• 0

De eerste dag op je nieuwe werk

En dan is het zover, de vakantie is voorbij. Je eerste werkdag komt eraan, donderdag 22 augustus begint het met een introductie. Spannend hoor, maar wel zin in. Geen klotsende oksels en rare kriebels in de buik, gewoon spannend. Maar het feit dat de vakantie voorbij is en ook de vrijheid aan een einde komt, doet je toch ook wel nadenken. Uiteraard ben ik heel blij dat ik mag en kan beginnen na vier maanden thuis te hebben gezeten. En toch is de tijd thuis ook weer vruchtbaar geweest, ik heb veel gelezen (o.a. over het voor jezelf beginnen eventueel). Echt vrij voelde ik me niet, solliciteren en netwerken zijn bijna fulltime bezigheden, maar zal ik nog ooit zo’n lange tijd vrij zijn, voor mijn 68e dan wel te verstaan?

Tja en dan schaam je je bijna, dat je daar over na gaat denken. Want je moet blij zijn dat je een baan hebt gevonden binnen vier maanden en dat ben ik uiteraard ook.

De eerste werkdag: spannend

De eerste dag begon met een introductie voor het nieuwe schooljaar en een uitleg over een verandering in het systeem waar mee gewerkt wordt. Aangezien je het oude systeem niet kent, is dat niet lastig. Je leert dus meteen de nieuwe dingen. En dan kom je binnen in een totaal nieuwe omgeving en stap je meteen een ruimte binnen met allemaal nieuwe gezichten, nieuwsgierige blikken en uitgestoken handen, maar uiteraard ook omgekeerd.

Wat krijg je voor collega’s, hoe gaat het eraan toe, wat mag en wat niet. Allemaal vragen. Maar ik moet zeggen dat de eerste contacten die dag erg leuk zijn verlopen. Ik ben in een leuk team terecht gekomen, daar ben ik van overtuigd. Leuk om nu ook met docenten te maken te krijgen. Bij Avans Hogeschool zat ik bij een ondersteunende dienst, afdeling Communicatie, dan heb je niet zo heel vaak met docenten te maken. Alleen als er drukwerk gemaakt moest worden had ik kort overleg met de betreffende opdrachtgever, vaak een docent.

Met studenten had ik overigens ook alleen contact als ik mensen nodig had voor fotosessies of open dagen/avonden. Maar nu dus wel met docenten en ik moet zeggen dat ik dat heel leuk vind. Ze zijn allemaal op hun eigen manier specialisten in het vak wat ze geven. En je krijgt meer zicht in het ‘leven’ achter de schermen op een school. Wat er allemaal nog meer bij komt kijken als docent. Dat het niet stopt met het geven van een les.

Ja, alles is weer nieuw. Je weet nog niet eens waar het toilet is of hoe je een kopie moet maken op het kopieerapparaat. Waar je een bakje koffie kunt gaan halen. Dan voel je je weer even heel klein, maar heel snel heb je toch je draai weer gevonden. Misschien geldt dat niet voor iedereen, maar ik voel me meestal snel ergens thuis. En als de eerste indrukken goed zijn, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Ik krijg de tijd om me in te werken en de systemen waarmee gewerkt wordt eigen te maken. Eigenlijk gaat het allemaal een beetje vanzelf. Ik krijg begeleiding van een docent en als ik vragen heb of ergens tegenaan loop, staan ze voor me klaar. Kortom, het went heel snel. Waar ik nog het meest aan moet wennen is dat je er nu ’s ochtends weer echt vroeg uit MOET. Ik ben er de afgelopen maanden steeds vroeg uitgegaan, maar dat was vrijwillig. Voelt toch anders. En dat het weekend weer zo speciaal is en te kort, dat is ook wennen.

Proeftijd

Uiteraard heb ik een maand proeftijd, dus ik heb een maand de tijd om in elk geval een goede eerste indruk van mezelf achter te laten. En mezelf proberen onmisbaar te maken. Het is een nieuwe functie, dus voor beide partijen aftasten en testen, maar dat maakt het alleen maar uitdagender. Ik ga in elk geval mijn best doen! En gewoon lekker keihard werken aan mijn nieuwe toekomst.