elevator pitch
  • 3

Elevator Pitch: tips en voorbeelden

De elevator pitch is een kort maar krachtige presentatie waarin je jezelf in ongeveer zestig seconden presenteert. Hoe kun je in zo’n korte tijd een boodschap overbrengen op een manier waardoor het publiek overtuigd raakt?

Tijdens elke sollicitatie, maar ook in het dagelijks leven, wordt ons vaak gevraagd: “Vertel eens wat over jezelf”. Het beantwoorden van dit verzoek valt voor de meeste mensen niet mee.

We zijn gewend om lang te praten en veel details te beschrijven. Hierdoor is het ontzettend moeilijk om ineens alleen de kernboodschap over te brengen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Op deze pagina zullen we stap voor stap de informatie doorlopen die jij nodig hebt voor de voorbereiding van jouw eigen elevator pitch.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Wat is een elevator pitch?

De elevator pitch is een betoog van zo’n zestig seconden waarin jij jezelf of een idee verkoopt. Om hier een goed samenhangend geheel van te maken is het noodzakelijk om dit goed voor te bereiden.

De elevator pitch heeft zijn naam te danken aan de korte tijd die je hebt om je verhaal te doen. Deze tijdsduur stemt ongeveer overeen met de tijd die het duurt om in New York met de lift te gaan. Het ‘elevatorpitchconcept’ komt namelijk uit de wereld van investeerders in Amerika.

Soms hebben ondernemers een goed idee of product, maar niet het geld om dit idee of product daadwerkelijk te verwezenlijken. Investeerders daarentegen hebben wel geld, maar niet de tijd om naar een lang verhaal te luisteren. De oplossing is een kort maar krachtige presentatie die gegeven kan worden in de duur van een ritje in de lift. Voordat de liftdeuren openen (30 – 60 seconden) moet het verhaal af zijn en de kernboodschap duidelijk zijn, de zogenoemde elevator pitch.

In de pitch vertel je kort maar krachtig:

  • Wie je bent
  • Wat je te bieden hebt (oplossing)
  • Wat je toevoegt (voordelen)
  • Wat je zoekt

De inhoud van een pitch is compleet afhankelijk van de functie en situatie. De structuur daarentegen blijft hetzelfde. Wij zullen ons vooral focussen op de structuur die gebruikt kan worden tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoe lang duurt een elevator pitch?

De informatie en theorie over de duur van een elevator pitch is ontzettend divers. Sommige theorieën stellen dat het in tien seconden moet kunnen, andere dertig seconden en sommigen menen dat zelfs twee minuten prima is. Een harde grens is er dus niet. Maar eigenlijk is dat ook niet zo interessant. Het moet namelijk lang genoeg zijn om te prikkelen en kort genoeg om de aandacht vast te blijven houden. Hoe korter de duur waarin je deze twee kunt bereiken, hoe beter.

De situatie waarin je een elevator pitch geeft, kan erg verschillen. Het kan voorkomen dat het daadwerkelijk tijdens een ritje in de lift gebeurt, op weg naar de kamer waarin het sollicitatiegesprek plaatsvindt. De Nederlandse gebouwen zijn niet zo groot als in New York dus je hebt ook geen dertig tot zestig seconden. Wees dus ook voorbereid op de mogelijke noodzaak voor een zogenaamde ‘elevator yell‘.

Elevator yell

De elevator yell werkt eigenlijk hetzelfde als een elevator pitch maar is nóg korter: slechts één zin. Hierbij is het de bedoeling dat je prikkelt op zodanige wijze dat hier een vervolgvraag op komt door de luisteraar. Bij deze vervolgvraag kun je dan je pitch doen.

Elevator yell voorbeeld:

“Ik help mensen efficiënter gebruik te maken van hun tijd, waardoor ze gemiddeld 30% sneller kunnen werken.”

Een reactie hierop zal waarschijnlijk iets zijn zoals “Klinkt interessant. hoe doe je dat?”

Dit is de vervolgvraag waar je naar op zoek bent! Nu kun je gaan pitchen.

Vijf tips voor jouw pitch

1. Schrijven is schrappen

Het schrijven van een goede elevator pitch is niet eenvoudig. Omdat het noodzakelijk is alleen relevante informatie te geven en je maar kort de tijd hebt, is het verstandig een aantal rondes van revisie te doen. Schrijven is schrappen. Zorg voor tenminste één goed voorbeeld waarin een bepaalde competentie naar voren komt. Hierbij is het handig om gebruik te maken van de STARR-methode.

2. Oefen je betoog hardop

Mensen hebben vaak de neiging om het verhaal alleen te memoriseren. Net zoals je vroeger leerde voor een toets. Het oefenen van een elevator pitch is echter niet hetzelfde. Jezelf hardop horen praten geeft een extra dimensie aan het oefenen. Zo kun je focussen op de overtuiging waarmee je je verhaal brengt en kun je letten op belangrijke zaken als intonatie, stemvolume en je lichaamstaal.

