fbpx
6 november 2020

De ontslagronde van oktober 2020

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we maandelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen.

Welkom in de ontslagronde van de maand oktober! Afgelopen maand bleek uit cijfers van het CBS dat de werkloosheid nog altijd daalt. Ook verstrekte het UWV in september minder uitkeringen dan in de maand ervoor. Optimistische cijfers, zou je denken. Maar dat optimisme over de arbeidsmarkt is onder zowel experts als werkgevers aan het wegsijpelen.

Dat komt omdat bedrijven langzamerhand te maken krijgen met de gevolgen van de tweede coronagolf. Waar veel bedrijven de eerste coronagolf nog konden overleven door steunmaatregelen van de overheid, moeten ze nu inzien dat de coronacrisis niet zomaar weggaat. En dat het verstandig is om de productie flink terug te draaien nu er een tijd van onzekerheid aankomt.

Heineken (nog niet bekend)

Bedrijven die hun productie terugdraaien, moeten daarbij ook personeel ontslaan. De Nederlandse bierbrouwer Heineken kan daarover meepraten.

Eind oktober maakte het bedrijf bekend dat het wereldwijd een vijfde van zijn personeelskosten wil schrappen in verband met een teruglopende verkoop. Hoeveel van de 85.000 werknemers hierdoor precies hun baan kwijtraken is niet bekend, schrijft de NRC.

De NRC weet verder te melden dat de bierbrouwer in de eerste 9 maanden van dit jaar zijn productie met 8,1% terugschroefde ten opzichte van 2019. Dat heeft alles te maken met de bijna wereldwijde sluiting van kroegen om het coronavirus tegen te gaan. Heineken-topman Dolf van de Brink laat aan de NRC weten dat de situatie “onstabiel en onzeker” blijft en dat het concern verwacht dat “de nieuwe uitbraken van Covid-19 een impact blijven hebben op de markten van Heineken”.

NAM (600 ontslagen)

Door de coronacrisis wordt er niet alleen minder bier gedronken, maar ook minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Alhoewel de Nederlandse Aardolie Maatschappij dit jaar nog evenveel aardgas levert als vorig jaar, betekent de afname in vraag wel dat de prijs van aardgas is onderuit geschoten. Tel daarbij op dat 2019 een relatief zachte winter kende en we komen uit op de laagste prijs voor aardgas in jaren. Voor een kubieke meter aardgas betaal je nu 4 cent, waar dit vorig jaar nog 17 cent was.

Die prijsdaling heeft als gevolg dat de NAM dit jaar verlies gaat maken. Daarom moeten er 600 mensen bij de Maatschappij vertrekken. Twee- tot driehonderd van hen doen dat via een vrijwillige vertrekregeling, de rest had een tijdelijk contract

Met het verdwijnen van de 600 banen bij de NAM is het leed echter nog niet geleden. Om aardbevingen in Groningen te voorkomen moet de gaskraan in het hoge noorden per 2022 helemaal worden dichtgedraaid. Ook dat gaat tot baanverlies leiden, vertelt NAM-directeur Johan Atema aan het Dagblad van het Noorden.

Stint Urban Mobility (19 ontslagen)

Niet alle ontslagen die we in ‘De ontslagronde’ van deze maand bespreken hebben te maken met het coronavirus. Zo werden ook de 19 personeelsleden van elektrische bolderkarproducent Stink Ubran Mobility in oktober op straat gezet. Dat doet het bedrijf omdat het niet meer aan zijn financiële verplichten kan voldoen, weet RTL. “Het geld is op, we kunnen al maanden de rekeningen niet betalen”, vertelt Stint-directeur Edwin Renzen.

Renzen houdt daarvoor het ministerie van Infrastructuur verantwoordelijk. Nadat in 2018 vier kinderen om het leven kwamen bij een ongeluk op een spoorwegovergang met een bolderkar van Stint, mocht het voertuig van het ministerie niet meer op de openbare weg verschijnen. De nieuwe, verbeterde versie van de Stint mag pas gaan rijden als hij aan een nieuwe toets voldoet. Die toets is echter nog in ontwikkeling en het bedrijf kan daar niet op wachten.

De fabrikant vreest dat een faillissement aanstaande is.

feedback