• 0

De donkere dagen voor Kerstmis

Hoe toepasselijk. Deze dagen is het ’s ochtends nog donker als de wekker gaat. En dan is de verleiding zó groot om toch nog even te blijven liggen. Er zit toch geen werkgever op je te wachten. Lekker rustig ontbijten met de krant en een extra kopje koffie of thee. Jij hoeft niet in de file aan te sluiten, dus ’s avonds kun je ook best die ene film op de buis nog even afkijken. Niemand die je dwingt om vroeg op te staan..

Ritme

Kinderen en ook huisdieren (zeker honden, die je uit moet laten) houden je wel in het ritme, maar als die op school zijn of uitgelaten, dan begint jouw baan: solliciteren! Want solliciteren is ook werken, daar moet je tijd aan besteden! Ik ken maar weinig mensen die zonder actief te zijn een nieuwe baan aangeboden kregen.

Zet de wekker op een redelijke tijd

Je hoeft niet om zes uur naast je bed te staan, maar pas om tien uur je hoofd onder het dekbed vandaan halen hoeft ook niet. Je hebt tenslotte ook je activiteiten te doen. Zet je wekker daarom op een redelijke tijd en sta dan ook op. Douchen, ontbijten en aankleden. Net als toen je nog werkte. Want als je in je pyjama gaat solliciteren, hoe serieus ben je dan?

Plan je sollicitatie-activiteiten

Hoeveel dagen werkte je vroeger? Plan dan net zoveel dagen in voor sollicitatie-activiteiten: zoeken naar vacatures, netwerken, solliciteren, werk aan je online zichtbaarheid, pas je CV aan. Hou je ritme vast, anders weet je straks niet meer of het vandaag nou dinsdag of donderdag is.

Wissel je sollicitatie-activiteiten af

Van dagen achtereen achter je computer de ene na de andere vacaturesite afspeuren kan je knap somber worden. Wissel daarom af met netwerkactiviteiten, ga eens een kop koffie drinken met een mede-werkzoekende of beter nog, met iemand die het werk doet dat jij wilt doen. In veel regio’s zijn er activiteiten voor en door werkzoekenden. Misschien kom je er niet de link naar de baan van je leven tegen, maar misschien ook wel.

Plan ook je andere activiteiten

Je hebt naast je sollicitatie-activiteiten ook andere dingen te doen, denk aan het huishouden en boodschappen doen. Plan dat ook in. Zo voorkom je dat je de hele dag heen en weer pendelt tussen de was en solliciteren. Gebruik deze tijd van werkloosheid ook om allerlei achterstallige klusjes op te pakken. Moet je het plafond nog steeds witten? Nu heb je er de tijd voor. Dat geldt ook voor foto’s inplakken.

Klaar is klaar

Als je je geplande sollicitatie-activiteiten er op hebt zitten, dan hoef je niet meer te luisteren naar dat stemmetje in je hoofd dat telkens iets roept over “baan zoeken”. Dan mag je ‘s avonds op de bank met een gerust hart naar de TV kijken of een boek gaan lezen. Als je dan maar wel weer op tijd naar bed gaat, morgen is er weer een dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *