• 8

De motivatie zakt na maanden solliciteren

Wanneer je al geruime tijd op zoek bent naar een nieuwe baan, zakt je de moed wel eens in de schoenen. Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven zoeken. Dwang van het UWV, elke week solliciteren terwijl er weinig te vinden is, je formulier invullen etc. Je doet enorm je best en probeert optimistisch en gemotiveerd te blijven.

Ik bekijk altijd de sollicitatiebrieven van mijn cliënten en pas deze eventueel aan. Dit is meestal het geval want sollicitatiebrieven veranderen nogal in de loop van de jaren. Vorig jaar begeleidde ik een project met 50-plussers die al langer dan een jaar werkloos waren en de meesten hadden nog nooit een sollicitatiebrief hoeven te schrijven. Ze hebben dan een voorbeeldbrief die ze als opzet kunnen gebruiken voor al hun brieven. Ik zeg dan duidelijk: ‘als opzet’

Motivatie verdwijnt na verloop van tijd

Ik had een cliënt die ik meerdere vacatures aanleverde, die daadwerkelijk bij hem paste. Hij werd nooit uitgenodigd. Dat verbaasde me. Ik vroeg hem zijn brief nog eens te mailen. Bleek dat hij mijn voorbeeldbrief niet gebruikte maar zijn eigen versie. Ik begreep wel waarom hij niet werd uitgenodigd. Ik vroeg hem de volgende brief weer te mailen voor hij hem definitief  verstuurde.

Dat deed hij, maar mijn voorbeeldbrief was niet aanpast met uitzondering van het adres, de aanhef en de functie. (Ik heb ook voorbeelden dat men de functie of de aanhef niet had aangepast) Ik sprak hem aan op het feit dat hij de brief kopieerde en niet aanpaste op de vacature. Hij gaf toe dat de motivatie om een brief te schrijven behoorlijk was gezakt. Ook al waren er voldoende vacatures.

Motivatie uit zich ook in de sollicitatiebrief

Als loopbaancoach, een cliënt begeleiden bij het vinden van werk houdt mijn inziens, ook in dat je de motivatie van je client in de gaten houdt en hierin bijstuurt, indien het mogelijk is. Gevoelens van schaamte blijken een grote rol te spelen. Zelf geen baan kunnen vinden, iemand nodig hebben die je hierbij helpt, het zelf willen doen maar het niet zelf kunnen. Je kunt het gevoel ook omdraaien door te denken dat je het gelukkig niet alleen hoeft te doen maar iemand hebt die met je meedenkt en je helpt om het weer positief te zien. Vooral 50-plussers zijn deze aandacht niet gewend en trekken zelf niet aan de bel.

De motivatie en uitstraling die je hebt op het moment dat je daadwerkelijk je brief schrijft, uit zich in je brief. Zit je niet lekker in je vel, schrijf dan geen brief maar wacht op het moment dat je je beter voelt.

Vraag iemand anders om naar je brief te kijken wanneer je geen begeleiding hebt. Laat niet meer dan 3 mensen je brief bekijken want iedereen heeft een andere mening en zo blijf je aanpassen. Haal de punten eruit waar jij achter staat en je goed bij voelt.

Blijf vooral volhouden!

Wat doe jij om jezelf te motiveren bij het solliciteren?