3. Vraag anderen om hun mening

Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent van je pitch, maar nog belangrijker is het dat de boodschap helder overkomt bij anderen. De enige manier om hier zeker van te zijn is door het te oefenen met een bekende en te vragen naar hun eerlijke mening. Je kunt je pitch maar één keer doen en een eerste indruk heeft een enorm effect op het verloop van de rest van het gesprek.

4. Stem de pitch af op de functie, niet op jezelf!

Het uiteindelijke doel van je pitch is de ander het gevoel te geven dat jij past bij de functie. Daarom is het van belang dat je bij het voorbereiden van je elevator pitch goed nadenkt over de inhoud. Wat is er nodig om van jou een interessante kandidaat te maken?

5. Wees enthousiast

Enthousiasme is aanstekelijk. Zelfs wanneer een verhaal inhoudelijk saai is, kan het door de juiste manier van vertellen toch leuk worden om naar te luisteren. Mensen voelen zich aangetrokken tot andere vrolijke mensen en positiviteit. Laat je energie, motivatie en enthousiasme dus goed doorschijnen tijdens je pitch!

6. Eindig met een vraag

Door je pitch af te sluiten met een vraag zorg je ervoor dat er geen abrupt einde ontstaat na het verhaal. Je geeft de recruiter de uitgelezen mogelijkheid om direct in te haken op je verhaal, waardoor hij zelf ook de kans heeft om dieper in te gaan op de informatie die jij zojuist hebt verteld.

Bij het schrijven en oefenen van je pitch is het handig om je pitch af te stemmen op het verzoek ‘vertel eens wat over jezelf’. Dit is de meest voorkomende manier waarop pitches kunnen worden ingezet. Bovendien komt het op deze wijze het meest natuurlijk over om te beginnen met je pitch.

Elevator pitch voorbeeld #1

Na de afronding van mijn studie Business Development aan de UvA ben ik gaan werken in mijn huidige functie. (wie ben je) Hier heb ik in vijf jaar veel ervaring opgedaan met marktonderzoek dat specifiek is gericht op research design, het ontwikkelen van verschillende analytische modellen en data analyse (wat kun je). Zo heb ik bijvoorbeeld een nieuwe online onderzoeksmethode ontwikkeld waarbij sociale media worden gebruikt in plaats van de meer reguliere dataverschaffingsmethoden waarbij direct contact nodig was met mensen. Door de kortere benodigde tijd en daling van personeelskosten bespaart het bedrijf nu jaarlijks enkele miljoenen euro’s (wat jij toevoegt). In mijn huidige functie zit ik aan het plafond en heb ik niet veel mogelijkheden meer om mij te ontwikkelen. (wat je zoekt) Hoe is de visie van [bedrijf] op het laten doorgroeien van personeel binnen het bedrijf? (vraag)

Elevator pitch voorbeeld #2

Mijn naam is Laura de Jong. Ik heb vijf jaar ervaring als pr-manager, webeditor en het uitgeven van een maandelijkse nieuwsbrief (wie ben je). Zo heb ik in mijn laatste functie een vaste strategie ontwikkeld voor de wijze waarop klanten worden benaderd voor een follow-up middels een combinatie van e-mailmarketing en telefonisch contact (wat kun je). Dit heeft geleid tot een stijging in klanttevredenheid van 30%, hogere klantretentie en daardoor betere banden met onze retailpartners (wat jij toevoegt). In mijn huidige baan zit erg veel variatie in de werkzaamheden, wat ik als erg prettig ervaar (wat zoek je). Zou u mij kunnen vertellen hoe een typische werkdag eruitziet in deze functie? (vraag)

Elevator pitch voorbeeld #3

Ik heb reeds vijf jaar ervaring als manager van verschillende franchiserestaurants. Hier heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van verkoop, klanttevredenheid en het werven, ontwikkelen en begeleiden van personeel (wat kun je). Ik heb een erg ondernemend ingesteld karakter. Dit is onder andere tot uiting gekomen in een aantal succesvolle online marketingcampagnes die ik heb opgezet. Door deze campagnes én mijn collegialiteit ben ik in 2011 tot franchiser van het jaar vernoemd (wat jij toevoegt). Werken in teamverband geeft me dan ook veel voldoening. Hierbij probeer ik mensen altijd te behandelen op de manier waarop ik zelf ook graag behandeld wordt(wie ben je). Helaas heeft de crisis afgelopen maand zijn tol geëist en moesten er na consolidatie veel vestigingen gesloten worden. Voor elke deur die sluit opent er een nieuwe, wordt vaak gezegd. Ik ben op zoek naar de deur waarachter een uitdagende positie schuilt waarin ik mijn ondernemende karakter kwijt kan (wat zoek je). Hoe is de visie op ondernemerschap binnen [bedrijf]? (vraag)

Hoe ziet jouw elevator pitch eruit?

Deel jouw elevator pitch in de comments!

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek