• 2

De laatste keer

Het is al weer twee jaar geleden, dat ‘de sollicitatiedokter’ mij vroeg om columns te schrijven. Ik aarzelde; ik houd van schrijven, maar mijn vak van loopbaancoach oefen ik het liefst face to face uit. Het is net zoiets als met daten. Je kunt elkaar 100 keer mailen, maar als je elkaar ziet, weet je het.

Iets nieuws

Waarom ben ik overstag gegaan om toch voor ‘de sollicitatiedokter’ te gaan schrijven? Omdat ik benieuwd was hoe het zou zijn en eerlijk is eerlijk, omdat ik het voor mezelf een goede stok achter de deur vond om tot schrijven te komen. Het is interessant en leerzaam om nieuwe dingen aan te gaan. Alleen zo kom je er achter of iets het voor jou is. Je kunt er heel lang over denken, maar ‘the proof of the pudding is the eating’ of te wel door ervan te proeven, ontdek je of je het lekker vindt of niet. Dit geldt zeker ook voor het zoeken naar werk. Is het makkelijk? Nee. Liggen de mogelijkheden voor het opscheppen? Nee.

Wat is wijs?

Je komt verder door iets te gaan doen, iets anders, iets nieuws, iets waar je nieuwsgierig naar bent. Wat het is maakt in feite niet zoveel uit, het gaat erom dat je in beweging blijft. Ga je stil zitten, dan gebeurt er ook niets in je leven en zal er weinig op je af komen. Zeker in deze tijd geldt dat meer dan ooit. “Ja maar daar heb ik geen geld voor”, hoor ik cliënten nogal eens tegenwerpen. Gelukkig zijn er ook dingen die weinig of geen geld kosten zoals wandelen en fietsen in de natuur – ja ook dat is beweging, het brengt je op andere gedachten – anderen iets leren waar jij goed in bent, boeken lezen over een onbekend onderwerp, cursussen volgen in het buurthuis, bij de volksuniversiteit of online, vrijwilligerswerk doen of bij een sportclub gaan. Ook hier geldt, zoekt en je vindt het; en wat jij niet weet, weet iemand anders wel. Mensen vinden het meestal leuk als je hen om raad of advies vraagt.

Ontdekkingen doen

Doordat ik de columns voor ‘de sollicitatiedokter’ ben gaan schrijven, heb ik ontdekt hoe leuk ik het vond om dat te doen. Ik ben een schrijfcursus gaan volgen en heb plannen gemaakt om ook op andere plekken te gaan schrijven. Ik heb er geen geld mee verdiend, maar vast wel een aantal werkzoekenden mee gestimuleerd. In ieder geval heb ik er veel plezier aan beleefd en inspiratie door opgedaan. Dat geeft energie en met die energie is werk vinden hoe dan ook makkelijker. Een ZZP-er zoals ik is immers ook voortdurend op zoek naar werk, naar klanten.

Doorgaan

Als columnist voor ‘de sollicitatiedokter’ ga ik nu stoppen. Het is weer tijd voor iets anders, iets nieuws: schrijven op plekken over andere onderwerpen. ‘De sollicitatiedokter’ en zijn lezers wil ik hartelijk bedanken en veel succes en doorzettingsvermogen toewensen met in beweging blijven. Dáár gaat het om! Je weet immers nooit waar je uitkomt.