorm zonde, omdat je meteen je professionele imago naar de knoppen helpt.

Fouten in schriftelijk taalgebruik duidt veelal op slechte communicatieve vaardigheden, slordigheid en een zekere mate van luiheid. We zijn vaak blind voor onze fouten wanneer we aan het schrijven zijn. Leg daarom altijd je cv eerst een tijdje weg, voordat je hem nogmaals nakijkt.

Een onprofessionele foto op je cv

De meest in het oog springende fout, die gelukkig niet heel vaak voorkomt, is het gebruik van een onprofessionele foto. Over een taalfout kan nog heen worden gelezen, maar een foto trekt altijd direct de aandacht. Een foute foto doet je kansen op een kennismakingsgesprek direct zinken naar het nulpunt.

Werknemers zijn niet alleen productiemiddelen, maar ook het uithangbord van een onderneming. Jouw uitstraling heeft een direct effect op hoe de buitenwereld de onderneming ziet. Het is er de werkgever dus erg aan gelegen om alleen representatieve werknemers aan te nemen. Een slordige foto past dus niet in dit plaatje.

Heb je een goede professionele foto? Dan kan je overwegen deze op te nemen in het cv. Er zitten een aantal aanzienlijke voordelen aan het gebruik van foto’s op het cv. Ben je echter niet zeker van je foto, laat deze dan achterwege.

Een rommelige cv-lay-out

Een overzichtelijk cv is essentieel wanneer je een professionele indruk wilt maken.

Sterker nog, wie geen overzichtelijke cv lay-out heeft, loopt het risico om compleet te worden overgeslagen. Het is niet de inhoud die een eerste indruk achterlaat, maar het uiterlijk.

Recruiters hebben over het algemeen geen tijd en zin om lang te zoeken naar de informatie die ze nodig hebben om jou goed te kunnen beoordelen. Al in de eerste 30 seconden wordt er meestal bepaald of je een geschikte kandidaat bent of niet. Is je cv een rommeltje en is informatie hierdoor niet makkelijk te vinden, dan is de kans groot dat je overgeslagen wordt.

Een onlogische cv-lay-out

Een onlogische cv-lay-out is wanneer je informatie presenteert in een volgorde die niet goed rekening houdt met de informatiebehoefte van een potentiële werkgever. Heb je al 15 jaar werkervaring, dan is het niet handig om te beginnen met je vmbo-diploma of mbo-diploma en vervolgens pas op de tweede pagina van je cv je meest recente diploma te benoemen.

De werkgever is vooral geïnteresseerd in hoe jij bent als persoonlijkheid, wat je laatste functies waren en eventueel nog je laatst afgeronde opleiding. Hoe verder je iets zet in je cv, des te kleiner de kans dat de informatie daadwerkelijk wordt gevonden en gelezen.

Probeer altijd de structuur van je cv aan te passen aan de informatiebehoefte van de werkgever. Ben je starter op de arbeidsmarkt, begin dan met je laatste opleiding of een relevante stage. Heb je veel werkervaring, dan start je met je laatste functie. Maak het de werkgever gemakkelijk.

Te veel woorden nodig hebben

Veel werkzoekenden realiseren zich niet voldoende hoe belangrijk het is om bondig en concreet te zijn. Het voelt vaak alsof je elk detail uit je loopbaan moet vermelden, omdat dit je waardevoller maakt in de ogen van de werkgever. Het omgekeerde is waar.

Recruiters hebben vaak maar dertig seconden aandacht voor je cv. Na deze dertig seconden is het oordeel gevormd: interessant of niet interessant. Je hebt dus maar weinig tijd om je belangrijkste verkoopargumenten te kunnen presenteren. Hoe meer informatie je zet op het cv, des te groter de kans dat de belangrijkste verkoopargumenten en steekwoorden ‘verzuipen’ in de brij van informatie.

Wil je graag dat alle informatie goed wordt gelezen en opgenomen, dan is een kort en bondig cv noodzakelijk.

Zelf een top-cv opstellen?

Lees in het cv-handboek over de methodes die ik gebruik om cv’s op te stellen voor mijn klanten. Bekijk het boek hier!

Comments are closed.