• 2

De kracht van enthousiasme

Enthousiasme straalt energie uit, is positief en aanstekelijk. Je kunt het ervaren bij mensen die ontspannen zijn en in hun kracht. Die dingen in hun leven hebben, waar ze warm voor lopen, waartoe ze anderen willen inspireren.

Voor sollicitanten is enthousiasme een groot goed. Anderen krijgen een beter gevoel bij je als je oprecht enthousiast bent. Mensen lezen enthousiasme af aan je verbale en non-verbale communicatie. Als je enthousiast bent, kies je andere woorden, is je spreekmelodie levendiger, is er meer dynamiek in je spreken. Je zoekt op een gemakkelijke manier oogcontact, je gebaren zijn levendig, je houding actief. Kortom, enthousiasme activeert je.

Enthousiasme geeft je een krachtige uitstraling.

Pep je lichaamstaal op en sleep die baan binnen!

Kracht uitstralen is wat elke sollicitant wel wil. Dat is waar je je inhoudelijk op voorbereidt. Waarop je je kledingkeuze bepaalt. Waarop je gesprekjes oefent in je hoofd. Maar er is nu ook bekend, dat er een veel eenvoudiger techniek bestaat die jou in twee minuten in je kracht zet.

Je vergroot je kansen aanzienlijk met een simpele fysieke oefening van 2 minuten. Die oefening heeft invloed op je lichaamstaal, èn je gevoel van zelfvertrouwen, waardoor je vanzelf meer enthousiasme gaat uitstralen.

Ik had wel eerder gehoord, dat het helpt om voorafgaand aan een sollicitatiegesprek jezelf helemaal uit te rekken. Maar het effect gaat veel verder. In het filmpje dat ik vandaag zag, wordt het allemaal netjes uit de doeken gedaan:

Power poses

De presentator, Amy Cuddy vertelt over Power Poses, oftewel houdingen die kracht uitstralen. Bij een power pose neem je ruimte in, ruimhartig, met uitgestrekte armen, met afstand tot je lijf. Deze krachtige houding is het tegenovergestelde van een gesloten houding, waarbij je jezelf klein maakt, met je armen en benen over elkaar en afhangende schouders. Een houding van onzekerheid, waarbij je als het ware beschutting zoekt bij jezelf. Die power pose is niks nieuws zou je denken.

Wat Amy en haar partner hebben onderzocht gaat niet eens over de directe invloed van een Power Pose. Ze onderzochten wat het effect is van de voorbereiding op een belangrijk moment met een Power Pose. Mensen die voorafgaand aan het geven van een presentatie twee minuten lang een power pose hadden aangenomen, presenteerden beter, en straalden meer enthousiasme en zelfvertrouwen uit. De presentaties werden ook gefilmd, en aan recruiters getoond. De uitkomst is verbluffend.

De recruiters waren structureel heel positief over de presentatie van de mensen die voorafgaand aan de opname twee minuten lang een power pose hadden aangenomen. Terwijl ze even structureel negatief waren over hen die zich hadden voorbereid in een gesloten houding. Dit is dus heel interessante informatie voor iedereen die zichzelf moet presenteren.

Ik zou het zelfs niet alleen gebruiken voor een (sollicitatie)gesprek, maar ook voordat je een brief of je cv gaat schrijven. Voordat je naar een netwerk bijeenkomst gaat. Voordat je iemand gaat bellen enz. Kortom voor elke gelegenheid of actie waarbij je een goede indruk van jezelf wilt achterlaten.

Wat is er nou makkelijker, dan bij jou thuis even wijdbeens met je handen in de lucht te gaan staan? Of achterover in een stoel te zitten, met je armen omhoog, handen in je nek te zitten en met je voeten op tafel. Ben je niet thuis, dan kun je op het toilet een power pose aannemen.