• 2

De introverte sollicitant: vijf tips voor het sollicitatiegesprek

In mijn praktijkervaring als coach, kom ik bij introverte mensen vaak de vraag tegen: hoe presenteer ik mezelf sterker? En dit gaat dan om presenteren in gesprekken en vergaderingen. Zo ook bij sollicitatiegesprekken.

Als je introvert bent, en ongeveer 30-40% van de mensen is dat, kan een sollicitatiegesprek lastig zijn. Immers, je moet jezelf als sollicitant zichtbaar presenteren. Dat is niet altijd makkelijk voor introverten, het vraagt namelijk iets meer buitenkant.

Hierbij een aantal valkuilen en tips om ze te voorkomen.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Smalltalk is ongemakkelijk

Introverten houden niet zo van smalltalk, en meestal begint een sollicitatiegesprek daarmee.

Bedenk vooraf een aantal zinnetjes waarmee je toch het eerste contact kunt leggen met small talk: dit kan gaan over iets wat je opvalt bij binnenkomst in het bedrijf (een mooi schilderij, mooi uitzicht vanuit de kamer, prettige receptioniste, mooie bloemen); het kan ook iets zijn dat net in het nieuws is geweest en waar het bedrijf waar je solliciteert mee te maken heeft; maar ook gewoon over je reis naar het bedrijf toe of het weer: ook al vind je het zelf volledige overbodige non-info die je uitspreekt, het zijn juist die zinnetjes die het eerste contact makkelijk maken.

Stiltes tijdens het gesprek

Introverten denken voor ze praten en willen voor ze zich uitspreken een afweging maken, dit kan tot langere stiltes leiden in een gesprek

Dat je wilt nadenken over een vraag vind niemand gek, tijdens sollicitatiegesprekken verwacht men ook niet dat je direct overal antwoord op weet. Maar om te voorkomen dat je te lang stil bent, kun je hardop je gedachtegang delen. Bijvoorbeeld met zinnetjes als: ik ben even op zoek naar een goed voorbeeld om dit toe te lichten, ik begrijp dat u vooral vraagt naar……. (en dan kort samenvatten wat de ander gezegd heeft). In de tijd dat je de zinnen uitspreekt, kun  je ook alvast op zoek naar het antwoord.

Een goede voorbereiding op het gesprek (maar dat geldt natuurlijk voor iedereen die op sollicitatiegesprek gaat) kan voor deze valkuil ook helpen: bedenk alvast de antwoorden op vragen die ze zeker zullen stellen, dan hoef je er in het gesprek niet te lang meer over na te denken.

Groepsgesprekken zijn lastig

Introverten geven de voorkeur aan 1-op-1 gesprekken  boven groeps-gesprekken, dat kan bij een sollicitatiecommissie lastig zijn

Gelukkig roepen de deelnemers van zo’n commissie niet door elkaar heen, dus je kan je antwoord richten op de vragensteller. Let er daarbij op dat je ook tijdens je antwoord minimaal nog 1 ander persoon aankijkt van de commissie.

Niet actief lijken

Introverten zullen vaak niet uit zichzelf starten met een gesprek, dit kan bij een sollicitatiegesprek erop lijken of je niet actief bent.

Ook hier geldt weer: een goede voorbereiding helpt je. Bedenk vooraf een aantal punten die je zelf wilt vertellen en vragen. Zo kan je in het gesprek het initiatief nemen om iets te vertellen, zonder dat de ander er naar gevraagd heeft, En realiseer je dat de ander graag zoveel mogelijk relevante informatie over jou krijgt.

Afstandelijk ogen

Introverten zijn meer naar binnen gericht en lijken daarom in het contact soms wat afstandelijk of vlak.

Als je solliciteert, verwacht de ander dat je op z’n minst enthousiast bent over de baan waar het omgaat. En enthousiasme is vooral zichtbaar in je lichaamstaal. Als je zegt dat je iets leuk vindt, wil de ander dat ook graag zien. En je hoeft niet gelijk op de tafel te dansen, maar je kan wel erbij lachen en met iets meer volume vertellen over wat je leuk vindt. Licht naar voren leunen in het gesprek duidt ook op betrokkenheid.

Je kan vooraf gewoon oefenen, door hardop een paar keer te zeggen: dat vind ik leuk (interessant, bijzonder, prettig, fijn) en dit voor je gevoel heel overdreven enthousiast uitspreken. Van binnen voelt het dan enorm, maar van buiten ziet het er precies goed uit. Oefen desnoods met een goede vriend(in), die je kan vertellen hoe het eruitziet.

En tot slot de tip:

Gun jezelf na het gesprek even tijd om weer energie op te doen: als introvert doe je dat graag door even alleen te zijn. Zorg dus dat je die gelegenheid hebt na het gesprek. Gewoon als beloning voor jezelf.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek